(VIDEO) Declaraţia adoptată de Parlament vizând NATO

Sedinta in plen a Camerei Deputatilor, in Parlamentul Romaniei, marti, 30 martie 2021. Inquam Photos / Ilona Andrei

Parlamentul s-a reunit marţi, în şedinţă de plen comună pentru a marca 20 de ani de la aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică şi 75 de ani de existenţă a NATO.

Senatorii şi deputaţii au adoptat , în şedinţă comună, Declaraţia Parlamentului României cu ocazia marcării a 20 de ani de la aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică şi a 75 de ani de existenţă a NATO.

S-au înregistrat 247 de voturi „pentru”, un vot împotrivă şi doi parlamentari nu au votat.

În document se aminteşte că, în urmă cu 20 de ani, la 29 martie 2004, România a devenit membru al Alianţei Nord-Atlantice, cea mai importantă şi puternică organizaţie politică şi de securitate din istorie, iar marcarea celor două decenii de la aderarea României la NATO precede aniversarea a 75 de ani de la semnarea Tratatului de la Washington.

 

„Acest moment a fost definitoriu după cel de-al Doilea Război Mondial, prin rolul său de afirmare a unităţii spiritului de apărare comună cu scopul de a prezerva democraţia şi valorile ei, şi de descurajare a izbucnirii conflictelor care, timp de secole, au măcinat continentul european. Celebrarea a 75 de ani de NATO are loc în contextul în care spectrul războiului planează din nou asupra Europei, odată cu declanşarea războiului de agresiune ilegitim, ilegal şi nejustificat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Agresiunea rusă din Ucraina a demonstrat, odată pentru totdeauna, că Federaţia Rusă dispreţuieşte multilateralismul, principiile fundamentale ale Dreptului Internaţional şi ordinea internaţională bazată pe reguli, drepturile omului şi arhitectura internaţională de securitate construită prin eforturi conjugate timp de mai bine de jumătate de secol”, se subliniază în documentul care a fost citit în plen de deputatul PSD Andi Cristea.

Potrivit declaraţiei, în cele două decenii de apartenenţă la NATO, România a confirmat rolul său important în consolidarea securităţii şi promovarea stabilităţii, ca membru NATO.

„În ultimii ani, ordinea internaţională bazată pe reguli este profund contestată de actori statali şi non-statali, atât prin mijloace convenţionale, cât şi prin mijloace asimetrice şi hibride, care ţintesc fibra democratică a societăţilor şi urmăresc să creeze diviziuni. Mediul global de securitate se află într-un punct de inflexiune, pe fondul unor conflicte armate internaţionale, regionale şi locale, agravate de factori multiplicatori precum schimbările climatice, presiunea economică şi socială sau utilizarea cu scopuri maligne a tehnologiilor emergente şi disruptive”, se mai arată în declaraţie.

Pe parcursul ultimilor 20 de ani, NATO a fost mai puternică alături de România, iar România a crescut împreună cu NATO, în cadrul unui proces de continuă transformare şi consolidare a eforturilor de apărare pentru a combate ameninţările de securitate în continuă evoluţie, se subliniază în declaraţia Parlamentului.

Aniversarea a 20 de ani de apartenenţă la NATO prezintă oportunitatea unui bilanţ de etapă al îndeplinirii unui obiectiv major al politicii externe a României de după 1989: ruperea definitivă de moştenirea totalitarismului şi revenirea la familia democraţiilor europene şi euroatlantice. În acelaşi timp, consacră voinţa, angajamentul şi determinarea României de a face parte din grupul statelor democratice care îşi apără securitatea şi democraţia în cadrul unei comunităţi fondate pe valori comune.

„Aderarea la NATO a crescut rolul şi profilul României ca actor în domeniul apărării cu contribuţii semnificative la nivel regional şi global, prin participarea la un număr important de misiuni şi operaţii NATO alături de Aliaţi şi parteneri. Asumarea rolului de stat-pivot, precum şi a celui de furnizor de securitate în cadrul arhitecturii transatlantice de securitate a condus la maturizarea edificiului naţional de apărare şi a conferit un grad crescut de responsabilitate atât în ceea ce priveşte propria securitate, precum şi securitatea Aliaţilor. Onorarea de către România a angajamentului de a aloca 2% din PIB pentru Apărare reprezintă un reper important din această perspectivă. Astfel, notăm crearea, alături de Polonia a formatului de consultări consolidate între Aliaţii de pe Flancul Estic al NATO, Bucureşti 9, dar şi a trilateralei pe probleme de securitate România-Polonia-Turcia. Eforturile României pentru descurajare şi apărare s-au tradus printr-o continuă îmbunătăţire a înzestrării şi prin angajamentul privind cheltuielile de apărare, dar şi prin eforturi conceptuale”, se mai menţionează în declaraţia adoptată de Parlament.

În eforturile sale în domeniul securităţii şi apărării, ţara noastră a fost în permanenţă însoţită de ceilalţi Aliaţi, a căror solidaritate s-a manifestat pe tot parcursul acestor 20 de ani şi cu cea mai mare intensitate în momentele de cumpănă ale securităţii ţării noastre. Astfel, în contextul agresiunii ruse asupra Ucrainei, cea mai mare criză de securitate în zona euroatlantică cel puţin de la căderea comunismului, NATO a decis crearea de structuri de descurajare şi apărare suplimentare, inclusiv în România, prin Grupul de Luptă condus de Franţa la care au participat şi continuă să participe şi alţi Aliaţi.

Partenerul nostru strategic, SUA, şi-a crescut, de asemenea, considerabil prezenţa militară în ţara noastră pe fondul deteriorării semnificative a mediului de securitate din vecinătatea României.

„România va continua să îşi consolideze capacităţile de apărare pe baza unui concept de securitate cuprinzător, în vederea menţinerii ordinii internaţionale bazate pe reguli. Ne vom menţine determinarea şi angajamentul pentru apărarea tuturor Aliaţilor împotriva tuturor ameninţărilor, oricare ar fi sursa acestora. De asemenea, vom continua să ne îndeplinim toate obligaţiile în ceea ce priveşte dezvoltarea propriei noastre capacităţi de apărare, ca parte integrală a angajamentelor asumate prin Tratatul de la Washington”, se subliniază în document.

Totodată, România va continua să acţioneze, de o manieră coerentă şi predictibilă, pe baza celor trei elemente definitorii ale politicii sale externe şi de securitate: apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană şi Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii. România îşi va intensifica, totodată, eforturile pentru consolidarea cooperării NATO cu Uniunea Europeană, cu scopul de a creşte eficienţa acţiunilor celor două organizaţii şi a sprijinului reciproc.

„La 20 de ani de la aderarea României la NATO, omagiem memoria militarilor români care au făcut sacrificiul suprem în numele democraţiei, libertăţii şi drepturilor omului, în misiuni desfăşurate sub drapelul NATO. Sacrificiul acestora va rămâne mereu în memoria noastră, iar prin eforturile noastre de apărare a Alianţei şi, implicit, a teritoriului naţional, vom duce mai departe amintirea lor. Reiterăm, totodată, respectul nostru profund pentru toţi cei care au participat la misiunile asumate de România în cadrul NATO şi le mulţumim pentru serviciul lor loial şi onorant. Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie a protecţiei cetăţenilor români, care continuă să susţină într-o proporţie covârşitoare rolul determinant al NATO în mediul contemporan de securitate. Apartenenţa la NATO reprezintă, totodată, un factor de stabilitate al edificiului naţional, inclusiv în dezvoltarea democratică şi în prosperitatea economică a societăţii româneşti”, se arată în document.

De asemenea, o atenţie deosebită se va acorda, în continuare, sprijinirii Ucrainei şi Republicii Moldova.

„Este responsabilitatea noastră să continuăm să sprijinim Ucraina pentru a-şi menţine independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială în faţa agresorului rus şi să sprijinim aspiraţiile legitime ale altor state vulnerabile din vecinătatea noastră, ca Republica Moldova şi Ucraina, de a trăi în democraţie, securitate şi prosperitate. Într-un context de securitate în continuă schimbare, România va continua să fie avanpostul de apărare al NATO împotriva oricăror ameninţări asupra teritoriului Aliat, respectând angajamentele asumate şi depunând eforturi constante pentru apărarea valorilor comune care constituie cheia de boltă a NATO: democraţia, libertăţile individuale, respectarea drepturilor omului şi a statului de drept”, se mai menţionează în declaraţia adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

17 Comentarii

  1. Romania a fost primita in structurile europene, intr-un tirziu si cu chiu si vai, nu pentru bunastarea ei ci pentru interesele altora. Daca admiterea ar fi fost pe criterii corecte, Romania si Iugoslavia trebuiau sa fie primite primele. Ele se opusesera cu succes hegemonismului sovietic, ceea ce, fie si indirect, a servit interesului Occidentului, si stateau pe picioarele lor. Cu toate acestea, exact lor li s-a rezervat cea mai defavorabila soarta, prin aranjamentele din era Gorbaciov parafate la Malta.

  2. si Tratatul tadarii semnat cu Ucraina cu 7 ani inainte de primirea in NATO,de guvernul de cretini si vanduti ai Aliantei Civice -Zoe Petre, Dorin Marian, Petru Berteanu, Mugurel Ciuvica, Catalin Harnagea, Gheorghe Huiu,Degeratu,Rasvan Popescu ,Severin, Marga,petre Roman,etc-revin,tratatul tradarii nationale cand il sarbatorim?
    Ca numai de intrarea in NATO vorbea Tzapu Constantinescu…de i-a confectionat PSD-Gorbaciov si institut numai sa taca…

  3. Retragerea NATO la linia legala Berlin a fost si este cerinta legitima a Rusiei pentru nu porni si a opri Razboiul ei legitim de aparare….Urmare Expansiunii NATO orice interventie a Rusiei intr – o tara NATO este legitima….NATO a adus Razboiul…Daca nu exista Revizionismul NATO care a demolat Echilibrul Strategic mondial postbelic prin Expansiunea la granitele de Vest, Nord Vest si Sud ale Rusiei azi nu era Razboi in Ucraina, nu ar fi fost nici in Georgia…Azi se sarbatoreste Razboiul, este nu doar stupid, este si criminal si dovedeste schizofrenia politica a unei natiuni….Daca va fi Razboi Mondial sa stiti de unde va vine Moartea….din propria eroare….asa cum din propria eroare mor ucrainienii si din pacate provocand si moartea rusilor.

  4. Hmmm,, Mă gîndeam că a sosit vremea de tradiționala intoarcere a armelor,..Oricum să faci măgăoaia din baza Kogălniceanu, de care turcia in sfîrșit cu greu scapă, este imbecilitatea și slugărnicia maximă, care te vor costa viața.

  5. Adu-ți aminte de ce era pe atunci..Era in toi rezbelu din jugoslavia. Americanul ompra și distrugea sub autoritatea polițistului mondial,.autopropus,. Romînu era incîntat de EMBARGOO căci urca prețul mărfii de contrabandă.. Deci in ciuda amenințărilor americane, au alimentat cu de toate pe sîrbi, mai ales ci motorină.. Guvernul romîn cu dirijorul turmentat nicolae văcăroiu, trimitea garnituri de tren, in ciuda embargoului.. care a fost reacția americană..? ROMNIA INTRĂ IN NATO bre. Deci era evident de ce fel de organizațiem ce fel de specimene sunt americanii.. Mai ai și azi dubii ??

  6. Revizuirea Constituției în 2003. Printre „cele mai importante schimbări sunt:
    Aderarea la Uniunea Europeană și OTAN (NATO) se face prin lege adoptată de Parlament, nu prin referendum.”
    Curat murdar, coane Fănică!

  7. @Marele Urs (de fapt, un mare magar mincinos):

    Cea care a intors armele a fost Ungaria. A facut-o in 1918, abandonind Austria, care o facuse mare, prin alipirea unor teritorii, in care ungurii erau minoritari. A facut-o in 1944, inaintea Romaniei, condusa fiind de amiralul de balta, care isi scuza gestul prin lipsa de sens in a se sacrifica pe altarul aliantei cu Axa. Ce conta ca tot el se declarase primul fascist al Europei, beneficiind astfel de sustinrea Italiei fasciste si Germaniei naziste, in refacerea Ungariei dualiste. O face acum, gudurindu-se pe linga Rusia, dupa ce a fost accepata in UE, pe considerente de favoare, ba inca si iertata de o datorie imensa. Tot Ungaria, nu Romania, a fost cea care s-a bucurat si chiar a contribuit la distrugerea Iugoslaviei, prin livrarea de arme Croatiei si instruirea armatei sale. Matura deci in curtea ta, inainte de a te uita in a altora.

  8. @axon:

    Ca de obicei, spui prostii.

    Ce numesti tu linia Berlin este o impostura, rezultata din inabilitatea politica a Occidentului. Nici o tara incaputa sub copita Rusiei bolsevice, adica URSS, nu a facut-o de buna voie. Nimeni, dar nimeni, de la Baltica la Marea Neagra, nu si-a dorit regimul bolsevic si nici tutela URSS. Linia de care vorbesti nu are nici o legitimitate si, de la destramarea URSS, nici suport legal.

    Rusia si-a schimbat de multe ori parul, niciodata insa naravul. Este motivul pentru care toate tarile din Est, cindva sub cizma Rusiei, si-au dorit cu ardoare admitera in UE si NATO. Pentru asta Romania a acceptat chiar inacceptabilul. Nu NATO a venit peste Est ci acesta s-a dus catre NATO. Singurele tari care au scapat, cel putin pe moment, de ingerintele Rusiei sint cele care au fost admise in structurile europene. Cele care nu au avut aceasta posibilitate, au constituit obiectul agresiunii militare a Rusiei: Republica Moldova, Georgia, acum Ucraina.

  9. Când vin Pensiile in luna Mai 2024 ? Pe 15 Mai 2024 ? De Pashte ce Mancam ? Tacamuri Vopsite de Pui ? Vopsite cu Boia !

  10. @Anonim spune:
    02 APR. 2024 LA 14:18
    Si totusi in pofida celor spuse de tine privind rolul Ungariei,la Culisele Statului Paralel -Anca alexandrescu, Ioan Talpes fost vicepres.guv al lui Ion Iliescu spunea-
    -Romania nu are nici-un rol in alianta NAtO,totul se decide intre Washington si Moscova.
    -NATO ne trateaza ca „virtuali tradatori”pt.ca Romania ar fi incalcat Trat.de la Varsovia-CAER-prin aceea ca a facut comert -Ceusescu- cu occidentul;
    -ac,Ioan Talpes proslaveste Franta-pt.Robert de Anjou,pt.Napoleon III,pt.ca a facut parte din Imp.Dual austro-ungar ,fiind deschisa”ungaria”civilizatiei si bogatiei,iar pt.romani trebuie „muzeu de iobagi”in fiecare oras!
    Asa se lasa tradatorii nostrii,”bolsevicii securisti”cozi de topor,intimidati si santajati de catre scursorile,Capitalistii SUA sI NatO!
    Ce a facut poporul roman nu conteaza,ei pt.tacere,santaj si neopozitie ,pt.vinzarea Romaniei primind rasplata -conducerea si privilegiile de strapi locali!Deci nici gind sa apere interesele Romaniei,nu au nici-un cuvint de gingurit,ca le iau ce le-au dat,si le este frica si de Rus ca vine si-i rastoarna,umbra razbunatoare a lui Ceausescu Impuscatul!

  11. Ileana:

    Asa a fost in momentul aderarii si inca mult timp dupa. Am spus si eu despre nedreptatea facuta Romaniei, in primul mesaj. Aderarile din primul val au fost cele prin consens cu Gorbaciov, fiind admise tarile docile, care nu i-au facut acestuia probleme. Asta da in vileag, inca odata, cirdasia dintre Occident si Rusia. Cirdasia se vede si azi prin retinerea in a ajuta consistent Ucraina. Ma intreb deci, firesc, ce ajutor vom primi noi in cazul unui conflict cu Rusia.

    Observa incidentele cu dronele ajunse in Romania, linga Tulcea, Galati, Braila, adica din ce in ce mai departe. De fiecare data, NATO a spus ca nu sint indicii ca ar fi cu intentie. Totusi, nici indicii ca ar fi fara intentie nu sint, posibilitate de care NATO face abstractie. Oare unde va cadea urmatoarea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.