Pe modelul azilelor – Acum, controale vizând toate instalațiile de carburant

Premierul Marcel Ciolacu a dispus, luni, un control la nivel naţional cu privire la îndeplinirea condiţiilor de autorizare, funcţionare şi exploatare a tuturor instalaţiilor de depozitare şi comercializare a carburanţilor, inclusiv GPL.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, decizia vine ca urmare a tragediei de la Crevedia şi are ca scop identificarea urgentă a situaţiilor care implică riscuri legate de siguranţa publică.

La acţiunea de control vor participa reprezentanţi ai tuturor instituţiilor publice care au atribuţii legale în această privinţă: ISCIR şi CNCIR pentru autorizarea şi controlul instalaţiilor sub presiune, ISU pentru siguranţa în exploatare a punctelor de lucru în care se efectuează operaţiuni cu carburanţi, ITM pentru respectarea obligaţiilor privind contractele de muncă, Agenţia Naţională de Mediu pentru respectarea obligaţiilor de mediu, Poliţia pentru respectarea legislaţiei privind ordinea şi siguranţa publică, ARR şi ISCTR pentru autorizarea şi controlul cisternelor de transport, ANAF şi Vamă pentru respectarea obligaţiilor de natură fiscală.

Vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, va semna un ordin prin care autorizează prefecţii din fiecare judeţ să constituie şi să coordoneze echipe mixte de control formate din reprezentanţii acestor instituţii, precizează sursa citată.

Ministerul Afacerilor Interne va comunica periodic rezultatele acestui control şi va pune la dispoziţia organelor de cercetare penală orice dovezi legate de posibile ilegalităţi, mai informează Guvernul.

Prefectul Municipiului Bucureşti, Rareş Hopincă, anunţă că a fost convocată o şedinţă a Colegiului Prefectural pentru luni şi că vor fi demarate controale la toate staţiile de carburanţi şi GPL.

„Am convocat Colegiul Prefectural al Municipiului Bucureşti şi din dispoziţia primului ministru vom demara controale la absolut toate staţiile. Se va verifica întreaga documentaţie existentă la nivelul fiecărui obiectiv. Unde există cele mai mici sincope în documentaţia de avizare, aceste staţii vor fi închise. Dacă există obiective neconforme, va exista toleranţă zero pentru orice abatere de la legislaţia în vigoare”, a spus prefectul, pentru B1Tv.

El a precizat că Planul de risc al Municipiului Bucureşti cuprinde 380 de staţii GPL şi benzinării clasice. Prefectul a menţionat că o parte dintre aceste benzinării se află chiar în zone centrale ale Capitalei, lucru permis de legislaţie.

„Ce putem noi face în acest moment? Aş vedea trei lucruri. Unu: un plan de control extrem de riguros şi chiar agresiv la toate aceste obiective, cu toleranţă zero pentru orice minimă abatere. Doi: un plan de prevenţie, ca să existe foarte bine delimitate fluxurile şi planurile de acţiune în cazul oricărui incident. Trei: ar trebuie o analiză legislativă, să vedem dacă se mai poate permite existenţa unor astfel de obiective în zonele rezidenţiale aglomerate sau nu. Aici va trebui să pornim de la nevoia cetăţenilor, pe de o parte, pentru că, de exemplu, toate taxiurile din Bucureşti alimentează de la aceste staţii. Pe de altă parte, nu putem tolera nici existenţa celui mai mic pericol într-o zonă rezidenţială. Deci, va trebui să facem şi o analiză a cadrului legislativ, să vedem dacă mai putem permite astfel de facilităţi în zonele rezidenţiale aglomerate sau nu”, a spus el.

Hopincă a estimat că rezultatele controalelor vor fi gata până la sfârşitul săptămânii. El a subliniat că bucureştenii nu se află în pericol din cauza acestor staţii.

„În momentul de faţă, cetăţenii Capitalei nu se află în niciun pericol, pentru că toate aceste staţii funcţionează legal. Ce trebuie noi să analizăm acum este – din păcate, din cauza acestui eveniment nefericit care s-a întâmplat la Crevedia – întreg cadrul legislativ şi aş spune chiar şi cadrul de avizare, pentru că, din nou, şi din punctul meu de vedere, poate că unele dintre aceste facilităţi nu ar mai trebui să îşi găsească locul în centrul oraşelor”, a mai spus acesta.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică la Crevedia că în următoarea perioadă vor fi dispuse controale la toate staţiile de carburanţi şi GPL din ţară, iar în cazul în care vor fi constatate neconformităţi de natură a pune în pericol vieţi omeneşti, unităţile respective vor fi închise.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

 1. hai maaah, fa-te ca muncesti! si iaca asa incepe supra-taxarea la pompa…chipurile se inaspresc conditiile de acordare a avizelor, care se reflecta in pret…dooormi paaa tineee cu ochii la circareala romaaane. asa vine tavalugul pe tine de adormit care nu vrea sa gandeasca!

 2. Despre rezultatele controalelor la azilele groazei ale cuplului Firea-Pandele se mai aude ceva?

 3. Vedeti unde am ajuns? Iata la ce este buna o catastrofa cu morti si raniti; incep controalele ! Fara o nenorocire nu se misca nimic! Maine alta catastrofa , alte controale! E posibil asa ceva ? Desigur , in „Romania Normala”! Ce trist ! A devenit jenant sa-i spui cuiva ca esti roman!

 4. Practica obisnuita: se ia cazul spre anchetare in timp ce, ies hultanii caposi gen arafat, sa destabilizeze verbal dar dubios, actiunile din urma cu cateva zile. Peste cateva zile, incepe la tv. actiunea „spalari si curatari hultani”, parfumat, va aparea dupa cativa ani de…uitare si stat cu curul pe scaunul dosarelor. Finalitatea e exact ca a lui piedone+, adica, clasare ca nu exista infractiunea sau, firfiricii sunt pedepsiti in locul javrelor infractoare. Asadar, pute a musamalizare.

 5. E buna pentru fraierii antagonizati de propaganda. Daca va simtiti jenati ca sunteti romani este poate pentru ca sunteti complici cu psihopatii. Le votati si confirmati in functii oamenii selectati, in loc sa boicotati alegerile in bloc, va vaccinati cu porcarii transhumaniste in loc sa boicotati campaniile de depopulare prin vaccinare, luati credite inrobitoare de la bancile care sunt in spatele resetarii societatii umane in loc sa boicotati camata si tot asa . Altfel ce legatura poate avea romanismul cu aceste probleme? Asociati niste alogeni, in majoritatea lor, indiferent de etnie, alesi sa ne conduca, cu poporul roman? In momentul cand esti asociat cu acest satanisti, iti pierzi si calitatea de om, codurile genetice originale, daramite etnia si omenia

 6. Mereu trebuie sa se intample o tragedie pentru a se misca ceva. Si cand se misca, se face superficial doar 1-2 saptamani.

 7. In Madrid, Paris, Barcelona, Bruxelles nu veti vedea centre de alimentare benzina, motorina, GPL in cartiere si zone semicentrale si centrale. Numai in cartierul Tei sun trei- Lizeanu, Floresca Biserica Oltea, Dna Ghica-Palatul Ghica. Asemenea statii exista la marginea localitatilor departe de blocuri, statii de autobuze, biserici si scoli. De asemenea, marile malluri sunt la marginea oraselor si marilor cartiere. In Bucuresti coruptia este cea msi puternica. Toti primarii de sectoare si generali din 1990 si pana acum nu isi vor putea justifica averile in veci.Iar M.Ciolacu este cu datul din gura si vizite. Dar de schimbat legile proaste nimic.

 8. Alo domnul perfect?…e normal ca o stație de benzină să fi amplasată intre blocuri?…

 9. Prefect complet subnormal, bun de dus și internat la Bălăceanca sau cel mult pus de paznic la gâște. Controalele nu se fac cu ură proletară iar cel controlat nu este dușmanul de clasă. Adică până acum s-au tolerat „cele mai mici sincope” și de-aia a avut loc incidentul de la Crevedia? Acolo au fost „sincope” mari pentru că tartor era fiul pesedist și se supăra prefectul dacă s-ar fi făcut controalele normal. Adică o luau în barbă inspectorii ISU care și-ar fi permis să atragă atenția asupra neconformităților crase. Cum să-i fie imputate nereguli tocmai fiului de pesedist? Nu așa se fac controalele după incidente pentru că se ajunge la răstălmăcirea legii în defavoarea celui controlat și se produc daune greu reparabile acestuia, unele reparabile parțial doar în instanță. Între niște limite decente trebuie să existe o înțelegere rațională a situațiilor între cel controlat și cel care controlează, fără utilizarea biciului stăpânirii. Prefectul lui pește prăjit…

 10. Exista atatea institutii, agentii, directii si cum s-or mai chema, care , ca si in cazul azilelor, NU fac controalele pe care ar trebui sa le faca, conform fisei postului. Toate „controalele” se fac dupa. De ce nu inainte? Tot timpul sa se faca controale. Cine trebuia sa verifice daca activitatea s-a intrerupt, dupa ridicarea autorizatiei si nu a facut-o? Mai este pe scaun?

 11. vrajeala… e foame mare, si profita de explozie ca sa dea niste amenzi

 12. Da. La noi nici un control nu are loc inainte, numai dupa. Totusi, ce fac intre o nenorocire si alta, institutiile cu rol de verificare si control?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.