Percheziţii în Bucureşti şi Ilfov: „Investigația are drept obiect relații pe care societăți din toată industria media le-au avut din 2009”

Poliţiştii au efectuat  marţi mai multe percheziţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, la firme şi la locuinţele unor persoane suspectate de spălare de bani şi evaziune fiscală.

Mai multe echipaje de Poliţie au ajuns la studiourile MEDIAPRO pentru a ridica mai multe documente, potrivit televiziunilor de ştiri. De asemenea, televiziunile de știri au transmis că au loc percheziții și la sediul PRO TV, lucru dezmințit însă de procurori.

Anchetatorii au descins la 20 de adrese din Bucureşti şi la alte opt din judeţul Ilfov, într-un dosar aflat în instrumentarea Poliţiei Capitalei, sub supravegherea Parchetului Tribunalului Bucureşti.

În această cauză, 30 de societăți comerciale sunt suspectate că ar fi produs un prejudiciu de cinci milioane de euro, prin ascunderea sursei impozabile. În cadrul acțiunii vor fi verificate relațiile comerciale dintre firmele vizate, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

UPDATE După apariția primelor informații în presă, procurorii au dezmințit că se fac percheziţii la casa lui Adrian Sârbu şi la sediul PRO TV.

„Urmare a informaţiilor apărute în mass-media şi în vederea unei corecte informări, facem precizarea că percheziţiile efectuate în data de 01.04.2014 nu vizează locuinţa numitului Sârbu Adrian şi nici sediul Pro TV din Bucureşti, b-dul Pache Protopoescu, nr. 109, sectorul 2”, arată Parchetul Tribunalului Bucureşti, în comunicatul de presă.

Parchetul Tribunalului Bucureşti mai precizează că din datele şi probele administrate în cauză rezultă indicii de sustragere de la plata obligaţiilor fiscale datorate către bugetul de stat, mecanism prin care s-a produs un prejudiciu estimat la suma de 5,4 milioane de lei. De asemenea, rezultă indicii rezonabile că sumele de bani spălate se ridică la aproximativ 23 de milioane de lei.

„Percheziţiile au ca obiect ridicarea unor documente de evidenţă contabilă necesare probatoriului şi soluţionării cauzei. În cauză s-a început urmărirea penală in rem”, anunță Parchetul Capitalei.

UPDATE Compania Pro TV transmite, într-un comunicat remis presei, că perchezițiile la mai multe societăți și persoane fizice din București si Ilfov, sub suspiciunea de evaziune fiscală, nu vizează Pro TV, ci au „drept obiect relații comerciale pe care firmele vizate, societăți comerciale din toată industria media, le-au avut din anul 2009”.

„PRO TV SA nu este cercetată în această investigație a parchetului bucureștean și ca la sediul sau din bulevardul Pache Protopopescu nu a avut și nu are loc nicio percheziție. Investigația la care face referire Parchetul are drept obiect relații comerciale pe care firmele vizate, societăți comerciale din toată industria media, le-au avut din anul 2009.  PRO TV atrage atenția ca orice asociere între investigația autorităților și numele sau activitatea companiei PRO TV SA aduce grave prejudicii acesteia și își rezervă dreptul de a acționa în consecință”, se precizează în comunicatul companiei.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat, marți, la B1 TV, potrivit site-ului aceste televiziuni, că perchezițiile efectuate la Trustul MediaPro, în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 20 de milioane de euro, nu au loc la firmele de media, ci la cele specializate în producție de film, din Buftea.

”E vorba de niște firme din Ilfov care au avut contracte cu Buftea, cu compania de producție de film. Nu sunt percheziții la partea de media, ci doar pe partea de film. Informațiile potrivit cărora au loc percheziții la Pro TV sunt confuzii întreținute de diverse televiziuni care doresc să fie această percepție greșită”, a declarat Cristian Tudor Popescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.