Pentru cine spune Iohannis că suntem ”gazdă atractivă”?

Preşedintele Klaus Iohannis, prezent luni la Conferinţa Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), a declarat că România este interesată să dezvolte, să utilizeze şi să fabrice tehnologii verzi, contribuind astfel la lanţurile valorice verzi internaţionale.

Preşedintele a subliniat, în cadrul evenimentului „Sustainable Innovation Forum 2023”, din Dubai, că, pentru a răspunde în mod eficient schimbărilor climatice, guvernele trebuie să dezvolte un parteneriat puternic cu întreprinderile, instituţiile financiare, entităţile de cercetare şi inovare şi ONG-urile.

„România este interesată să dezvolte, să utilizeze, dar şi să fabrice tehnologii verzi şi să contribuie astfel la lanţurile valorice verzi internaţionale. Analizele publicate de Banca Mondială indică competitivitatea României la export în ceea ce priveşte subcomponentele lanţului valoric eolian, cum ar fi tablourile electrice de control şi de distribuţie. România este o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru manufactura de tehnologii verzi. Prin intermediul Fondului pentru Tranziţie Justă, ţara mea sprijină în mod activ dezvoltarea producţiei de baterii în regiunile în care economia locală este în prezent încă dependentă de cărbune. De asemenea, marii producători auto din România îşi reorientează producţia către vehiculele electrice”, a spus preşedintele.

Potrivit acestuia, ţara noastră este situată într-o regiune „percepută uneori ca având o amprentă de carbon mare”, dar subliniază că România şi-a redus de fapt emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, în ultimele trei decenii, în timp ce şi-a multiplicat produsul intern brut.

„Pornind de la acest bilanţ, ne angajăm să ne dezvoltăm economia şi să ne reducem în continuare emisiile, în mod simultan. În acest sens, avem nevoie de tehnologii transformatoare şi inovatoare la preţuri accesibile”, a subliniat Iohannis.

Preşedintele a afirmat că „peisajul inovaţiei verzi din România este foarte dinamic” şi marile centre universitare, precum cele din Bucureşti şi Cluj, inovează în domeniul materialelor de construcţie durabile şi al aplicaţiilor pentru eficienţa energetică. Totodată, companiile din România susţin progresul tehnologiei pompelor de căldură, „esenţiale pentru decarbonizarea sectorului încălziri şi răcirii” clădirilor.

„Cercetarea şi inovarea pot ajuta la consolidarea şi la adaptarea superioară a producţiei agricole la schimbările climatice, atât în România, cât şi la nivel mondial. La COP26, la Glasgow, România a fost printre primele ţări care s-au alăturat Misiunii de Inovare Agricolă pentru Climă, o iniţiativă care urmăreşte să abordeze schimbările climatice şi foametea la nivel mondial prin inovaţie la nivelul sistemelor alimentare. Demersurile României fac parte din eforturile mai ample ale UE în materie de inovare. Uniunea Europeana este promotorul celui mai avansat sistem de comercializare a emisiilor din lume”, a spus preşedintele.

Iohannis a subliniat că Uniunea Europeană este „un inovator” în ceea ce priveşte finanţarea combaterii schimbărilor climatice şi stimulentele financiare pentru acţiunea climatică. În acelaşi timp, a adăugat şeful statului, UE este un „lider” în cercetarea şi dezvoltarea de soluţii de stocare a energiei şi de captare a carbonului, ambele esenţiale pentru a ajunge la zero emisii nete.

Klaus Iohannis a evidenţiat că acţiunea globală în domeniul climei se bazează pe dezvoltarea şi transferul de tehnologie, astfel încât ţările din întreaga lume să poată pune în aplicare eficient planurile naţionale privind clima şi să livreze în raport cu Acordul de la Paris.

„Sinergiile dintre tranziţia verde şi cea digitală facilitează o acţiune eficientă în domeniul climei. Pentru a sprijini ţările în curs de dezvoltare în a-şi atinge ţintele legate de digitalizare şi sustenabilitate, România s-a alăturat anul acesta Hub-ului Digital pentru Dezvoltare, condus de UE, pentru proiecte în Africa şi America Latină”, a precizat preşedintele.

Potrivit şefului statului, „cel mai important atu” în lupta împotriva schimbărilor climatice sunt cetăţenii, care trebuie să aibă competenţele necesare pentru a inova şi a participa la tranziţia verde. Acest lucru va asigura o creştere durabilă din punct de vedere economic şi ecologic, a punctat Iohannnis.

„Sistemele educaţionale solide vor genera capacitatea de cercetare, dezvoltare şi inovare necesară pentru tranziţia verde. De asemenea, trebuie să inovăm în ceea ce priveşte programele şcolare şi practicile de predare. România a făcut paşi în acest sens prin includerea, de exemplu, a Săptămânii Verzi în structura anului şcolar, începând cu 2023. Schimbările climatice constituie o ameninţare extremă pentru planetă şi reprezintă o ameninţare existenţială pentru populaţia acesteia. Numai dacă noi toţi, oamenii din întreaga lume, ne vom aduna şi ne vom uni forţele, vom putea răspunde eficient la aceasta provocare fără precedent”, a conchis Klaus Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

23 de Comentarii

  1. Da, Romania a devenit un organism-gazda…

  2. Pentru parazitii satanisti care il controleaza pe el si pe restul de ,,lideri” ai lumii.

  3. pentru corporatiile care sa desertifica Tara si sa ne ucida pe noi. planificat. Teritoriul numit Romania trebuie „eliberat” de romani. inca sper sa va treziti… ROMANIA ESTE CEA MAI „VERDE” TARA DIN EUROPA!

  4. transforme holdele cu grane in campuri fotovoltaice si mori/eliene care vor oferi temperatura constanta fabricilor de viermi…pt ca Imensitatea/Universul e prea departe de ororile UE, etc.

  5. Gazda pentru cancere si paraziti de tot felul. Interni si externi. Unul mare si lenes a patruns la Cotroceni.

  6. auzi la el : tara mea@@ nu baaa , e tara care „s-a fript” când l-a ales președinte si tara care ii plateste toate plimbările și toate mofturile @@

  7. Ba,in timp ce plavanul o ardea smechereste despre ,,lupta contra incalzierei globale,,a trimis pe Carmecita singura cu avionul privat de lux din Dubai direct la Sibiu ca doar (editat) platesc.Mare (editat).Oare cum poate sa se suporte cand se uita in oglinda ? Acum avionul privat de lux inchiriat cu 10.000 de parai/ora trebuie sa zboare gol inapoi spre Dubai sa ia pe maria sa Iohannis Nepoluatul.Ghinion.Asta face cu bolta din toate pozitile si ne considera sclavii lui.

  8. Iohanis, cel care şi-a trecut în program: România educată şi după zece ani a ieşit România drogată!

  9. Cine vine la Iohannis cand se duce la Orban sau la Erdogan mai degraba. Turcia nu este nici Schengen, nici UE ca avantaj strict doar pe ce ofera Erdogan. Peste „Romania lucrului bine facut” tot de 10ani sar. Sistematic si „Pas cu Pas” tot sar.
    Presedintele Serbiei s-a intalnit cu Melloni a Italiei si-au concretizat construirea in Serbia un unui model electric de Fiat Panda, concurent dir3ct la Dacia Spring. Si Serbia nu este membra UE.
    Iohannis calatoreste mult n-au navalit investitori de pe unde a fost el. Si nu s-ar zice ca nu au multi bani, chiar daca nu-s vizibili. Romania in UE nu primeste decat accidental nu datorita unor merite deosebite rezultate din desele si neintreruptele vizite prin strainatate prezidentiale si guvernamentale. Contractele de zeci de miliarde de armament SH care vin peste 10ani nu se pun. Nici SMR-urile cu cantec, aduse de liberalul Burduja.

  10. Cum pentru cine e Romania gazda buna? Pentru ucraineni, dar nu si pentru romanii din Ucraina, si pentru trupele NATO.

  11. Romania este interesata sa bla-bla, nu jefuitorii ei…

  12. Incepe prin a bora. Apoi a face reclama „tehnologiei verzi” adica inmagazinarii deseurilor altora.
    E clar ca se vrea mai mult decat se spune, similar cu ce scrie „ca sa” @11:39.

  13. „energie din materiale regenerabile” – Johanis a promis banditilor de pretutindeni, ca Romania sa primeasca tone de gunoi, nenorocirea asta de presedinte intr-un an cat mai are pix de semnat, vrea sa umple Tara cu munti de gunoaie „regenerabile”- sanchi !
    Cetatenii romani trebuie sa impiedice cu forta descarcarea camioanelor cu gunoi oriunde, sa sechestreze camionul si actele soferului, sa-l trimita la adresa importatorului, sa descarce in curtea banditului.

  14. pentru nepalezi, pakistanezi, filipinezi.
    Atentie mare, astia au inceput sa fure si chiar sa jefuiasca!

  15. …IOHANIS ESTE TIPU CARE ..VREA SA SE AFLEIN TREABA…CINEPLATESTE , CAT COSTA ..CE S AR PUTEA NFACE CU BANII…AIASTA NU I TREBA LUI…EL ESTE (DIN NEFERICIRE PENTRU NOI …PRESEDINTE) DEFAPT DACA NU ERA EL TREBUIA SA FIE ALTUL ,,,LA FEL DE …INDUSTRIOS IN VORBA SIII FAPTU I …CINE IO FI FACUT DISCURSUL SA FIE JIORJETA ..NU CRED LAAA CREEATIE SI EA I NEUTRA/MULA ..EA POATE L A TRADUS …PTR IOHAOS..DE FAPTIO SUNT UN OM DISTZIPLINAT ,,,AS PUTEA SCRIE ORISICE ..CA TOT NU SE V A POBLICA…DAAA CE PRETENTIE SA AI TU UN PROVINCIAL STAFIDIT ..ACILEA UNDE SE VORBESTE DE FAPTE MARETE SI DE OAMENI IN VOGA SI N PUTERE…IOHAOS ESTE UN ACCIDENT ..SA ASTEPTAM SA VEDEM CE VINE DUPA ASTA ..CE NE MAI PREGATESTE bERLINUL…ORI ALT CUIB DA IOROPENI DECIZIONALI..

  16. „Gazda atractiva” ?!? Poate pentru paduchi .. Daca capusele ar fi fosforescente, pasagerii unui avion care ar survola noaptea Palatul Cotroceni si, sa zicem, parlamentul si guvernul, ar crede ca trec pe deasupra Las Vegas-ului …

  17. Pai emisiile de carbon au scazut cu 2/3 pentru că mafioții psdnl și securitatea au distrus industria

  18. ..daaa asa din curiozitate deee.vecina,,,,..madamei jiorjieta ..ce I o venit de o plecat din ,,,misiune??si o venit singura in turbo-jetu particular??,,intreb caaa asta ar fi ,,,instare..

  19. De ce nu publicați ceea ce este de publicat? Vă spun eu de ce:De frică! Ăștia ca voi distrug România. Oricum, istoricii vor spune adevărul. Cei angajați de ranchiunosul de Nistorescu sunteți complicii lui.

  20. “Prin intermediul Fondului pentru Tranziţie Justă, ţara mea… “ Ia auzi după “românii mei” regele gol nu zice România ci “țara mea”. Dacă-i dai nas lui Iohann ți se suie pe divan!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.