Penitenciarul Râmnicu Sărat, transformat în Memorial

Penitenciarul Râmnicu Sărat, transformat în Memorial. Locul în care au fost închiși în perioada comunistă deținuți politici precum Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, Victor Pogoneanu și alți membri marcanți ai partidelor istorice va deveni Memorialul „Închisoarea Tăcerii”.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc anunță că a fost obținută autorizația de construire pentru Memorialul „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat și Centrul Educațional privind Comunismul în România.

Autorizația a fost emisă de Primăria Municipiului Râmnicu Sărat, în urma documentației depuse de IICCMER în data de 28.04.2023. În mod concret, în acest moment, IICCMER deține toate documentațiile necesare și a obținut toate avizele necesare implementării acestui proiect finanțat de Uniunea Europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cu 9 milioane de euro, instituția noastră fiind la zi cu îndeplinirea activităților asumate prin contractul de finanțare semnat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

După obținerea autorizației de construire, gestionarea etapelor ulterioare (organizarea licitației și monitorizarea executării lucrărilor) ar urma să revină Companiei Naționale de Investiții, în calitate de structură de implementare, în condițiile cadrului legal instituit prin Ordonanța de urgență nr. 173 din 8.12.2022.

„Sunt bucuros să anunț că a fost emisă autorizația de construire pentru obiectivul ce vizează „Închisoarea Tăcerii” din Municipiul Râmnicu Sărat. Este un pas important în direcția realizării acestui obiectiv extrem de important pentru memoria victimelor închisorilor comuniste din România. Un vis este pe punctul să devină realitate, iar o investiție care așteaptă de peste douăzeci de ani să fie realizată mai are nevoie doar de o singură etapă, cea a procedurii licitației pentru contractarea lucrărilor de execuție”, a declarat Sorin Cîrjan, Primarul Municipiului Râmnicu Sărat.

„Prin acest proiect, IICCMER își propune să aducă la cunoştinţa publicului din România și nu numai un subiect mai puţin cunoscut al istoriei noastre recente şi anume regimul de exterminare practicat de autorităţile comuniste împotriva „duşmanilor poporului” în penitenciarul de la Râmnicu Sărat, în perioada 1945 -1963. Asemenea altor spaţii recluzionare de pe harta gulagului românesc, închisoarea de la Râmnicu Sărat a devenit un loc în care autorităţile comuniste au aplicat un regim de exterminare lentă, fizică şi psihică a opozanţilor, prin izolarea totală de familii şi societate, prin înfometare şi condiţii inumane de trai şi prin lipsa asistenţei medicale. Penitenciarul s-a remarcat prin restricţii extreme, deţinuţii politici supranumindu-l „închisoarea tăcerii”. Regimul alimentar precar, lipsa tratamentului medical și tortura au dus la decesul multor personalităţi închise aici.

*Memorialul ,,Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat și Centrul Educațional privind Comunismul în România este un proiect finanțat de Uniunea Europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență“, precizează IICCMER printr-un comunicat.

În perioada 1955-1963, comandantul închisorii a fost torționarul Alexandru Vișinescu (1925-2018), condamnat ulterior pentru crime împotriva umanității. Închisoarea mai este cunoscută și sub numele de Închisoarea tăcerii din cauza regimului extrem de dur ce le interzicea deținuților să vorbească sau să scoată sunete.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

10 Comentarii

  1. Romania ar trebui sa stearga din istoria ei si din memoria colectiva aceste pagini de durere si mizerie morala.
    Imi amintesc si acum cum treceam cu trenul pe sub zidurile acestei puscarii si vedeam militianul inarmat in turnul de veghe, iar toti din compartiment priveam cu sila si oroare ,,privelistea”.
    Nu stiu cu ce ne ajuta sa ne amintim cat am fost de imbecilizati de invataturile marxist-leniniste……[Rumburak]

  2. Foarte bine. Un loc de reculegere , meditatie si respect pentru suferintele si luptele unei generatii trecute.

  3. Toti cei pomeniti aici au fost Criminali de razboi ramasi nejudecati de imbecilul regim comunist care a venit la putere. Acesti Criminali de razboi omorat 1 milion de romani soldati, au infaptuit Holocaustul antonescian cu 280.000…350.000 de victime, evrei , comunisti. Ion Antonescu nu a facut singur Crimele…A fost ajutat de propaganda lui Maniu, Mihalache, etc…
    Nu inteleg ce mari scule politice au fost pentruca au facut Romania legionar fascista. Partidele s – au distrus singure din coruptie si lacomie in 1937..
    1938, a urmat Dictatura regala, dictatura legionara, dictatura antonesciana si fascismul, alianta cu Hitler, au bagat Romania in razboi prosteste…In Interbelicul acestor legionari crimele politice se tineau lantz..

  4. Cică polițiștii care l-au abordat pe Horodniceanu regreta fapta! Nici nu știu ce pierd!

  5. Nimic nou sub soare. În excursia pe țară cu școala de după clasa VI-a, am ajuns și la Doftana și vizitat închisoarea Muzeu unde am văzut celula tovarășului Gheorghe Gheorghiu Dej, a tovarășului Chivu Stoica și cine mai știe ce celule și cine a stat în ele. Și ni s-a apus cum comunicau tovarășii prin bătăi în pereți și prin texte scrise pe foițe de țigară, texte care erau școală și astfel “comuniștii au transformat închisorile politice în universități”. În anii 80 în Baia Mare când îmi trezeam copii dimineața și-i aduceam în fugă la o coadă cruntă fiindcă se dă unt, sau smântână, sau ouă unde ne striveam unii pe alții și încercam să protejăm copii de frecatul de pereții grunjoși în lupta pentru mâncare recitam în gând poezia de la școală despre Doftana: “Cu fruntea lipită, lipită de zid / Să simtă copilul ce-nseamnă partid. Ce-nseamnă durere, ce-nseamnă nevoi… “

  6. Alti bani,alta distractie.Dar nu va intrebati,oare pe timpul caror guverne s-au construit aceste INCHISORI? Inclusiv aceasta inchisoare,alaturi de JILAVA,DOFTANA,PITESTI,TARGU JIU si altele? Cate inchisori au construit acesti comunisti de la zero?Cati tarani au stat in aceste inchisori dupa evenimentele (rascoala) din 1907,dar dupa grevele muncitorilor din 1929 si 1933? de acestea uitam? Acest „MEMORIAL”,o sa inghita multi bani,pentru ca angajatii de aici vor fi toti PILOSII politicienilor.

  7. În numele comunismului s-au comis cele mai mari crime din istoria rasei umane pe Terra. Cu toate acestea, anumite cercuri politice din Occident încearcă să ne convingă că naziştii au fost cei mai mari criminali.

  8. Polițiștii tupeiști care l-au filmat ilegal pe Horodniceanu vor fi monitorizați 7/7/24/24 și își vor cere demisia de onoare după câte bube au în cap și ce lapte au supt. Așa se întâmplă când nu se respecta șeful! Regulamentul se culca cu toată lumea dar tine numai cu șeful!

  9. @axon: Esti o masina hodorogita care huruie aiurea. Numai prostii si minciuni ai in tigva ce o porti pe umeri.

  10. Poate mai este util pentru cazarea celor care au furat in pandemie pe guvernarile liberale ORBAN SI CITU.Renovati-l si mentineti-l functional.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.