Peste 600.000 de români suferă de reumatism

Peste 600.000 de români suferă de boli reumatismale, din care aproximativ 7.000 au fost diagnosticați sau monitorizați doar în anul 2017 în Clinica de Reumatologie din Cluj, iar peste 530 din aceștia sunt pacienți cu terapii inovatoare (biologice). Diagnosticarea precoce, abordarea multidisciplinară a pacientului și administrarea unui tratament potrivit joacă un rol esențial în menținerea calității vieții și în limitarea evoluției acestor boli către invaliditate. Cele mai frecvente boli sunt cele degenerative (artroză, reumatisme abarticulare etc.), dar cele mai invalidante sunt cele inflamatorii articulare, care afectează probabil aproximativ 3% din populația României. Între acestea din urmă se numără poliartrita reumatoidă, spondiloartritele şi artropatia psoriazică.

„Reumatologia este o subspecialitate a medicinei interne și este cea mai tânără dintre ele. Și are două particularități. Prima, multitudinea și diversitatea patologiei. Peste 150 de boli au manifestări la nivelul sistemului musculoloscheletal. Wiliam Heberden, un mare practician, spunea la începutul secolului al XIX-lea: «Reumatismul este un termen comun pentru multe boli și dureri, din care multe nu au încă nume și se datorează unui număr mare de cauze». Acest lucru înseamnă că la nivelul spatelui sau genunchiului se pot manifesta diferite boli și deci acestea trebuie recunoscute, diagnosticate și tratate diferit. Boli frecvente, precum artroza, și boli rare și foarte rare, precum unele colagenoze, vasculite sau boli genetice. În al doilea rând, unele dintre bolile reumatologice (cele inflamatorii, colagenozele sau vasculitele) au manifestări multisistemice. De aceea, abordarea multidisciplinară joacă un rol esențial în diagnosticarea timpurie a bolilor reumatice. Acesta este și motivul pentru care am început în urmă cu 10 ani această manifestare. Ideea a fost să aducem împreună reumatologia cu o altă specialitate, să discutăm subiectele comune, să deschidem interesul pentru patologia musculoscheletală și mai ales să avem un limbaj comun. Am avut în cei 10 ani întâlniri cu radiologia-imagistica, pneumologia, cardiologia, neurologia, bolile infecțioase, gastroenterologia, obstetrica-ginecologia, pediatria, oftalmologia și, în sfârșit, anul acesta, cu ortopedia“, a declarat prof. dr. Simona Rednic, medic primar în reumatologie, șeful Clinicii de Reumatologie din cadrul Spitalului Județean Cluj și al disciplinei de Reumatologie din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu“ Cluj, secretar general al Societății Române de Reumatologie.

Afecțiunile reumatice nu mai sunt de mult boli ale bătrâneții, prevalența acestora fiind tot mai mare în rândul populației active, tineri și chiar copii. Nerecunoscute și mai ales netratate corespunzător, afecțiunile reumatice afectează abilitatea fizică a bolnavului și au implicații severe la nivel personal, familial, emoțional și psihosocial, de fapt, un impact negativ asupra tuturor aspectelor legate de calitatea vieții pacientului. „Și la nivelul Clinicii Reumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, majoritatea pacienților internați au avut între 15 și 64 de ani și doar o treime aveau peste 65 de ani“, a mai spus prof. dr. Simona Rednic, medic primar în reumatologie.

Frecvenţa acestor afecţiuni în rândul tinerilor şi populaţiei active are un impact extrem de important la nivel socio-economic, bolile musculoscheletale afectând capacitatea de muncă a persoanelor, uneori chiar definitiv. Acestea sunt responsabile pentru jumătate din absenţele de la locul de muncă şi pentru o rată de şomaj de trei ori mai mare decât în rândul populaţiei generale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.