Pensiile – o farsă națională

Toți vîrstnicii din România sunt înșelați electoral (și nu numai!) cu promisiunea majorării pensiilor. Promisiunea majorării repetată mereu de partidele politice și transformată în subiect diurn de Mincinoșii TV și de alte televiziuni captează atenția tuturor, domină agenda publică și acoperă orice alt subiect important pentru țara noastră. De dimineața pînă noaptea tîrziu, la parlament, la guvern și pe la televiziuni se discută despre pensii. Altceva nu mai încape!

Ca unul care a avut doi părinți cu pensii de sub 2300 de lei – tata (împreună cu cea de veteran de război) și mama (600 de lei) nu pot  decît să fiu de acord cu toate încercările de a spori sumele ridicole cu care sunt obligați să trăiască seniorii României. Faptul că situația acestei categorii este nedreaptă, chiar dramatică, nu justifică folosirea acestui subiect (dosar) în scop grosolan electoral.

Nu mai departe, în campania electorală precedentă, ministrul Muncii de atunci, Lia Olguța Vasilescu, se lăuda cu noua lege:

„Legea pensiilor elimină toate inechitățile din sistem între femei și bărbați, între persoanele de același sex, dar care au ieșit în ani diferiți la pensie, este vorba de introducerea masteratului și doctoratului ca și perioade contributive, condiții mai avantajoase pentru mamele cu mai mulți copii, se schimbă formula de calcul. În ceea ce privește parte de pensii speciale, este important de precizat că suntem singurul Guvern care am plafonat pensiile speciale în iulie 2017 și asta ne-a costat la vot. În ceea ce privește sistemul de pensii, credem că în trei ani de zile se va așeza. Despre legea USR, care vrea să taie pensiile speciale. Greșit, o mare minciună. M-am uitat cu domnul Buicu de la PNL, că tratează diferit pensiile speciale, de unele se leagă, de unele nu. Acum în legile speciale de pensii se prevede că se iese cu o pensie de 85% din ultimele salarii, ceea ce spune legea voastră că se iese cu 85% din ultimul salariu, ceea ce este mai avantajos. Ipocrizia ucide”  (Olguța Vasilescu,  2019)

PSD-ul se umfla în pene  cu o legea  pensiilor ca o mare ispravă, în vreme de Rolex Bogdan se străduia să facă din PNL un partid al dreptății și echității, promițînd tăierea pensiilor speciale. Iată ce promitea în gura mare și  cu  elan papagalul liberal:

„Obligatoriu pentru PNL ca în primele 30 de zile de când am ajuns la putere să eliminăm pensiile speciale. Nu poţi să ai pensie fără să ai contributivitate. 1,7 miliarde de euro ne costă pensiile speciale în fiecare an. Când are unul pensie de 300, 450 de milioane şi este angajat şi la stat, ăştia 80% se angajează în ministere, companii naţionale şi au ieşit la pensie la 45, 46 de ani şi au şi salariu din bugetul public. Asta e una din marile mize care trebuie rezolvate”. (Rareș Bogdan, 14. 04. 2019)

Să nu vă imaginați că s-a întîmplat ceva!

În 24.06 2o23, același papagal politic liberal zicea despre pensile speciale:

”Noi le-am tăiat de  2-3 ori”. Acum, din fericire pentru mine şi pentru români, Comisia Europeană, cineva inteligent din România, nu spui cine, cineva inteligent, e mai complex, eram în guvernare, a reuşit să introducă România, în relaţia cu Uniunea Europeană, pe condiţionalităţile din PNRR pentru tranşa trei şi tranşa patru, subiectul reformei. Dacă eram eu, mă lăudam. Nu, a fost un colectiv şi Comisia Europeană nu a făcut altceva decât să considere că trebuie rezolvată această problemă. Nu am… Dacă eram, v-am spus-o, spuneam cu capul sus. Din fericire, va trebui să o rezolvăm în sfârşit”.

Și majorarea pensiilor obișnuite și tăierea celor speciale au ajuns la Comisia Europeană iar, în aceste zile, ne  aflăm în fața altei tentative de a produce un nou capital electoral de pe seama acelorași promisiuni. Adoptarea  unei noi Legi a pensiilor care să repare inechitățile din celelalte.

Din ce alte rațiuni credeți că și PSD și PNL se grăbesc să se bată cu cărămida în piept că au trecut o nouă lege și au salvat situația unui procent important dintre vîrstnici? Pentru voturi! Cu ce bani și cu ce riscuri?

Ambele partide interesate să rămînă la putere după alegerile din 2024 susțin proiectul cu riscul de a împinge țara în situația Greciei de acum cîțiva ani.

Recomanda 27

17 Comentarii

  1. Noua lege a pensiilor este precum sinfonia nr.8 a lui Franț Shuber,,sinfonia neterminată”,ea nu se mai termină niciodată.

  2. Poate ca unii batrani ar trece mai usor pentru a se rezuma la putin (asa cum au fost invatati zeci de ani) daca ar vedea ca borfasii tradatori de la putere (presedinte, parlament, guvern) ar lichida nedreptatea uriasa numita „pensiile speciale”. Acesti borfasi veritabili sunt autorii nedreptatii la ordinul securitatii si obligatoriu tot ei trebuiau sa o repare. Dar nu exista nici o speranta, nimuricii astia sunt sclavii umili ai securitatii care ii tine la lant de 33 de ani de asa zisa democratie si libertate. Cei avantajati sunt mereu securistii si oamenii lor.

  3. „O resetare a lumii in care traim e tot mai imperios necesara”

    Ai dreptate Ennya, baietel cu nume de fetita, resetarea inseamna disparitia lui Antonel Mugurash oROGulezculapte si implicit a ta. Dau reset la tot cartierul !

  4. Problema e de la vot. Daca nu votati schimbarea, nimic nu se va schimba. Mergeti la vot si radeti-i pe toti ci care au mai fost la putere sau in legatura cu puterea. La vot arati mai multa putere decat la scandal in strada.

  5. banii de pensii trebuiesc inevstiti prin fonduri mutuale in actiuni/obligatiuni ale firmelor romanesti listate pe bursa de la Bucuresti sau ale statului roman. Pot sa aiba si o componenta internationala intr-o anumita proportie.
    Oamenii trebuie sa-si investeasca SINGURI banii de pensii si sa nu mai lase idiotzii si escrocii sa le fure banii si sa-si bata joc de ei dupa o viata de munca.

  6. Mutumesc tuturor senatorilor care nu au votat aceasta lege a pensiilor care, prin acordarea de puncte de pensie pe baza de vechime , punte ce nu au suport finaciar, se va fura din banii de pensie munciti cu corect de cei mai saraci pensionari , pentru ca acesti bani furati de la cei mai sarci pensionari din ue sa fie dati gratis unora cu pensii mai mari , si care nu au muncit pentru ei.
    Felitit de pe acum si pe toti deputati care, prin votul lor nu se vor atinge de dreptul celor mai saraci pensionari din ue, si prin urmare vor vota contra acestei legi ticaloase, care prin smecheria punctelor acordate pe vechime , puncte fara suport finaciar va duce la jefuirea celor mai saraci pensionari din ue.

  7. @parere,

    Care om normal la judecata , poate aproba o lege prin care sunt jefuiti pensionarii cu pensiile cele mai mici, in cea mai saraca tara din ue, caci acesta se face prin acordarea de puncte pe vechime ,punte care nu au suport finaciar.
    Prin intorducera de puncte de pensie pe baza de vechime , puncte care nu au suport financiar, fondul de pensii nu creste dar va fi impartit la mai multe puncte, si prin urmare valoarea punctului de pensie scade, fapt care va afecta pe cei cu pensiile cele mai mici!

    Sa furi banii munciti a oamenilor cu pensiile cele mai mcici , in cea mai saraca tara a ue este rautate in forma pura!
    Farul calauzitor al acestei legi este sa se ia din banii celor mai saraci penisonari si sa se dea acesti bani furati pe gratis la unii cu pensii mai mari.
    Acest fel de furt este apogeul cinismului.Fapta acesta nu are nimic cu natura umana , ci este ce natura diabolica.
    Prin aceasta lege se mai adauga la pensiile speciale deja in plata , inca cateva milioane de pensii speciale ,ce-i drept nu de rangul celor dintai, dar tot specale sunt cat timp nu se bazeaza pe supotrt finaciar, si anume acelea care primesc puncte pe vechime, puncte care nu au suport finaciar.

    Cine sa mai critice ,in acest caz pensiile speciale, cand toate acestea sunt alimentatae din banii celor mai saraci pensionarai?

    Iata ce se intampla cand cineva se face stapan pe banii muciti de tine , fara acordul tauL iau din ei cat vor si iti mai restituie cati au chef.

    Dupa cum se vede toata lumea este lacoma dupa banii celor mai saraci pensionari, si se bucura de ei mai mult decat s-ar bucura de banii lor, pentru ca sunt bani pentru care nu au muncit ei ci au muncit cei mai saraci penionari. Banii saracului sunt cei mai dulci si ravniti, pentru ca acesti nu au mijloace se se opuna furtului.

  8. Don Nistorescu, daca legea Olguta era pusa in aplicare, erau mai putine nedreptati, se corectau unele discriminari, dar a venit la guvernare,2019, „intronata” de Klaunus, cuplul comic PNL-USR si au boicotat-o. Acum noua lege este de fapt vechea lege, adusa la zi. Aplicarea ei corecta va rezolva unele ndreptati. Sa fie clar, in toate tarile, sunt probleme cu pensiile, dar la noi e prea mult politicianism urit, latrai ca Rares Bogdan, poate strica tot!!

  9. Intrebare: oare cine sunt Sefi Shaked, Moshe Klughaft și Asaf Eisin? Sunt oare ei niste români PAMANTENI?

  10. Ghiță (să investim în educație,extremismul va fi mai puțin atrăgător) spune:

    @oro$ dinu mocirlitu ,Eduard,degeaba te ascunzi sub pseudonim.Te-am dibuit.Tata,taran căruțaș,dar a făcut școala de acar ceferist,daca vrei să știi.Degeaba te scremi,voi numai 20 %,nu puteți înclină balanța.Ceilalti sunt oameni normali care muncesc Măcar te știu că votezi sacul cu 💩,ești dintre cei 20% de romani imbecili care votează cu extremiștii.Retine Eduard,cel mult 20% de proști.Gloata perversă.

  11. @ eduKKatul de Marghita 21:26
    Eu îți tot spun, da’ tu nu vrei să mă creZi:
    Tu, până mai MÂINE, ești în aceeași stare de subDEZVOLTARE INTELECTUALĂ.
    Iar ai MUTAT DECISIV: ieri ne Ziceai câ tac’tu a fost ceferist și-i dădeai cu originile muncitorești.
    Iar aZi ne spui că era țăran RĂU DE ALBINĂ.
    măRog, dă-i EPOLETULUI niște Lecitina…😜

  12. „Toți vîrstnicii din România sunt înșelați electoral (și nu numai!) cu promisiunea majorării pensiilor”

    Du-te nene si te trateaza, ai luat-o razna rau, cand ai vazut ca iubitii tai n-au vreun succes la electorat. Fatza omului este oglinda sufletului. De unde iti vin optiunile negre (3 pana acum) sustinute de tine ?

  13. Pensii crescute? Ghiciți cine nu a votat sau au fost împotriva? Corect! Citez un pasaj: „Cornel Resmeriță este senator PSD de Hunedoara și este parlamentar din 2008 nu a votat legea pensiilor sa creasca.
    Ceilalți patru senatori care au votat împotriva Legii Pensiilor sunt Diana Șoșoacă, Rodica Boancă, Ion Dragoș Popescu și Cosmin Poteraș.
    Senatorii din opoziție (AUR și USR) s-au abținut la votul pentru Legea Pensiilor, în timp ce reprezentanții UDMR din Senatul României au votat pentru.” Cum naiba sa nu fie o farsă reală daca politicienii nu vor să voteze pentru pensionari dar pentru buna starea și confortul propriu, folosesc degetele și de la mâini și de la picioare?

  14. Discutiile interminabile despre pensii nu sunt numai o farsa a politicienilor ci si a ziaristilor . Daca ar disparea acest subiect , cateva televiziuni sigur ar da faliment, iar invitatii permanenti si-ar reduce veniturile. Pana la urma exista si o cruda nedreptate pe care o face universul : oamenii care au muncit 6-7 zile pe saptamana, facand naveta grea, in 3 schimburi traiesc cu greu din pensii mizerabile ,iar smecherii zilelor noastre se pensioneaza de la 45 ani cu pensii de sute de milioane. O resetare a lumii in care traim e tot mai imperios necesara.

  15. Grecia a ajuns domnule Nistorescu în situația în care a ajuns nu din cauza pensiilor ci a împrumuturilor nesăbuite pentru înarmare. Împrumuturi la bănci germane care i-au împrumutat și după ce știau că au depășit posibilitățile de a returna banii! Și când au ajuns în incapacitate de plată pentru FMI soluția a fost tăiatul pensiilor. Cam asta fac cei ce conduc România, fară să avem o doctrină o strategie de apărare cu necesități definite de înarmare functie de provocările vecinilor ostili, se cumpără descreierat aiurea armament de la USA oferta fiind ce armament casează armata americană. Rachete model 1980, tancuri ultra grele pentru care nu ai pe unde le deplasa și funcționând cu combustibil de avion, sistem de rachete Patriot pe care ai plătit 3 ani instruire și antrenament la USA de două ori cât prețul Sistemului Patriot și la care din 3 una s-a fâsâit, adică pe cele două care au funcționat le-ai plătit la preț de trei. Credeți că va cere MApN vânzătorului din USA despăgubiri?

  16. Ghiță (să investim în educație,extremismul va fi mai puțin atrăgător) spune:

    Va rog să ascultați și umila mea părere,om simplu născut din țărani obijnuiti din zona Marghita.Eu ,până mai ieri,eram aproape subdezvoltat intelectualicește vorbind.Dar,in vremea din urmă,am căpătat o oarecare dexteritate intelectuală, medie,din combaterea trolilor proruși de la Cotidianul.Mi-am însușit,sa zicem ,dialectica perechii filozofice teză -antiteza.Combatand cu asprime și argumentat inepțiile trolilor care lăudau invazia orcilor ruși în Ucraina. Nu mi-a fost ușor!Revin la subiect:de acord,o imensă păcăleala,furat căciula, gargară ieftină,legat de viitorele pensionarilor români (și eu sunt pensionar,dar mai lucrez la privat că mă țin, încă,genunchii).O imensa păcăleală.Dar,mult mai periculos,este să ne pomenim cu extremiști in parlament,gen sacul cu 💩, Sosoaca ori cu maciucarul Simion.Sigur 20 % dintre români sunt proști ca noaptea care votează AUR ori SOS,dar sa nu fie mai mulți proști.Mai bine politicieni mediocrii decât extremiști veninoși că cei pomeniți mai sus.Nu uitați că România este văzută că o insulă de stabilitate în România mea,și nu a trolilor antieuropeni blestemați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.