Parcursul confiscării şi evacuării, pe „România curată”

Antena 3 a anunţat ieri că a primit de la ANAF un ordin de evacuare în 5 zile din sediu, un nou pretext pentru vedetele postului să strige în gura mare că li s-au încălcat drepturile, printre care și dreptul constituțional ”la liberă exprimare”.

În realitate însă, ordinul de evacuare vine după 1 an şi jumătate de la sentinţa definitivă de condamnare şi confiscare din cazul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) şi de la intrarea sediului Antenelor în proprietatea statului român. Culmea, chiria pentru sediul Antenelor este încasată tot de către companiile lui Dan Voiculescu, deşi statul este proprietar încă din septembrie 2014.

În tot acest timp în care sentinţa de confiscare a fost executată doar în proporţie de 1 %, şeful ANAF a fost Gelu Ştefan Diaconu. În urmă cu o săptămână, acesta a dispus evacuarea Antenelor din sediul statului. Decizia fostului şef al Fiscului vine după ce DNA a anunţat că a deschis un dosar penal privind nerecuperarea prejudiciilor din dosarele penale, în care vizează şi funcţionari ANAF şi după mai multe decizii al instanţelor care au respins dreptul de folosinţă al Antenelor asupra spaţiului în care sunt chiriaşi. Până la urmă, Diaconu a fost demis de premier, însă ca urmare a punerii sale sub acuzare în alt dosar, cel al deturnării fondurilor europene pentru romi.

Pe de altă parte, potrivit unor surse din piaţa media, Antenele s-au pregătit, încă de anul trecut, pentru o eventuală mutare.

Voiculescu avea însă tot interesul ca televiziunile sale să continue să funcţioneze în vechiul sediu. Contractele de închiriere pentru spaţiul din Băneasa au fost folosite de avocaţii mogulului pentru invocarea unui drept de preemţiune al chiriaşului şi blocarea procedurii de vânzare a sediului confiscat de stat. Practic, prin aceste contracte de chirie s-a reuşit blocarea întregului proces de recuperare a prejudiciului de peste 60 de milioane de euro.

Citeşte mai jos un timeline care arată cum a evoluat acest caz, de la decizia de condamnare în cazul ICA până ordinul de evacuare din sediul Antenelor.

1. Sentinţa de condamnare şi confiscare

8 august 2014: Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea l-au condamnat pe Dan Voiculescu, patronul de facto al Antenelor, la 10 ani de detenţie în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Judecătorii au dispus recuperarea prejudiciului în valoare de peste 60 de milioane de euro provocat Ministerului Agriculturii.

Magistraţii au cerut şi confiscarea specială a „produsului infracţiunii”. E vorba de banii din închirierea către Romtelecom a blocului turn de pe malul lacului Băneasa de către Grivco, compania lui Voiculescu. Numai între 2003 şi 2006 – când Voiculescu şi-a donat acţiunile fiicelor sale – chiria a fost de peste 3,5 milioane de euro. Instanţa a dispus şi confiscarea banilor obţinuţi de fiicele lui Voiculescu din 2006 încoace din dividendele de la Grivco.

În vederea recuperării acestor bani, instanţa a pus sechestru şi a dispus confiscarea blocului turn din Băneasa şi a sediului televiziunilor Antena 1 şi Antena 3 din Şoseaua Bucureşti – Ploieşti nr. 25-27.

2. Sediul Antenelor, trecut în proprietatea statului

23 septembrie 2014: Statul Român prin Ministerul Finanţelor a trecut în proprietatea sa blocul turn Grivco, sediul Antenelor din Băneasa şi terenurile aferente.

3. Antenele contestă în instanţă

Decembrie 2014 – mai 2015: Antenele trimit adrese la ANAF în care transmit că vor continuarea contractului de locaţiune în baza unui drept de preemţiune al chiriaşului

13 iunie 2015: Antena 3 dă în judecată Ministerul Finanţelor şi, atenţie, Compania de Cercetări Aplicative şi Investiţii (CCAI, fosta ICA) la Tribunalul Bucureşti. Cere constatarea valabilităţii, la data confiscării sediului, a contractului de închiriere dintre Antena 3 şi CCAI încheiat pe 18 noiembrie 2013 şi valabil până până la 1 august 2016. Detalii aici.

Antena 3 a formulat şi o cerere prin ordonanţă preşedinţială şi a solicitat recunoaşterea dreptului de folosinţă a sediului confiscat de stat până la soluţionarea procesului privind constatarea valabilităţii contractului de închiriere.

Antena 3 a invocat că mutarea ar presupune foarte mulţi bani:

Evacuarea din spaţiul închiriat ar determina cheltuieli de evacuare şi relocare ce se ridică la suma de 20.079.600 lei, precum şi exercitarea unor proceduri de anulare a unor acte administrative şi de repunere a părţilor în situaţia anterioara”, arătat Antena 3 la Tribunal.

4. Antena 3 câştigă la Tribunal

8 septembrie 2015: Judecătoarea Luminiţa Calciu de la Tribunalul Bucureşti Secţia Civilă dă câştig de cauză Antenei 3. Potrivit motivării, judecătoarea a avut în vedere cheltuielile pe care le presupune relocarea, faptul că televiziunea ar fi fost nevoită să parcurgă o nouă procedură în faţa CNA şi pericolul întreruperii activităţii. Vezi aici.

5. Dar pierde la Curtea de Apel Bucureşti

21 ianuarie 2016: Curtea de Apel Bucureşti întoarce sentinţa judecătoarei Luminiţa Calciu, nu mai recunoaşte dreptul de folosinţă al Antenei 3 asupra sediului confiscat de stat şi, practic, dă undă verde evacuării. Vezi aici.

Citiţi articolul integral pe site-ul România curată

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.