Pe cine ar lovi ”taxa de solidaritate”

O eventuală ”taxă de solidaritate” de 1% pe cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro s-ar aplica la aproape 330 de companii, în frunte cu Automobile Dacia, OMV Petrom, Lidl, Kaufland, Ford România, Rompetrol, Dedeman, Carrefour, aflate pe primele poziţii ale ierarhiei, raportat la afacerile anuale actuale, relevă date analizate de Profit.ro. Doar că această taxă va fi aplicată și companiilor de stat, multe cu mari probleme financiare, precum CFR SA, CFR Călători, CFR Marfă sau Metrorex. Dacia ar plăti 37 milioane de euro, dacă s-ar menține actuala cifră de afaceri, OMV Petrom în jur de 30 milioane de euro, iar la bugetul statului ar ajunge în jur de 1 miliard de euro de la aceste companii. E mult, e puțin? Să vedem ce spune Gabriel Biriș, avocat, specializat în fiscalitate. ”Stimabililor, aveți idee cine va plăti „taxa de solidaritate” de care vorbiți dniile voastre acum? Cifra de afaceri de peste 100 milioane de euro în România au firmele din energie, retaileri, telecom – companii care nu au nicio problemă să o transfere cumpărătorilor. Deci, „boborul” o va plăti. Mai au cifra asta de afaceri și vreo câțiva mari exportatori, precum Dacia, Ford și încă vreo câțiva, mulți din automotive, industrie care suferă masiv în ultma perioada și de care depind în mare măsură câteva sute de mii de locuri de muncă și mare parte din exporturi. Aceștia posibil să strângă din dinți și să o plătească 1-2 ani, până trece nebunia, dacă trece. În timpul asta, zero investiții noi… Cam la fel a fost și cu mizeria aia numită „taxa pe stâlp”, a fost atât de imbecilă că a rezistat doar vreo 3 ani. Cât va strânge dnul Câciu (Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, n.r.) la buget? Hai să zicem că vreo 100 de milioane, dar doar în 2022, că după aia draq știe ce va fi. Apropo’: exact asta e suma ce s-ar strânge în plus la buget săptămânal dacă am colecta TVA la nivelul Bulgariei… Aloo! Se aude: SĂPTĂMÂNAL!” a comentat foarte plastic Gabriel Biriș.

Ideea taxei de solidaritate a apărut în 2017, cu o guvernare PSD-ALDE, când ministrul de Finanţe de atunci, Ionuţ Mişa, avansa o taxă de 2%, dar la fondul de salarii. Ulterior, taxa proiectată a fost tăiată la 0,25%, prin intervenţia premierului Mihai Tudose, după care nu s-a mai vorbit decât de o contribuţie asigurătoare pentru muncă, de 2,25, conform Profit.

Taxa de “solidaritate” reprezintă taxa de incompetență a guvernului de a rezolva alte inechitatăți mult mai grave din economie, precum necolectarea TVA, pensiile speciale, averile ilicite, consideră analistul Iancu Guda.:
– TVA gap nerecuperat (evaziune fiscala) in Romania este 35% (din 100 lei se colecteazaădoar 65). Suntem pe locul 1 în UE timp de 7 ani la rând! Urmează Grecia cu 25% (la Mare distanță), media UE este 8%, Bulgaria are 9%, a reușit să colecteze mai bine prin digitalizarea administrației fiscale. Hoția și evaziunea TVA ne costă 35 miliarde de lei în Romînia și descurajează antreprenorii corecti. Aici unde este solidaritatea?
– 20% din salariații din România lucrează la stat, cel mai mult din UE, plătiți cu 65% mai bine decât la privat (cea mai mare discrepanță din UE). Excesul aparatului public supradimensionat ne costă cca. 20 miliarde de lei / an. Aici unde este solidaritatea?
– Pensiile speciale ne costa cca 12 miliarde de lei / an. Noi ceilalți “normali” contribuim 25% CAS la salariul mediu brut, deci aproximativ 1400 lei lunar timp de 35 ani, ca să încasăm o pensie medie lunara de 1.450 lei timp de 10 ani. Aici unde este solidaritatea?
– averile ilicite și nejustificate de veniturile fiscalizate. Pentru fiecare 1% avuție ilicită înseamnă 20 miliarde de lei bani care se pot confisca. Dumnezeu știe cât este gaura aici … Aici unde este solidaritatea?

Doar aceste găuri generează pierderi de minim 100 miliarde lei / an, mai mult decât deficitul fiscal. Și, ce face guvernul? Discută de supraimpozitarea celor mai mari 318 companii, care concentrează o treime din venituri și aproape 40% din veniturile colectate de ANAF. Pentru ce? Pentru un venit potențial de maxim 5,5 miliarde lei, care reprezinta cca 20% din profitul brut al acestor companii și care ar fi taxate în total cu 36% raportat la profit. Solidaritate pentru ce? Pentru a finanța hoția, economia subterană, aparatul public supradimensionat și pensiile speciale?

UDMR a propus luni seara în ședința coaliției de guvernare o taxă de solidaritate care să fie aplicată companiilor cu o cifră de afaceri mai mare de 100 milioane de euro, idee care a fost îmbrățișată de PSD. Nici liberalii nu au zis un nu categoric, ci doar au precizat că nu și-ar dori ca acest bir să devină permanent.

Reacția mediului de afaceri

Camera de Comerț Americană în Romania a transmis îngrijorarea comunității de afaceri pe care o reprezintă cu privire la intenția coaliției de guvernare a crește povara fiscală pentru companiile mari din România, într-un moment în care climatul investițional și de afaceri este deja grevat de multiple crize. ”După o perioadă de criză politică prelungită în care încrederea companiilor în mediul investițional din România s-a prăbușit, suprapusă cu o perioadă de vârf a crizei Covid, creșterea prețurilor la energie, agravarea tensiunilor din piața forței de muncă, aceste vești cu privire la taxe noi nu fac decât să crească riscurile de reorientare a planurilor de investiții și extindere. Lipsa de predictibilitate și adâncirea instabilității prin măsuri intempestive descurajează investițiile și intențiile companiilor pentru piața din România, impactul negativ pe termen mediu și lung depășind câștigul pe termen scurt. Comunitatea de afaceri nu contestă nevoia de finanțare de la bugetul de stat pentru sisteme critice sau categorii vulnerabile, ci maniera aleasă de adopta de pe o zi pe alta măsuri fiscale nefundamentate, contrar bunelor practici de a integra orice astfel de măsuri într-o strategie pe termen mediu și lung care să urmărească întotdeauna beneficiul economiei în ansamblu.
Importul de măsuri aplicate răzleț în alte țări nu garantează aplicabilitatea și adecvarea acestora pentru economia României”, se arată într-un comunicat de presă.

Introducerea taxei de solidaritate penalizează exact acele categorii de companii care se conformează fiscal şi care au reuşit să performeze în condiţiile sanitare restrictive, se menţionează într-un comunicat remis marţi de Consiliul Investitorilor Străini (FIC).

„Introducerea unor taxe în mod intempestiv, deşi nu este un caz singular, fără o analiză atât a impactului direct, dar şi comparativ cu compatibilitatea legislaţiei europene şi a posibilelor reacţii subsecvente, în loc să stimuleze economia astfel încât să genereze venituri în plus la buget, penalizează exact acele segmente de companii care se conformează şi au reuşit să performeze în condiţiile sanitare restrictive„, se menţionează în comunicatul citat. Organizaţia atrage atenţia că introducerea taxei de solidaritate ar încetini creşterea economiei. „FIC îşi exprimă îngrijorarea faţă de posibila introducere a unor noi taxe, precum cea de solidaritate, fiind o axiomă că în perioade de criză nu trebuie aplicate taxe mai mari pentru că ar frâna creşterea economiei care se află într-o perioadă de recuperare a pierderilor cauzate de pandemie„, se precizează în comunicat.

Ce spun politicienii?

Vicepremierul Kelemen Hunor afirmă că „taxa de solidaritate” pe care ar urma să o plătească companiile cu cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro „nu este ceva permanent”, ci ar urma să fie introdusă pentru unu, doi sau trei ani. „Sunt perioade când trebuie să fii solidar cu acei cetăţeni şi cu acea societate unde faci profit şi pe seama căreia faci profit. Sună urât, nu sună prietenos, dar trecem printr-o perioadă grea, nimeni nu vrea să alunge investitorii, nimeni nu vrea să facă rău nimănui”, susţine Kelemen Hunor. „Astăzi (marţi – n.r.) nu am discutat, ieri a fost o discuţie scurtă şi vom continua când discutăm despre buget. E vorba despre o propunere pentru o perioadă scurtă, de un an de zile, poate să fie şi doi-trei ani de zile, dar nu asta este important, nu este ceva permanent. Şi e vorba de a creşte veniturile la buget într-o perioadă dificilă, când eşti nevoit, din cauza inflaţiei, din cauza creşterii preţurilor la energie care nu depinde de Guvernul nostru, nu depinde nici de Uniunea Europeană, vedeţi că se întâmplă peste tot, să mai aduci la buget nişte sume prin care poţi să îi ajuţi pe acei oameni care au nevoie de ajutor, dar în acelaşi timp trebuie să faci şi investiţii în sănătate, în educaţie, în domenii importante. Şi atunci eu am propus la un moment această taxă. Toată lumea vorbea de taxă de solidaritate şi am spus ok, dar haideţi să vedem cine cu cine trebuie să fie solidar într-o astfel de perioadă. Nu este ceva uzual, trebuie o discuţie şi cu mediul de afaceri. Au existat deja mici discuţii, unii acceptă mai uşor, alţii acceptă mai greu, dar eu spun aşa: o taxă de 1% din cifra de afaceri pentru o perioadă de un an de zile, şi vorbim de cifra de afaceri pentru anul 2021 ca să nu ne încurcăm în 2022, atunci acest lucru înseamnă un venit important şi trebuie să spunem şi destinaţia: să nu fie la categoria cheltuielilor permanente”, a spus Kelemen Hunor. Și președintele PSD, Marcel Ciolacu a reluat idea și declarat public recent că PSD nu renunţă la ideea introducerii unei taxe de solidaritate care să reprezinte 1% din profitul marilor companii.

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat marți, la Senat, ​că nu se justifică o taxă de solidaritate, chiar dacă UDMR și PSD o susțin.
„Din punctul meu de vedere, nu susțin astfel de taxări (suprataxare cu 1% din cifra de afaceri a marilor companii, n.red.). Bineînțeles că am susținut asta în coaliție (…) Așa pe hârtie pot să scriu multe. Ea nu se justifică în context economic, am avut economia închisă 2 luni, bugetul a fost susținute de astfel de companii. Nu-și are loc astfel de taxă. Ea este susținută de partenerii din coaliție, dacă și premierul este de acord. Este vorba de impozitarea pe cifra de afaceri vs impozitarea pe profit”, a declarat Florin Cîțu.

Semnale dinspre BNR

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a spus că în situația în care se va introduce o astfel de taxă, acționarii vor decide să facă două sau mai multe firme. ”În primul an, luate prin surprindere de o astfel de măsură, firmele cu CA mai mare de 100 milioane euro vor plăti ceva. După aceea, veniturile din taxa de solidaritate vor fi egale cu virtual zero. Solidaritatea în economia națională (catalaxie) are loc atunci când catalaxia nu este împiedicată să funcționeze.
Hayek
„Într-o societate liberă, bunul general constă în principal în facilitarea urmăririi de scopuri individuale necunoscute” (Friedrich von Hayek, Law, Legislation and Liberty, Vol. 2, p. 1; sublinierea imi aparține).
Mises
Democrația „nu poate împiedica majoritățile să cadă victime ale unor idei eronate și să adopte politici nepotrivite, care nu numai că nu duc la realizarea scopurilor urmărite, dar se soldează cu dezastre.” (Ludwig von Mises, „Acțiunea umană: un tratat de economie”, Curtea Veche Publishing, 2018, p. 213; Traducere de Gabriel Mursa și Dragan Stoianovici; studiu introductiv: Horia Roman Patapievici).
Smith
„Nu este benevolența măcelarului, a berarului sau a brutarului cea de la care așteptăm cina noastră, ci grija lor pentru interesele lor personale”… „Prin urmărirea propriului său interes el (individul liber – nota mea) în mod frecvent promovează pe cel al societății mult mai eficace (effectualy) decât atunci când el chiar intenționează să îl promoveze (Adam smith, „An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations”, The Modern Library, p. 15 și respectiv 485).”, a spus Croitoru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4581 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Huuo hotilor! Camera de comert americana e ingrijorata ca va trebui sa lase in tara 1% din ce jefuiesc din Romania! Huuo hotilor care repatriati tot profitul in loc sa-l investiti in Romnaia. Daca tot sunteti pe minus la profit ca sa nu platiti nimic la statul roman, go home!

  2. DACA PRESA romaneasca si-ar lua in serios menirea si ar arata populatiei romanesti realitatea din Romania , diferentele imense dintre cei 50 000 bogati si restul populatiei folosind indicii statistici cunoscuti atunci toata lumea ar vota PSD , insa …..

  3. Clar ca hotii straini si slugile lor din tara sunt impotriva oricarei taxe! Dati o lege prin care sa nu plateasca nimic, sa fimn mai siguri de disparitie! Ati vazut vreo companie straina pedepsita penal( conducatorii ei) pentru evaziune fiscala, facturi de consultanta uriase din afara, „optimizarea” profitului( furt pe fata)? Nu mai vorbesc de incasarea TVA si controlul la frontiera la marfuri, inclusiv alea din UE( ca si ele sunt purtatoare de TVA)! Asa ca , tot strainul isi face pofta, iar romanul munceste pe un minim la 1/3 fata de Vest, dar are facturi la utilitati si combustibil ca afara! Huo!!

  4. Astia vin aicea doar sa fure cat mai mult si sa jefuiasca Romania si nu vor sa plateasca nici 1% din cat fura. In special spermarketurile – gen lidl, care-fur mai mult, kaufland – aduc aii toate gunoaiele refuzate de pensionarii din vest

  5. Deci, dupa ce am citit si vazut cam asa stau lucrurile in viziunea PNL-USR. Daca se introduce taxa, vor creste preturile. Acum iti vine idea sa scutesti de tot aceste firme de taxe si impozite sa scada pretul. Este ca e un banc bun, ptr ca preturile nu vor scadea niciodata. Lacomia capitalui este fara limite. Tot de la PNL-USR am auzit ieri la TV ca nu sunt bani ptr pensii dar ar fi bine sa se acorde sprijin ( $$$) marilor companii din cauza cresterilor de preturi. Deci… cum am mai spus, BANI SUNT, dar ptr iohannisti acei bani nu sunt ptr popor, sunt ptr cei deja bogati si foarte bogati, mai ales ptr cei straini. Dar cand vine un iohannist si pune in capul listei de cheltuieli, subventii (scutiri, reduceri) ptr multinationale si marile finante, ptr inarmare, ptr taxa de protectie de platit protectorilor lor interni si externi, ptr oligarhii de partid care asteapta „investitiile” in buzunarele proprii iar pe ultimul loc pui nevoile ROMANILOR, evident nu vor ramane bani. Si vor spune iohannistii ca nu e bine sa ne imprumutam sa platim pensii. Dar hai sa punem in capul listei de cheltuieli pensiile si sa lasam oligarhii de partid, protectorii, armele de la „parteneri” pe ultimele locuri. Si ce sa vezi, ne vom imprumuta ptr acestia. E chestie de nesimtire politica (tipic PNL-USR) sa zbieri ca tu cat iubesti acest popor dar sa-l arunci pe ultimul loc pe lista ta de griji EFECTIVE.
    Stiti de ce suntem saraci si ca tara si ca individ? Ptr ca desi se produce nu se platesc impozite si taxe ca „afara” si in consecinta degeaba creste PIB-ul daca si iese din tara cea mai mare parte. Ramamen cu PIB-ul pe hartie si cu putin in buzunare. Credeti ca intamplator in Romania se fac cele mai mari profituri de catre „parteneri”? De ce credeti ca tipa acuma daca nu ptr a-si prezerva profiturile nesimtite pe seama romanilor, cu acordul conducerii romaniei?!

  6. In cei 2 ani cu pnl baza pdl, acest biris nu a scos o vorba critica la adresa clanului pnl in legatura cu acest subiect! De ce? Pentru ca incepe presiunea pe PeSeDe najoritar la guvernare si trebuie sa actioneze indiferent de situatie! Apropo de numitii in functii politic, cei de la usr mai exista in functiile numite politic? Dar, cati din pnl numiti cand erau la guvernare cu usr au fost eliminati din functii si inlocuiti cu actualii? Au crescut birocratia si lipitorile politic la resursa financiara de nu iti vine sa crezi! Peste vreo 3-4 ani de zile, cei cu pensii special nesimtite, vor depasi numarul celor care au contribuit si contribuie la propria pensie! De ce? Pentru ca numirile politic cresc peste noapte!

  7. Orice taxe sau impozite suplimentare solicitate firmelor sunt incluse în prețul oferit pentru bunurile și serviciile oferite populației. In definitiv, toate produc ceva pentru a vinde cuiva iar consumatorul final este în cea mai mare parte, dacă nu chiar întotdeauna, cetățeanul . Asta înseamnă creștere de prețuri fără sincronizare cu veniturile iar efectul direct este scăderea continuă a nivelului de trai. Soluția nu este creșterea lor ci colectarea corectă pentru a fi readuse in circuitul economic general și nu lăsat la îndemâna unora dintre firme și indivizi care acumulează capital excesiv și bogații nu doar neimpizitate corect, ci dea dreptul ilicite. Statul trebuie să-și facă treaba în interesul tuturor având ca principal reper nivelul de trai căci intr-o țară bogată cu oameni săraci cineva fură și fură foarte mult. Ba uneori mai fură și statul fie prin acțiune fie prin ianactiunea de recuperare banilor ce i se cuvin conform legilor. Mai pe românește, statul își fură singur căciula o vreme dar per total fură – cu sau fără ghilimele – din nivelul de trai și bunăstarea propriilor cetățeni pe care trebuie să îi conducă și să le creeze cele mai bune condiții de viață.

  8. „Cadou din partea SUA pentru Grecia: 1.200 de blindate de tip M1117. Valoarea donației se va ridica la 1 miliarde de dolari”
    Ptr noi citu si piscotu’.
    D’;ia as zice ca AMCHAM este solidar .. cu Rusia!!!

  9. Daca Turcia se va alia cu Rusia vine Grecia sa ajute izdraielul.

  10. Mai nenorocitilor, mai nemernicilor, ce faceti mai cu pensiile speciale ale magistratilor si aviatorilor, etc.

  11. Furt continuat de la cei ce muncesc ca sa ingrase Specialii cu zeci de mii de euro de la 38 de ani. Romanica…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.