De multe ori statul român a stat noncombat

Vineri seara, Tribunalul de Arbitraj de la Washington, SUA, a anunțat că a dat cîștig de cauză României, în procesul cu Gabriel Resources, firma care a vrut să expooateze auroul de la Roșia Montană.

Miza procesului a fost una uriașă. Practic, dacă ar fi pierdut acest proces, România ar fi trebuit să achite daune de 6.5 miliarde de euro. Cât o autostradă, scrie foaiatransilvană.ro

Cu unanimitate de voturi, judecătorii de la Washington au dat dreptate țării noastre, detrimentul celor de la Roșia Montană Gold Corporation.

Unul dintre avocații care a reprezentat România, este clujeanul Marius Harosa. La Washington, Harosa a reprezentat asociațiile care au luptat împotriva acestui proiect minier.

Mai trebuie spus că avocatul Harosa a câștigat la instanțele naționale mai multe procese importante. Inclusiv cel prin care s-au anulat documente importante pentru emiterea autorizației de construire.

”Am reprezentat în țară localnicii de la Roșia Montana, în marea majoritate a proceselor prin care am anulat actele administrative emise în favoarea companiei RMGC. Apoi, am participat în echipa internațională de avocați și experți. Eu am reprezentat comunitatea din Roșia Montană, și am depus la Tribunalul Arbitral ICSID de la Washington trei cereri de amicus curiae, prin care, în acel proces, s-a făcut auzită vocea localnicilor. Pot spune, fără falsă mândrie, că intervenția ONG Alburnus Maior și Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu a ajutat enorm Tribunalul să ia o decizie. Au fost astfel trei părți la arbitraj: Gabriel Resources, Statul Român și noi, intervenienții. De multe ori poziția Statului a fost de noncombat, însă contează rezultatul fabulos obținut”, a declarat avocatul Marius Harosa pentru foaiatransilvana.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15

20 de Comentarii

 1. statu’ a fost non-combat pentru ca erau complici ai corporatiilor internationale care ne exploateaza.

 2. Și care-i problema?…o s-o ducem mai bine in viitor?…Nu…
  A dracului campanie electorală!…

 3. Ro a ramas cu plus sase miliarde de dolari in buzunar. Nu ar fi cazul de niste pensii speciale,.a treispea, a paispea.si a cinspea, pe anul in curs?

 4. ORI CÂȘTIGAM ORI BA -PE ARMAMENT NE LUAU -PROTECTORII ȘI PIELEA!

 5. Cu iertare, da di shi la Uaśington șâ nu la Ieș..?
  Acolo-i amu Babilonu?

 6. Ca sa intelegeti bine ce si cum s-a intamplat,se intampla si se va intampla,in afacerea Parlagica Montana,la noi in sat asa se sunea la rosii,incercati sa aflati cine este acest pitifelnic,acest pulifrigi ,de a fost numit avocat al guvernului romanesc.Ca doar nu-l vedeti la varsta lui cu casul la gura un Giuliani al apararii.Bineinteles ca nu o sa aflati niciodata cine este si de unde a aparut.Ce de Catu stiati ceva pana nu a fost prim ministru….Caile CIA sunt atat de intortocheate incat daca ma apuc si eu de facut politica o sa aflu ca-s fiul lui Brejnev.

 7. Romania NU a castigat nimic la acest Proces…Uitati cotcodacelile avocatilor si politrucilor….Gabriel e doar un privat…Sa mai astepte!!! Banii Romaniei trebuie sa mearga prioritar la Guvernul American pentru plata Armamentului,3 miliarde dolari….

 8. “LONG Alburnus Maior și Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu” sunt finanțate discret de Ungaria? Că Ungaria a jubilat și lăudat plasarea unei bogății minerale a României în patrimoniu UNSCO. Până aurul Apusenilor a ajuns la Bratislava, Viena și Budapesta nu pierea Planeta? Ce înseamnă Dezvoltarea resurselor de mediu? Cine și pentru cine dezvoltă aceste “resurse”? Dacă SRI știe, nu-i pasă. Îi urăm domnului prim ministru Ciolacu succes în echilibrarea Bugetului pe următorii ani de “stabilitate” politică prin bătălia cu locațiile cu păcănele. Că cam atât îl duce mintea.

 9. Omul a fost a cincea roata la caruta avocatilor specialisti in drept comercial international. Dar il gasira numai pe el pentru ca este din Kolozsvarul baietilor destepti. Este reprezentantul unor ONG-uri.

 10. Citesc primele opinii si ma minunez citi Gica contra exista in Romania.Sa ajuns pana a jignii pe acest avocat care a reprezentat Romania la acest proces si la si cistigat.De ce om fi noi romanii intotdeauna nemultumiti de ori ce si intotdeauna sa gasim ceva ,ca sa fim Gica contra ?

 11. „Cu unanimitate de voturi, judecătorii de la Washington au dat dreptate țării noastre, detrimentul celor de la Roșia Montană Gold Corporation.”
  Prost trebuie sa fii sa emiti asemenea aberatii.
  Nu a fost unanimitate, ci majoritate, iar „judecatorii” au fost arbitri.

 12. S-a batut Gabriel Resources versus Romania. Banii i-a castigat Pfizer in procesul care urmeaza! Ca doar nu credeati ca ii luati voi! Cand in jungla apar niste bani cineva mare pune ochii pe ei.

 13. Cine e acest maimutoi? Se impauneza cu verdictul acest avocat! Se crede Sorosh? Nu ar mira sa fie si el plimbat pe la fundațiile miliardarului! Guvernul a fost noncombat? Dar Ciolos si USR ul cum au fost? Trădători, coloana a cincea soroshista? „Stați liniștiți, la locurile voastre tovarăși”, ca încă nu e finalul, decizia mai poate, teoretic macar, sa mai fie modificată. Vedeți ca mai e un miliardar implicat, tot din etnia lui Sorosh dar în cealalalta tabără! Prosti multi, mulți mai sunt si prin România! Unii stiu sa si citeasca! Alții scriu si comentarii.

 14. Respect pentru Domnul Avocat Marius Harosa! Dintr-un articol scris de jurnalistul Dinu Marian in Evenimentul Zilei „…premierul Marcel Ciolacu, seful PSD a anuntat ca Romania a pierdut procesul in dosarul Rosia Montana…Care sunt zecile de mii de romani care au fost pacaliti sa cumpere actiuni la R.M.G.C! O manevra de zeci de milioane de €. Din care s-au imbogatit iar baietii destepti. Cine sunt ei? Cei care au stiut ca Romania va pierde la Washinton si au vandut asctiuni celor care credeau ca Romania va pierde. Acum au vandut cu un profit frumusel si pot bea sampanie pe banii fraierilor care au cumparat. Un Caritas demn de secolul XXI!”

 15. Scuze, am greshit in text. ” Cei ccare au shtiut ca Romania va castiga…”

 16. ca popa Bolos vorbeste de alta traznaie, sa dam si perimetrul Rovina catre alti „investitori strategici”
  Dar sa le dam la cei care au inhatat perimetrele miniere cam 10 miliarde ajutor, caa daca nu au experienta si bani, trebuie si ei ajutati!
  Alooo, nationalizati baaa, ati adus tara in sapa de lemn!
  Sii, inca una, aia cu milioane de kilograme de aur este pentru bursa, in realitate aurul a fost aptoape ras de imperiile ce ne-au cotropit.
  Adica toti comunistii extrageau 40kg pe an si astia vorbesc de 1500 de tone??

 17. @ ANTONIU SI CLEOPATRA…CUM ALTFEL..TOCMAI ASTA SA LE SCAPE ORGANIZATORILOR …SA NUMEASCA UN AVOCAT IMPARTIAL, INDEOENDENT , FARA OBLIGATII SI …DATORII NEDECLARATE..AR FI JIGNITOR ..EXCLUS..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.