Pelerinaj impresionant la Biserica Buna Vestire din Brăila  

Peste 10.000 de credincioși din toată țara s-au adunat, vineri, de Izvorul Tămăduirii, la Biserica Buna Vestire din Brăila, pentru a participa la slujbă și pentru a lua apă sfinţită din izvorul aflat chiar sub lăcaşul de cult.

Credincioși din toată țara participă la ceremoniile religioase organizate cu ocazia praznicului Izvorul Tămăduirii. Oamenii s-au adunat pentru a lua apă de la izvorul din biserică, despre care se spune că are proprietăți vindecătoare și face minuni.

”Această apă miraculoasă a fost descoperită odată cu începerea lucrărilor de construire a bisericii şi atunci în anul 1863 a fost primul firicel de apă care a fost captat într-o fântână. De atunci, an de an, credincioşii vin cu multă evlavie pentru a-şi găsi tămăduirea sufletească şi trupească”, a declarat preotul paroh de la Biserica Buna Vestire, Doru Sima.

Slujba de Izvorul Tămăduirii este oficiată de preoții bisericii brăilene și de arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Casian Crăciun. Înalta față bisericească i-a binecuvântat pe credincioșii adunați la Biserica Buna Vestire și a sfințit apa din izvor, cunoscută și sub numele de Agheasma Mică.

Mii de oameni veniţi din toate colţurile ţării şi-au petrecut noaptea la coadă la Biserica Buna Vestire din Brăila, cunoscută pentru apa sfinţită din izvorul aflat chiar sub lăcaşul de cult. Oamenii au stat şi cinci ore la rând pentru a lua apă sfinţită despre care se spune că face minuni.

”Am venit tocmai din Târgoviște ca să iau apa sfințită de la Izvorul Tămăduirii. Am stat trei ore la coadă însă cu răbdare și credință trecem peste toate. Am cu mine un scaun pliant, nu pot sta foarte mult în picioare”, a spus unul dintre pelerini.

Ca să nu se creeze busculade, enoriaşii au avut un culoar special delimitat cu garduri de protecție. Pentru credincioşii veniţi din alte judeţe a fost amenajat un cort în curtea bisericii, iar străzile din jurul bisericii au fost închise traficului auto.

Doi vârstnici, o femeie și un bărbat, au avut stări de leșin după ce au petrecut noaptea la coadă, dar au fost ajutați de jandarmi și au fost invitați în fruntea coloanei de credincioși.

”M-a luat cu amețeli, mi-a curs sânge din nas, îmi este rău, nu am mai putut să stau la coadă. Am patru ore de când aștept, m-au ajutat jandarmii să intru la Sfântul Izvor să iau apă sfințită. Le mulțumesc și mă rog la Dumnezeu să-mi dea putere”, a spus un bătrân care a fost ajutat de jandarmi să iasă din mulțime.

În timpul pelerinajului nu au fost alte incidente, iar măsurile de ordine au fost asigurate de peste 200 de jandarmi din Brăila și Constanța.

”Nu au fost incidente deosebite. Astăzi estimăm că la biserică sunt peste 10.000 de credincioși. Noaptea trecută au fost aproximativ 1.500 de oameni la coadă. Noi am montat garduri de delimitare, am făcut culoare pentru credincioși, am solicitat Poliției să închidă străzile adiacente. Peste 200 de jandarmi participă la această misiune, jandarmi din Brăila și de la Gruparea Operativă Constanța”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Brăila, Vasile Daniel Mălai.

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare închinată Maicii Domnului, marcată de fiecare dată în prima zi de vineri după Paște. Sărbătoarea, veche de aproximativ 1.500 de ani, evocă un miracol petrecut la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului. Conform tradiției, în această zi credincioșii ortodocși vin la biserică, pentru a lua parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Agheasma Mică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.