Parlamentul țării trebuie reformat

Parlamentul are menirea de a legifera, de o manieră vizionară și asumată, care sunt atribuțiile, competențele și prerogativele fiecărei puteri, autorități sau instituții ale statului. Parlamentul trebuie să elaboreze legislația primară pentru reforma marilor sisteme publice: administrație, sănătate, învățământ, infrastructură, asistență socială.

Dar, înainte de a-i reforma pe alții, Parlamentul trebuie să înceapă cu propria lui reforma. Trebuie să punem în operă rezultatul referendumului din 2009. Un Parlament unicameral cu 300 de parlamentari, și nu 464, cât sunt în prezent. O mai bună definire a competențelor celor două Camere în procesul legislativ, pentru a nu tergiversa și obstrucționa procesul legislativ. Din punctul meu de vedere, un Parlament unicameral ar fi mult mai eficient. De regulă, bicameralismul este specific statelor federale. Ori România este stat unitar. O altă prioritate o reprezintă stabilitatea legii în timp, prin responsabilizarea corpului legislativ. Avem un repertoriu legislativ de vreo 136.000 acte normative, din care doar 1.925 acte emise în perioada 1864-1989. Cu alte cuvinte, în 28 de ani de democrație ­originală, am dat de 70 de ori mai multe acte normative decât în cei 125 de ani scurși de la reformele lui Cuza până la Revoluția română.

Nu numai că avem multă maculatură legislativă, dar simțim nevoia să modificăm o lege și de 2-3 ori pe an. Ceea ce decredibilizează procesul legislativ și Parlamentul. 99% din parlamentari votează 99 % din proiectele de lege în necunoștință de cauză. Și nu din vină lor. Vinovat de menținerea în ignoranța a parlamentarilor este Biroul Permanent al Camerei care se întrunește luni, la ora 14.00, pentru a face ordinea de zi a ședințelor de Plen de luni, ora 16.00, și marți, ora 10.00.

Evident că într-o oră, pentru Plenul de luni, sau în 14 ore pentru Plenul de marți, nu poți parcurge, în medie, 50 de acte normative, nu poți să le documentezi și, cu atât mai puțin, să vii cu amendamente sau modificări.

Votul tuturor parlamentarilor este la discreția liderului de grup, care nici el habar nu are de legea pentru care cere un vot pentru sau contra colegilor. Pentru o dezbatere reală și pentru îmbunătățirea procesului legislativ, ar trebui ca Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului să stabilească ordinea de zi a ședințelor din Plen cu cel puțin o săptămâna înainte. După ce se reformează Parlamentul și, implicit, se restructurează corpul funcționarilor și personalului TESA supradimensionat la nivelul ambelor Camere, atunci, Parlamentul poate să se ocupe și de reformarea altor instituții.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Remus Borza 3 Articole
Author

14 Comentarii

  1. toate institutiile statului trebui reformate : fara straini, fara alogeni in instititiile statului, fara lupi in blana de oaie la stana !

    • Atunci trebuie inceput cu fanariotul si masonul Tariceanu. Senatul de la cap se impute.

  2. COMPLIMENTE , D.LE REMUS BORZA ! DE RELATIV PUTINA VREME URMARESC ACEST SITEU , DAR ESTE PRIMA OARA CIND CITESC UN ARTICOL ATIT DE RESPONSABIL SI DE MAXIMA RELEVANTA PUBLICA ! MULTI CETATENI PRIVESC SPRE PARLAMENT , CA SPRE UN ” GENERATOR ” DE RAU…NU CA INSTITUTIE …..CI DIN PV AL NR. SI CALITATII PARLAMENTARILOR ! SI EU CRED CA REFORMAREA PARLAMENTULUI , ESTE VITALA SI URGENTA ! DAR LUPTA V-A FI CRINCENA …..

  3. De la Nistru pân’la Tisa
    Tot românul plânsu-mi-s-a
    Cã nu mai poate strãbate
    De-atâta strainatate…
    Din Boian la Cornu Luncii
    Jidoveste ‘nvatã pruncii
    Si sub mânã de jidan
    Sunt românii lui Stefan.
    Vai de biet român sãracu
    Cã’ndãrãt tot dã ca racul
    Fãrã tihnã-i masa lui
    Si-i strãin în tara lui.
    Din Brasov pân’la Abrud
    Vai ce vãd si ce aud
    Stãpânind ungurul crud
    Iar din Olt pânã la Cris
    Nu mai este luminis
    De greul suspinelor
    De umbra strãinilor,
    De nu mai stii ce te-ai face
    Sãrace, român, sãrace!
    De la Turnu ‘n Dorohoi
    Curg dusmanii în puhoi
    Si s-aseazã pe la noi;
    Si cum vin cu drum de fier
    Toate cântecele pier
    Zboarã paserile toate
    De neagra strainatate
    Numai umbra spinului
    La usa crestinului
    Codrul geme si se pleacã
    Si izvoarele îi seacã
    Sãracã, tarã, sãracã!
    Cine ne-a adus jidanii
    Nu mai vazã zi cu anii
    Si sã-i scoatã ochii corbii
    Sã rãmâie-n drum ca orbii…
    Stefane, Mãria Ta,
    Lasã Putna, nu mai sta,
    Lasã Arhimandritului
    Toata grija schitului
    Iara grija gropilor
    Dã-o-n seama popilor
    La metanii sã tot batã,
    Ziua toatã, noaptea toatã,
    Sã se-ndure Dumnezeu
    Ca sã-ti mântui neamul tãu…
    Tu te-naltã din mormânt
    Sã te-aud din corn sunând
    Si Moldova adunând
    Adunându-ti flamurile
    Sã se mire neamurile;
    De-i suna din corn o datã
    Ai s-aduni Moldova toatã
    De-i suna de douã ori
    Vin si codrii-n ajutor;
    De-i suna a treia oarã
    Toti dusmanii or sã piarã
    Dati în seama ciorilor
    Si-a spânzurãtorilor…

    • Ce politica ar mai fi aia fara furaciune de la stat? N-ar interesa pe nimeni.

  4. in plus avem nevoie de criterii si reguli ptr cei care pot candida si sa fie alesi si aici ma refer la etica, moralitate, comportament, valori, credinte, conexiuni,,ce vreti voi. selectia trebuie sa inceapa cu un comitet de etica la nivel de partid(si nu la indemina unui om), unul pre-alegeri (la nivel de birou electoral) si altul la parlament.

  5. Sigur ca Parlamentul ROMANIEI nu trebuie sa fie o ” parcare ” de imunitati pentru membrii sai ! Probabil ca numarul actual de 464 de parlamentari este exagerat de mare, probabil ca 300 sau 350 ar fi mai normal ! Nu cred ca o activitate parlamentara cu o singura camera ar fi mai prolifica in a adopta LEGI, probabil ca o calitate sporita a membrilor Parlamentului din care sa se formeze comisiile, mai ales cea juridica este nevoie, asa cum este nevoie de competente in toata societatea din tara ROMANIA ! Faptul ca dupa 28 de ani, de balamuc nou, invatamantul este cam la pamant, precum: sanatatea, cultura, economia, s.a.m.d., datorita metehnelor democratoiei originale in sos slinos de capitalism de cumetrie montate in locul tovarasiei, dupa ticalosia din dec.’89, de batranul edecar Ion si Iliescu impreuna cu dusmanul de neam si tara Petre Roman, ca asa au vrut muschii rusilor iar
    ” colegii americani ” nu au avut nimic impotriva, care au generat mega hotiile, mega banditismele economice,executate de majoritatea politicienilor din TOATE aglomerarile politice, prin care suntem in starea asta de ruina ca tara care poate genera un colaps al statului national unitar, in contradictie totala cu apartenenta noastra la: N.A.T.O., U.E., Parteneriat Strategic cu SUA ! ” Ghinion ” cum ar spune azi sotul doamnei Carmen ultimul gargaragiu, ultima marioneta montata in Dealul Cotrocenilor, de cei care de 28 de ani se amesteca copios si abundent in treburile interne ale tarii noastre: rusii, americanii, evreii, francezii, englezii, germanii care probabil au sa ne readuca la nivelul cnezatelor si voievodatelor din feudalismul timpuriu, sa poata sa ne jecamaneasca mai cu spor bogatiile solului si subsolului din ROMANIA ! Vai mama noastra de romani amarati, obiditi, bajocoriti, in propria noastra tara !

    • 240 de parlamentari ar fi arhisuficienti pentru o tara de dimensiunea, populatia si cu economia Romaniei. 160 de deputati si 80 de senatori. Atat! Cifra asta ar trebui prevazuta in Constitutie. Ce sa faca atatea persoane in parlament, ce sa legifereze cand nu exista nici industrie si nici populatie prea numeriasa? Basca toate resursele naturale apartin firmelor straine fiind facute cadou contra spaga statelor straine. Parlamentu a ajuns o fosgaiala de editat si editat si fara studii adecvate, care incing birourile, dorm in sala si incaseaza bani nemeritati. Maca daca sunt bani nemeritati, sa se dea la mai putini paraziti ai neamului, nu la 460 cati sunt acum.

  6. E mai bun bicameralismul dar cu reducerea numarului actual, cel mai bine ar fi 100 senatori si 200 deputati, dar nu se vrea acest lucru pentru ca pentru un poat de parlamentar se dau spagi grase catre conducerile partidelor inaintea alegerilor.

  7. Noi suntem pentru un parlament tricameral,nu avem Camera Pairilor in care unii ca Oprea sau Basescu sa se poata exprima pana moare!Propunem ridicarea numarului de parlamentari la 6000, ca merge ,eventual ca toti primarii alesi si generalii in retragere sa fie automat si deputati,ca doar ei stiu cate indura !

  8. Aia care protesteaza in strada fac proteste pentru niste tampenii si nu pentru lucruri concrete.Pot si trebuie sa protesteze pentru punerea in aplicare a parlamentului cu 300 parlamentari,pentru anchetarea celor 400 dosare depuse la DNA de Corpul de control al guvernului,pentru anchetarea privatizarilor facuta dupa 1989 si tragerea la raspundere materiala a vinovatilor(recuperarea prejudiciilor in bani sau obiecte de valoare)

    • Ai o perceptie stramba, tu probabil ca n-ai participat la nici o manifestatie in viata ta. Oamenii protesteaza in mod fundamentat, dar merg la protest doar cand se strang mai multi, nimeni nu protesteaza de unul singur, asta se intampla doar in Hyde Park la Londra. Odata adunat un grup prind si altii curaj si se alatura protestului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.