Parada militară de Ziua Națională a României

Sâmbătă, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale, din Piaţa Arcului de Triumf, participă peste 1.500 de militari şi tehnică militară a Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, SRI şi Serviciului de Protecţie şi Pază.
Bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” a salutat intonarea Imnului Naţional prin executarea a 21 de salve de tun.
Festivitățile au început la 11.00, fiind prezent și președintele Traian Băsescu, care a fost huiduit de mulțime.
„Bună ziua!“, a salutat preşedintele, după care s-au auzit huiduieli și fluierături.
Victor Ponta şi Crin Antonescu participă de asemenea la parada de la Arcul de Triumf. Este prima dată de la suspendare cînd cei trei sunt împreună la un eveniment.
După trecerea în revistă a gărzii de onoare, pe fondul mai multor huiduieli și strigăte împotriva președintelui Băsescu, acoperite parțial de muzica de fanfară, acesta a depus o coroană de flori, apoi s-a retras departe de locul ocupat de premierul Victor Ponta şi pe preşedintele Senatului, Crin Antonescu. De altfel, Traian Băsescu nu i-a salutat pe aceștia.
Printre personalităţile sosite la ceremonia din Bucureşti se află și primarul general al Capitalei Sorin Oprescu, primarul sectorului 6 Rareş Mănescu, ministrul Agriculturii Daniel Constantin, ministrul Apărări Naţionale Corneliu Dobriţoiu, dar şi alte personalităţi precum Corneliu Vadim Tudor, Emil Constantinescu, Valeriu Zgonea şi primarul sectorului 5 Marian Vanghelie.
Mii de oameni au venit la parada de la Arcul de Triumf. Încă de la ora 9.00, au început să se adune în Piaţa, pentru a prinde un loc mai bun de unde să urmărească spectacolul militar. Vremea este frumoasă, astfel că oamenii veniți în număr mare au  împânzit inclusiv bulevardele adiacente Arcului de Triumf. Ordinea este asigurată de jandarmi şi poliţiştii, care veghează la siguranţă spectatorilor. Au  fost, de asemenea,  organizate filtre, unde oamenii care se apropie de Arcul de Triumf sunt percheziţionaţi.
Parada de anul acesta va fi ceva mai puțin fastuoasă, Ministerului Apărării anunțând că defilarea de Ziua Naţională va fi mai săracă din cauza banilor, astfel că de la manifestare vor lipsi,  tancurile, cele mai multe dintre avioane, lansatoarele de rachete şi o parte dintre soldaţi.
Au trecut pe sub Arcul de Triumf detaşamentele de Poliţie Militară, detaşamentele navale, jandarmii, pompierii dar şi studenţii Academiei de Poliţie. Ulterior s-au putut vedea elicopterele militare, IAR 330, care au început să brăzdeze cerul.
Au urmat blocul de paradă al tehnicii militare, apoi tehnica Forţelor Terestre.
Pe sub Arcul de Triumf au trecut Forţele Aeriene, apoi Forţele Navale. Parada a continuat cu efectivele Serviciului Independent pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS), principala formaţiune de intervenţie a Poliţiei Române și  blocul de paradă al tehnicii MAI, deschis de Poliţia Română,  nouă motocicleteBMW ale Poliţiei Rutiere, o autospecială Lotus Evora S, autoturisme BMW- 330- XD care însoțesc coloanelor oficiale şi autospeciala Jaguar, aflată de curând în dotarea Poliţiei Rutiere.
Blocul de paradă al MAI a continuat cu tehnica auto a Jandarmeriei Române, iar Poliţia de Frontieră Română a participat cu ATV-uri, autospeciale de patrulare „IVECO MASSIF” și o ambarcaţiune HARPOON 550 OPEN.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a fost prezent cu autospeciale de intervenţie la incendii, salvare de la înălţime, la accidente rutiere, la dezastre şi în alte situaţii. Spectatorii au văzut apoi tehnica din dotarea Serviciului Român de Informaţii.

 Parada a continuat cu defilarea drapelelor de epocă, apoi pe sub Arcul de Triumf a trecut Detaşamentul de Cavalerie al Jandarmeriei şi al Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti.
Parada s-a încheiat pe ritmurile muzicii fanfarei miliare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.