„Persoanelor cu cetățenia română, înglobate în state străine după ’44, să le fie recunoscut acest drept”

„Proiect de lege prin care persoanele care aveau cetățenia română, dar s-au trezit înglobați în state străine după 1944, să le fie recunoscut acest drept

Astăzi am depus la Camera Deputaților o propunere legislativă prin care li se recunoaște cetățenia română tuturor celor care au dobândit-o prin naștere în teritoriile care au fost parte integrantă a României până la data de 23 august 1944, precum și descendenților lor până la gradul III. Este formula juridică prin care vom putea pune capăt procesului anevoios și nedrept prin care cei care sunt români din familie și au dreptul la această cetățenie de la părinții și bunicii lor, trebuie să treacă printr-un proces costisitor, umilitor și îndelungat de dobîndire a cetățeniei române ca și cum ar fi de alt neam. Această lege ar rezolva simplu și eficient problemele comunităților istorice din Basarabia și Ucraina de astăzi care trebuie să lupte din greu să-și păstreze identitatea românească pentru că statul român le refuză dreptul lor natural de a fi cetățeni români.

Legea nr. 21/1991 a cetățeniei române stabilește modalitățile de dobândire și pierdere a cetățeniei române, însă nu tratează problema păstrării cetățeniei române, situație în care se încadrează românii din comunitățile istorice românești situate în acele teritorii care au făcut parte integrantă din România, cum e, de exemplu, situația românilor din Republica Moldova și din anumite zone din Ucraina, în temeiul principiului ius sanguinis.

Persoanele care au dobândit cetățenia română prin naștere și care, la data adoptării Legii nr. 21/1991 au fost private de dreptul la cetățenia română în urma unor evenimente istorice nefaste, sunt definite actualmente, în art. 11, în calitate de ‘Foști cetățeni români care au pierdut cetățenia română din motive neimputabile lor sau această cetățenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum și descendenții acestora pînă la gradul III…’

Această definiție legislativă contravine literei și spiritului Constituției României, de vreme ce, în raport cu prevederile art. 5, alin. 2 din Constituția României, persoanele care au dobândit cetățenia română prin naștere, dar nu au renunțat la aceasta cetățenie, nu pot fi calificate drept foști cetățeni, din simplul considerent că ele nu au pierdut statutul de cetățean român, nu au fost lipsite de cetățenia romană, nu au renunțat la cetățenia romană sub nicio altă formă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.