Pe simezele Muzeului Naţional de Artă al României

EGAL. Artă şi feminism în România modernă”

La Muzeul Naţional de Artă al României va fi vernisată expoziţia EGAL. Artă şi feminism în România modernă, deschisă la parterul Galeriei Naţionale, ce va fi deschisă până în 17 aprilie 2016. Curatorul expoziţiei este Valentina Iancu, specialistă în cadrul Secţiei de Artă Românească Modernă a MNAR.

Merica Râmniceanu – Nud (2)

Expoziţia EGAL. Artă şi feminism în România modernă propune o lectură nouă şi complexă a artei feminine. Creaţiei primelor artiste din România i se alătură activitatea militantă pentru emancipare pe care acestea au desfăşurat-o ca parte complementară a unui întreg insuficient explorat până astăzi. Expoziţia reuneşte piese semnate de 21 de artiste, printre care Cecilia Cuţescu-Storck, Nina Arbore, Nadia Bulighin, Maria Ciurdea Steurer, Irina Codreanu, Miliţa Petraşcu, Merica Râmniceanu, Magdalena Rădulescu ş.a.

Invitând la abandonarea oricăror prejudecăţi, demersul expoziţional este o incursiune spectaculoasă şi revelatoare în universul necunoscut al unor creatoare al căror parcurs artistic este strâns legat de mişcarea feministă.

Nina Arbore – Portret de femeie

Rodica Maniu – Autoportret

Alături de lucrări din patrimoniul MNAR, expoziţia reuneşte un număr de piese importante şi necunoscute publicului, realizate de Olga Greceanu şi Theodora Cernat Popp, împrumutate de la familiile artistelor. Selecţia este completată cu picturi şi sculpturi provenind din alte colecţii muzeale, cum ar fi: Biblioteca Academiei Române, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul „Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu-Storck“, Muzeul de Artă Constanţa şi Muzeul de Artă Vizuală Galaţi.

Expoziţia EGAL. Artă şi feminism în România modernă este însoţită de un catalog şi de o serie de evenimente conexe precum: programe educative şi ateliere pentru familii, vizite ghidate şi conferinţe.

Desene şi acuarele din atelierul lui Nicolae Tonitza

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită să intraţi în atmosfera Din atelierul lui Nicolae Tonitza, printr-o nouă expoziţie deschisă în sala dedicată artelor grafice din Galeria de Artă Românească Modernă în perioada 2 decembrie 2015 – 24 aprilie 2016. Curatorul expoziţiei este Dana Crişan, specialist în cadrul Secţiei de Arte Grafice a MNAR.

Selecţia cuprinde treizeci şi opt de lucrări reprezentative pentru cele aproape patru decenii în care Nicolae Tonitza (1886-1940) nu a încetat să picteze şi, mai ales, să deseneze. Schiţele şi studiile pe care le-a realizat constituie atât un jurnal de artist, cât şi o retrospectivă a epocii din care a făcut parte acesta. Expoziţia punctează cele mai importante etape de creaţie ale acestui artist, de la interpretările după marii maeştrii pe care i-a descoperit în 1910 la Paris la desenele create în 1938 la ultimul atelier din Balcic.

Tinereţea lui Nicolae Tonitza a fost puternic marcată de Primul Război Mondial, fiind trimis pe front şi luat prizonier în lagărul Kirjali din Bulgaria. O artă a realităţii fără mască, mărturii ale acestei perioade sumbre, sunt desenele devenite ilustraţii de presă, gen pe care l-a practicat constant până la mijlocul anilor 1920.

Tonitza, Curte la Mangalia

Deşi atelierele lui Nicolae Tonitza au fost întotdeauna improvizate şi efemere (cerdacul din Vălenii de Munte, umbrarul cafenelei din Mangalia, casa lui Tefik la Balcic), acestea au apărut adesea în desen şi pictură. Expoziţia propune un traseu cronologic al bogatei creaţii a artistului pe baza unor schiţe şi studii de atelier (variante compoziţionale, unele transpuse în pictură, iar altele abandonate).

În anul 2014 Muzeul Naţional de Artă al României a publicat Repertoriul graficii româneşti din secolul al XX-lea, volumul X, în care se regăseşte întregul fond de desene şi acuarele realizate de Nicolae Tonitza din patrimoniul muzeului, dintre care multe provin din colecţia artistului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.