Parlamentul de la Budapesta ratifică aderarea Suediei la NATO

Parlamentul ungar se pregăteşte să aprobe luni aderarea Suediei la NATO, pasul final pentru ţara nordică dornică să adere la Alianţa Nord-Atlantică după invadarea Ucrainei de către forţele ruse, transmite AFP.

Aşteptarea a fost lungă pentru Suedia, iar calea presărată cu obstacole. La negocierile dificile cu Turcia, încheiate printr-un vot pozitiv în luna ianuarie, s-a adăugat tergiversarea din partea liderului naţionalist ungar Viktor Orban. Premierul Ungariei, care şi-a dat acordul de principiu cu mult timp în urmă, a cerut însă „respect” din partea autorităţilor de la Stockholm, considerate prea critice faţă de politica sa, înainte de a finaliza procesul.

Situaţia s-a deblocat, în cele din urmă, în ultimele săptămâni, vizita de vineri a prim-ministrului suedez Ulf Kristersson marcând epilogul unui „proces lung de reconstruire a încrederii”, conform declaraţiilor premierului Orban.

Pentru a pecetlui această cooperare, cele două ţări au anunţat achiziţionarea de către Budapesta a patru avioane de luptă din Suedia, Ungaria întărindu-şi flotă actuala de 14 avioane Gripen.

Votul din Parlamentul de la Budapesta, programat luni, în jurul orei 16:20 (15:20 GMT), promite să nu creeze surprize, având în vedere majoritatea de două treimi deţinută de coaliţia de guvernământ. Opoziţia va vota şi ea favorabil, cu excepţia formaţiunii de extremă dreapta Patria Noastră.

Protocolul de aderare al Suediei la NATO, care necesită unanimitatea celor 31 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice, este suspendat din mai 2022.

Suedia şi-a anunţat candidatura în urma ofensivei Kremlinului în Ucraina, în acelaşi timp cu Finlanda, care a intrat în NATO în aprilie 2023.

În toată această perioadă, Ungaria a invocat diferite pretexte. Unii experţi au văzut în această abordare o strategie de şantaj a Budapestei pentru a obţine concesii din partea UE, precum şi deblocarea a miliarde de euro din fonduri îngheţate în prezent, în timp ce alţii au văzut în această atitudine un semn al apropierii premierului Viktor Orban de preşedintele rus Vladimir Putin şi de liderul turc Recep Tayyip Erdogan.

Însă, în opinia analistului Mate Szalai, motivaţia este alta: prim-ministrul ungar prioritizează interesele naţionale înainte de orice.

„A mers cât de departe a putut”, oprindu-se la timp „pentru a nu crea probleme serioase comunităţii transatlantice”, a declarat analistul ungar pentru AFP. În acelaşi mod în care a blocat luni de zile ajutorul crucial pentru Ucraina, înainte de a ceda la începutul lunii februarie, sub presiunea partenerilor săi din UE. Adoptând o astfel de strategie, Viktor Orban vrea să demonstreze că ţara sa, cu o populaţie ce nu depăşeşte zece milioane de locuitori, contează şi „nu trebuie subestimată”, crede cercetătorul de la Universitatea Ca’ Foscari din Veneţia.

El nu obţine „un rezultat tangibil în materie de politică externă”, dar această atitudine de „confruntare” pe scena internaţională îi serveşte „pentru a-şi menţine popularitatea acasă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

13 Comentarii

  1. Orban Viktor este un politician versat, inteligent..Ungaria are aviația din suedia cu technologia Gripen. Acu Ungaria mai primește 6 avioane cu noua tehnologie suedeză aferentă.. Deci, e o compensare a admiterii,,

  2. Opera lui Putin.Daca prostul nu-i fudul nu-i prost destul.Suedia și Finlanda,înainte nici nu se gândeau.Nazistul Putin a reușit performanța.Si să vedeți că și alții se gandesc la umbrela NATO. NATO în coasta muscalilor.Bravo NATO.

  3. N-ar fi fost posibil fără prostia monumentală a lui Putin! Să ne traiască până îngroapă Rusia de tot! Nazdarovie!

  4. Sa vedem cand acest parlament de la Buda va ratifica si unirea Transnistriei cu Rusia.

  5. L-au bagat comunitarii mafioti in banca pe ungur. Banii uniunii sunt mai aproape decat promisiunile de viitor ale lui Putin.

  6. Viktor Orban ar trebui sa dizolve parlamentul pentru TRADARE. pentru ca actiunea parlamentului este tradare prin atragerea Ungariei in razboi. cand suedia si norvegia vor intra in nato…

  7. @ marin. Ești cam intr-o doagă bre juvete..De ce ar fi trădare ?? Inseamnă că e trădare și din partea altora care din start au admis suedia islamistă in organizația mafiotă.

  8. Uăi, eria unu pi-‘ici car’ umbla cu cuada ridicată că cin-îs iei, magyarele… Isztenem, acu’ abia îl târâie pe distinsul cod și i-o crescut și urechele ca la măgarule…

  9. La fiecare pas Viktor Orban negociaza ceva pentru tara sa. La orice santaj al UE, Orban raspunde printr-un santaj. Asa s-a intanplat cand UE a bolocat fondurile pentru Ungaria. Orban a blocat aderarea Suediei sau fondurile pentru Ucraina. Ce face guvernul Romaniei cand Olanda/Germania si Austria isi bat joc de noi blocand Schengenul? Pai guvernul de carpe marionete se mai tareste in genunchi inca o tura si inca una la nesfarsit… De ce s-a ajuns aici? Pentru ca romanii voteaza carpe si fac asta pentru ca nu avem curaj sa votam oameni cu curaj. Votam supusii occidentului nu pe cei care au curaj sa-i infrunte. Fiecare popor are un spirit la fel ca fiecare om. Unii liberi altii slugi.

  10. Marele s_curs: uita-te la istorie inainte de a scrie …ia vezi care a fost intelegerea intre rusia si aceste tari nordice la incheierea razboiului? NU au fost „eliberate” de bolsevici …deeee ceee….?? pentru ca toate absolut si finlanda si suedia au promis sa fie NEUTRE! ceea ce se intampla este inaintarea nato spre rusia si escaladarea razboiului la care vad ca toti achiesati. sper sa te duci primul in linie mah sa aperi nato…ca nato nu te apara pe tine. nato apara corporatiile si interesele „ielitelor” din tarile memebre!

  11. Cooptarea Suediei si Finlandei in NATO n-are nicio legatura cu intrarea trupelor ruse in Ucraina.
    Mai cititi o data.
    N-are nicio legatura; este doar punerea in aplicare a unor documente programatice ale Ministerului Apararii SUA, care prevedeau inca din anii 2000 ca Arctica este viitorul camp de batalie pentru resurse, ca Rusia are acolo o pondere prea mare si ca atare trebuie integrate cele doua state scandinave de urgenta in NATO.
    Lectura obligatorie: „Regaining Arctic Dominance” , document din 2021.
    Optional: „Rebuilding America’s Defenses”, anul 2000.
    Good luck.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.