Liderii de la Bruxelles au sperat la o repetare a scenariului de la ultimul Consiliu European, din decembrie 2014. Atunci, premierul Ungariei a părăsit ședința în momentul votului pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina – absența sa nu a afectat, potrivit regulilor UE, unanimitatea necesară acestei decizii. În schimbul acestei ”abțineri constructive”, Viktor Orban a obținut deblocarea a circa 30% din fondurile UE de relansare post-pandemie, înghețate anterior din cauza nerspectării de către Ungaria a ”valorilor europene”, în primul rând a statului de drept. Orban s-a opus însă finanțării Ucrainei din bugetul UE, cu circa 50 de miliarde de euro pentru următorii patru ani. (Bugetul UE trebuie aprobat prin unanimitate, însă crearea unui fond bugetar – în cazul de față pentru Ucraina – nu necesită decât majoritate calificată).
Ulterior, liderii UE au sperat că vor ajunge la înțelegeri similare cu premierul Ungariei în privința ajutorului pentru Ucraina. Publicațiile europene au relatat în ultimele zile despre deschiderea lui Orban – premierul ar fi fost de acord cu supunerea anuală la vot a ajutorului pentru Ucraina, de fiecare dată urmând ca Ungaria să obțină concesii.
Nu s-a întâmplat astfel. Într-un mesaj pe Twitter, pe 18 ianuarie, Viktor Orban a spus limpede că nu va exista nicio înțelegere până la momentul alegerilor europene, în iunie. ”Dacă vrem să ajutăm Ucraina, să o facem în afara bugetului UE și anual. Este singura poziție democratică posibilă cu doar cinci luni înaintea alegerilor europene”, a scris Viktor Orban.
Mesajul premierului Ungariei este interpretat astfel la Bruxelles: este foarte posibil ca alegerile din iunie să schimbe majoritățile din Parlamentul European și este foarte posibil ca ajutoarele pentru Ucraina să nu mai treacă în actuala lor forma. Viktor Orban nu face decât să amâne deciziile până la acel moment.
La Bruxelles a mai fost încercată tactica atragerii partidului lui Viktor Orban (exclus din PPE) în Grupul Conservatorilor Europeni și Reformiștilor, din care fac parte partidele lui Jaroslaw Kaczynski, din Polonia, și al Giorgiei Meloni, din Italia. Ar fi fost o manevra prin care Orban accepta ajutorul pentru Ucraina în virtutea apartenenței la un grup politic. Cele două partide au poziții similare cu Fidesz din Ungaria in multe privințe, mai puțin însă susținerea Ucrainei. Din cele scrise de Viktor Orban rezultă că această mișcare gândită la Bruxelles nu este posibilă. Nici în privința poziției față de China nu ar exista compatibilitate între aceste partide. Meloni a retras Italia din proiectul Belt and Road al Chinei (era singura țară G7 care se alăturase proiectului), în timp ce Viktor Orban aprobat construirea unei uzine BYD în Ungaria – BYD este cel mai mare producător autor din lume și dorește să concureze pe piața UE cu automobilele sale electrice. În acest fel, nu doar că BYD ar scăpa de taxele impuse de UE, dar beneficiază chiar de o parte din banii din programul Repower EU, bani pe care Orban a reușit să-i deturneze din acest program european pentru a ajuta compania chineză. Site-ul Eurointelligence scrie că Repower EU este un program menit să facă UE mai puțin dependentă de alte țări, însă, urmând această strategie, UE a devenit foarte dependentă de Ungaria lui Viktor Orban.
Pe fondul acestor încurcături create de relația Bruxelles-Budapesta, Parlamentu European a început demersurile pentru a da in judecată Comisia Europeană la Curtea Europeană de Justiție, pentru că a deblocat o treime din fondurile pentru Ungaria. Este o inițiativă din șirul foarte lung al măsurilor prin care instituțiile UE caută să urmărească în justiție guvernul Ungariei. Ne putem aștepta și la alte asemenea inițiative, mai cu seamă că președintele Consiliului European, belgianul Charles Michel, a anunțat că va candida pentru un loc de eurodeputat, în luna iunie, iar mandatul său în fruntea CE se încheie abia în noiembrie. Tratatul UE nu a prevăzut o asemenea posibilitate și funcția de președinte al Consiliului European poate rămâne vacantă chiar în momentul președinției ungare a Consiliului UE (în a doua jumătate a anului), cu posibilitatea ca premierul Orban să dețină la acel moment ambele funcții, cea ce i-ar oferi pârghii puternice de stabilire a agendei UE.
Supunând Ungaria proceselor la Curtea de la Luxembourg și procedurilor de ridicare a dreptului de vot în Consiliu (așa cum prevede Articolul 7 al Tratatului UE, dar unanimitate necesară este greu de obținut, pentru că Ungaria are un aliat în noul premier slovac Robert Fico, care compensează pierderea alegerilor de către euroscepticii din Polonia), UE nu a făcut în ultimii ani decât să-i dea premierului Orban tot atâtea oportunități de a șantaja Bruxellesul.
La fel se întâmplă acum în Polonia, unde noul guvern condus de pro-europeanul Donald Tusk a recurs la arestarea a doi politicieni ai fostei puteri, grațiați de președinte. Rezultatul este agravarea unei potențiale crize constituționale în Polonia și creșterea popularității celor doi politicieni și a partidului lor.
Situația candidatului republican Donald Trump, eliminat din alegeri de Curtea Supremă din Colorado și printr-un decret al administrației din statul Maine, începe să se asemene cu cea în care se află acum partidul Alternativa pentru Germania, împotriva căruia apar apeluri pentru a-l interzice. În plus, a apărut sugestia ca unuia dintre liderii radicali ai AfD să-i fie retrase drepturile de cetățean german, inclusive acela de a candida și a fi ales. Toate aceste măsuri nu ar face decât să radicalizeze și mai mult electoratul partidului (al doilea în sondaje, după CDU) și să atragă și mai mulți alegători la urne.
Cazul lui Viktor Orban arată că un lider care are o susținere politică puternică și care respectă regulile jocului (în cazul Ungariei, țara are drept de veto stabilit prin Tratatul UE în anumite arii, printre care politica externă) nu poate fi ținta perpetuă a unei politici de sancțiuni și urmărire în justiție. Asemenea măsuri se vor întoarce ca un bumerang împotriva inițiatorilor. La momentul unui război declarat între democrație și autocrație, eliminarea oponenților în numele apărării democrației pare să fie mai degrabă o cale către sinuciderea politică a sistemului.
…vorba infirmierei(dintr-o caricatură care „umblă pe net)și care înfățișează un pacient bine „securizat” într-o secție specializată a unui spital):”-Hé,doki…a Napoleon is fizetett a védőruciért?!”
Păi o întrebare pertinentă..UE e cumva în război cu Rusia ? De ce europeanul se auto sancționează.. cică rusește ? De ce ai de acceptat o țară unde nu sunt condițiile democratice îndeplinite ? De ce funcționează șantajul in UE ? De ce europeanul este sacrificat, plătește prețul războiului altora ? De ce doar Orban Viktor vede știe și pentru asta e persecutat ?
Anul 1956 anul 1989 anul 2024
„”Dacă vrem să ajutăm Ucraina, să o facem în afara bugetului UE și anual.”
Are dreptate. Finantarea s-ar fi dorit sa fie din imprumuturi facute de membrii UE pentru Ucraina. Adica membrii UE ar fi returnat banii. Iar aici Unaria a fost deja pacaliaty, a semnat ptr un imprumut colectiv ptr mebrii UE dar Ungaria n-a primit nimic. In schimb plateste partea din ratele de returnat. O alta varianta propusa este ca statele sa ia voluntar de la cetatenii lor si sa dea cetatenilor ucrani.
Asa, n-au decat sa faca statele ce alianta vor si sa se imprumute STRICT pe parleala lor, nu si a vecinilor.
Insistenta ptr a baga Ucraina in UE asta urmareste. Acuma e o problema sa le dai bani fara numar, se mai gaseste cate unu’ care zice „my country first” si nu „Ucraina first”. Daca Ucraina ajunge membru UE, Ursula poate sa-i dea cat vrea Biden, fiind vorba de un membru UE.
Ce bine și clar se vede.
Anglo-saxonii își fac mendrele unde vreau și cum vreau iar alții trebuie să plătească..
Ba,sunt bărbați în Europa sau numai muieri??
Slava Orban . Victor!
eu vreau sa cumpar ACTIUNI la Compania Ukraina
nu mai vreau sa dea guvernul bani pentru mine
e capitalism..asa ca vreau sa cumpar actiuni pentru intreprinderea ‘Free Ukraina’
unde draq mai gasesti o pleasca ca asta…
pai ce doar Rotshild sa se imbogateasca imprumutind guverne ?
vreau sa cumpar actiuni si sa ma bucur de ‘dividende’ in caz ca ‘intreprinderea’ reuseste.
nu doar Biden, fisu, Vika Neulender, Boris Johnson…
vreau si eu..
e lume libera, E capitalsim 🙂
puneti banii unde va sint vorbele…dar in mod individual ca intreprinzatori, nu ca chibitzi 🙂
‘Cazul lui Viktor Orban’arata ca un lider fatis pro Rusia ,cum a fost si Iliescu la vremea este tradat de propriul partid si popor ..in orice caz Ungaria s-a sters pe bot de fonduri europene pentru o perioada lunga de timp
Restul e gargara,Rusia va fi infranta
Se vede (a câta oară ?) că Viktor Orban are COLEUȘI !
DUlaPULE, măCiuco, cioVrigare BuZat…și voi aveți: NEVOIE, măRog…🤮
rahatii astia ai nostri, ” patrihoti”, ar putea invata de la Orban Victor ce inseamna sa fii barbat ptr tara ta !
UE se va descompune ca o fecala uitata la soare! Este o chestiune doar de timp! Globalismul neomarxist pe care il promoveaza va fi clar si decisiv invins. Se incepe prin votarea partidelor nationaliste si se termina prin refuzul populatiilor de a mai cumpara de la multinationale. E simplu, deci la treaba!
Apoi va urma procesul globalismului iar cozile de topor vor fi condamnate cutraditionalul „la multi ani”!
In disperare de cauza deja au inceput sa propage intens ideea de razboi NATO – Rusia! Normal nu? Sutele de miliarde pompate in Ucraina trebuiesc recuperate! E legea de baza a capitalismului!
Acum se vor întoarce împotriva „inițiatorilor” dar la un moment dar la un moment dat slăbiciunea liderilor europeni, incapacitatea de ai pune la punct pe cei cu apucături autoritare, se vor întoarce împotriva noastră, a tuturor. Mai devreme sau, un pic, mai târziu.
Politic vorbind, Ungaria e târfa Europei. Deci, trebuie tratată ca atare.
…o pozitie extrem de corecta!…
Ospătarul nostru pe unde este oare ,mai reprezintă el interesele României
Nu te mai agita degeaba! Așa zisele tale săgeți otrăvite au vârful bont, nu-și pot atinge ținta. Nici măcar nevasta-ta nu te mai bagă in seama. O știi și tu și ne-am prins și noi…
@Anti_PSD spune:
19 ian. 2024 la 16:00
„Politic vorbind, Ungaria e târfa Europei. Deci, trebuie tratată ca atare.”
Eu cred ca incurci tarile. Tocmai faptul ca Ungaria NU SE PROSTITUEAZA ci isi urmareste propriile interese i se reproseaza.
P’aci toti comanda… Biden comanda, Ursula comanda, Zelenski comanda, Nehammer comanda, Macron comanda, ambasadele comanda. Iar ai nostri executa.
„…UE nu a făcut în ultimii ani decât să-i dea premierului Orban tot atâtea oportunități de a șantaja Bruxellesul”?
MINCIUNĂ!
Yezakt U.E. și Bruxelles-ul se ocupă în ultimii ani cu șantajarea premierului Orban încălcînd propriile regulamente (ce, apropo: AU FOST ADOPTATE ILEGAL DE U.E. la Lisabona, după ce în 2005 referendumurile din Olanda, Irlanda, Franta au RESPINS actul inițial constitutiv al U.E., zisa „constituție”!).
Birocrații U.E. (NE-ALEȘI DE NIMENI!) trebuie ARESTAȚI, JUDECAȚI și CONDAMNAȚI! Și cei care i-au sprijinit ILEGAL, la fel! …la ce o să-i condamnăm? …asta rămîne să vedem NOI, ATUNCI!
Interesul național primează-n Ungaria.Politica ăsta își va arăta roadele mai târziu.Slăbiciunea Ungariei este pe intern, corupția e copy paste cea românească dar bravos, unguri nu vor muri în cazul în care se întinde războiul.Riscă, cel mult, să-și ia Transcarpathia înapoi dacă câștigă rușii.N-o aruncă cum a aruncat ilici iliescu Moldova.Bravos Viktor.