Efectul unor politici guvernamentale iresponsabile și a prostului management

Locuitorii mai multor cartiere din București au rămas fără lumină. Nu ar trebui să ne surprindă avariile din ce în ce mai dese din rețeaua de transport și distribuție. Sunt efectul unor politici guvernamentale iresponsabile și a prostului management al operatorului național de transport de electricitate și de preocuparea obsesivă de maximizare a profitului de către distribuitorii de electricitate cu capital străin.

Rețelele de transport și distribuție au o vechime de 30-40 de ani. Pe lângă uzura morală, vorbim și de pierderile din rețea de peste 2 miliarde euro din ultimii ani. Cauza acestor disfunctionalități o reprezintă lipsa investițiilor în întreținerea și modernizarea stațiilor de transformare sau a instalațiilor de distribuție și transport.

E greu să-ți asumi investiții câtă vreme statul îți ia toți banii din conturi. Anul acesta Ministerul Energiei și Ministerul Economiei au obligat toate companiile din subordine să distribuie dividende de 90% din profit. Mai mult decât atât, în urmă cu 2 luni de zile, Transelectrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica, Romgaz, Transgaz, Conpet au mai plătit statului încă un dividend special reprezentând toate rezervele de lichiditate ale companiilor. Cu alte cuvinte, statul și-a lăsat propriile companii în prag de iarnă fără bani de indispensabili.

La fel de adevărat este faptul că Transelectrica, în ultimii ani, a realizat mai puțin de 50% din planul de investiții în rețeaua electrică de transport. Consecința – o serie de avarii în rețea. Prima avarie majoră a fost pe 1 iunie 2016 în județul Argeș când o linie de înaltă tensiune de 220 kV de la Arefu a căzut. Au urmat câteva zeci de linii de 110 kV de la CEZ indisponibilizate. Întâmplarea a făcut ca eu să fiu chiar la centrala de la Vidraru. Aniversam 50 de ani de la punerea în funcțiune a uneia dintre cele mai mari centrale de sistem din România. Datorita intervenției instananee a Hidroelectrica care a suplinit deficitul de energie din zona Argeș – Vâlcea prin încărcarea grupurilor de 510 MW de la Lotru Ciunget și a grupurilor de 330 MW de la Raul Mare Retezat s-a evitat la secundă o pană generalizată de curent similară celei din 1977 care ar fi costat România câteva miliarde de euro. Pe 8 noiembrie 2016, a mai cedat o stație de înaltă tensiune a Transelectrica din Tulcea care a indisponibilizat si centrala nuclearelectrică de la Cernavodă. În București, penele de curent au devenit ceva cotidian. Parcă suntem in anii 80.

Statul, în calitatea lui de acționar la companiile energetice, trebuie să-și asume investiții în punerea în functiune de noi capacități de producție energie, modernizarea și upgradarea instalațiilor și liniilor de transport și distribuție de energie. Nu de alta, dar vine iarna. Și de la un clasic în viață, am aflat că iarna nu-i ca vara.

Remus Borza, deputat independent

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Domnule Borza mai subiectele fiindcă în cazul de fațâ greșiți. Transelectrica și-a retehnologizat un ultimii 15 ani stațiile in mod remarcabil și pe modelul sacrosanct al licitațiilor impuse de Banca Mondilală și etc…Așa s-a reușit ca de unde tot echipamentul era românesc și la fel construcția și metenanța în cadul aceleși Sucursale de transport dă ai la 8 stații de transformare 8 tipuri de echipamente. Rezultatul: 1. închiderea industriei producătoare de echipamente electrice, vezi Electroputere Craiova sau Electroceramica Turda întreprinderi ce asigurau necesarul intern și un export performant.; 2. desființarea interschimbabilitații echipamentelor la nivel național, cu obligativitatea de a cumpăra captiv de la cel ce ți- a facut stația. Până la guvernarea Boc-Marko-Băsescu Transelectrica a avut directori de excepție și colective de conducere formate din energeticieni de carieră și cu vocație. După 2009 au apărut la conducere în Directori de la firmele care au livrat echipamentele cere nu știau și nu iînțelegeau exploateze. Răul s-a produs cu împrăștierea Renelului! Vezi compania Statului Israel de Producere, Transport și distribuție care ne face curte. Statul românilor de ce nu a avut voie să-și păstreze și dezvolte Renelul și industria care-l deservea? PS. Avarii sunt peste tot în lume și nu sare nimeni la guvernați. Și acolo unde e tot pe curent și mâncarea și caldura și nu ține ca la noi o oră ci 4, 5 zile. Să vedeți ce ce fi când va face distribuție și gazul și compania de TV cablu!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.