Percheziții DNA de amploare în domeniul sanitar

Procurorii DNA fac percheziţii, marţi, la companii farmaceutice, la distribuitori de medicamente, la spitale şi clinici de oncologie, într-un dosar de corupţie.

DNA precizează într-un comunicat transmis marți că procurorii efectuează marți 61 de percheziții în municipiul Bucureşti şi județele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş, la sediile unor societăți comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.

Conform comunicatului, „procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2012 – 2015”.

UPDATE Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat marți că, în cadrul anchetei demarate, procurorii vor verifica modul în care s-au prescris și comercializat anumite medicamente.

„Acțiunea vizează activitatea infracțională care s-a realizat pe teritoriul mai multor județe. Sunt implicate mai multe unități sanitare. Pot să vă asigur însă că în cadrul anchetei vom verifica toate aspectele necesare pentru a lămuri modul în care s-au prescris anumite medicamente, modul în care s-au achiziționat anumite medicamente și, acolo unde va fi cazul, unde vorbim de diagnostice sau alte aspecte privind viața sau sănătatea altor persoane, vor fi contactate și se vor lua și măsuri de prevenire, dacă este cazul”, a declarat Kovesi.

Surse judiciare au declarat pentru agenția Mediafax că anchetatorii fac percheziţii la clinici de oncologie din cadrul spitalelor judeţene Sibiu, Zalău, Târgu Mureş, la Casa Judeţeană de Asigurări de Săntate Sălaj, Institutul Oncologic „Ion Chiricuţă”, Spitalul din Cluj-Napoca, Cabinetul Oncologic de la mansarda Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, şi la firme şi distribuitori de medicamente pentru cancer.

Potrivit surselor citate, firmele de medicamente vizate în cauză sunt suspectate că au oferit unor medici din cadrul unor spitale din judeţele Mureş, Sălaj, Sibiu, Bistriţa-Năsăud şi Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane şi congrese internaţionale, acoperind şi cheltuieli personale ale acestora, excursii în mai multe ţări, bunuri, foloase şi alte servicii, condiţionându-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie şi optând pentru medicamentele mai scumpe, în locul celor generice, echivalente, care au aceeaşi compoziţie chimică şi acelaşi efect terapeutic, dar sunt mai ieftine.

Unii dintre medicii care ar fi implicaţi în această activitate ar fi făcut parte din comisiile de achiziţii de medicamente organizate la nivelul spitalelor. Aceştia, pentru achiziţia anumitor medicamente, ar fi pretins şi primit foloase de la furnizorii de medicamente cărora le-ar fi oferit avantaje în acest scop.

Sursele citate au precizat că în aceste activităţi ar fi fost implicaţi 16 medici, şefi ai clinicilor şi secţiilor de oncologie, medici specialişti oncologi, coordonatori şi responsabili ai Programului Naţional de Sănătate, subprogramul Oncologie, inclusiv un preşedinte al Comisiei de Oncologie şi un inspector de la DSP Mureş care controlează farmacii.

Update: Şefa Secției de Oncologie recunoaște că a plecat în străinătate pe banii firmelor de medicamente, dar se consideră evinovată

Întrebată ce acuzații îi aduce DNA, șefa Secției Oncologie a răspuns că nu știe ce acuzații i se aduc.

„Au căutat contracte de colaborare, un lucru uzual, cu diverse firme de medicamente, cele cu care lucrăm. Nu eu am astfel de contracte, toată țara românească are astfel de contracte. Și probabil că au căutat și medicamente”, a explicat Valeria Văleanu, potrivit Agerpres.

După ce un jurnalist i-a spus că este acuzată că a plecat în diferite țări pe banii firmelor de medicamente și că a beneficiat de anumite avantaje, șefa Secției de Oncologie a replicat: „E posibil să fie adevărat sau, mă rog, această acuzație este posibilă, dar este o procedură care nu mi s-a aplicat numai mie legat de astfel de contracte. Astfel de contracte le puteți găsi la orice medic din țara românească, indiferent de poziția lui, că este șef de secție sau că este un simplu medic în activitate într-un spital, și nu numai într-un spital public, ci și într-un spital privat este aceeași situație. Deci nu am făcut ceva mai mult decât cred că se practică la nivelul întregii țări și nu numai în România”.

Văleanu se consideră nevinovată

„Sunt produse originale, care sunt cu aprobarea comisiilor. Acele produse înseamnă originale, adică este unul și atât. Nu poți să recomanzi altceva în locul lui. Acele produse sunt cu aprobarea Casei Naționale. (…) Nu intră în competența mea de a face aceste indicații. Indicațiile sunt în conformitate cu ghidurile și cu ceea ce se practică la nivel internațional la acest moment”, a declarat Valeria Văleanu.

Ea a spus că farmaciștii pot să recomande un anume tip de medicament, nu medicii oncologi.

„Dacă am recomandat un anumit tip de medicament? Rețetele se scriu pe DCI, se scriu pe substanță. Din păcate, chiar dacă eu ca medic aș avea la latitudinea mea și consider că aș avea și dreptul din experiență, să recomand un anumit produs, care îl consider că e eficient, am experiență cu el, nu mi-a dat efecte secundare, o să fiți surprinși, dar medicamentul este dat din farmacie. Eu scriu substanța de bază, cu denumire comună internațională, dar medicația este dată de un farmacist, poate să fie un farmacist cu studii superioare, (…) dar tot așa de bine că acel farmacist poate să fie un farmacist cu studii medii. (…) Deci eu nu pot să dau pacientului un medicament pe care îl vreau eu, rămâne la latitudinea farmaciei. Astea sunt realități în toată țara”, a mai adăugat Șefa Secției de Oncologie.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.