Pește cu un grad ridicat de toxicitate, în magazinele din România. În statele din Vest e interzis!

Pangasius e vândut cu 30 lei/kg în magazinele din România, dar studiile  au arătat că acest pește poate fi periculos.Este pescuit în principal în Mekong, unul dintre cele mai poluate râuri din lume, unde este expus la microorganisme extrem de toxice și la deversări care conțin metale grele, materiale plastice și reziduuri de pesticide, ceea ce este deosebit de alarmant se arată într-o interpelare la Parlamentul European, potrivit B1Tv.

Un alt motiv de îngrijorare este utilizarea veterinară în fermele piscicole a substanțelor farmacologice care sunt interzise în UE, potrivit Newsweek.ro.

Studiile și cercetările au arătat că acest pește poate fi, prin urmare, periculos, mai ales din cauza concentrațiilor mari de mercur, care l-ar face total nepotrivit copiilor.

Mai multe lanțuri mari de retail din Italia și din Europa au interzis deja vânzarea acestora.

Un număr de supermarketuri italiene au decis să oprească vânzările de pangasius într-o mișcare similară cu cea a Carrefour Belgia.

Potrivit rapoartelor din Il Messaggero, retaileri italieni precum Esselunga au interzis deja vânzările, iar Coop a exclus pangasius din gama sa de marcă privată, conform unei știri difuzată încă din 2017 de IntraFish.

Trei pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, judeţul Vaslui, au murit miercuri după ce au mâncat alimente pe bază de peşte, oferite de o mănăstire, anunţă Ministerul Sănătăţii. Alţi 29 de pacienţi sunt transferaţi la spitale din Bârlad și Vaslui.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

17 Comentarii

  1. nici alti pesti nu sunt mai putin periculosi, teretic ar fi mai sanatos sa consumam pesti din amenajarile piscicole, unde apa e mai putin poluata industrial si civil, dar ar putea avea ”adausuri” de antibiotice si stimulatori de crestere etc. ca si in cresterea pasarilor/porcilor…totul este relativ, rar mananc paste, in copilarie ai mei cumparau peste viu…acum tinut cu veacurile pe gheata numai peste nu-i…

  2. pestele oricum contine mercur. odata ingurgitat in tine ramane, pentru totdeauna. ca si fructele de mare (in concentratie mai mare decat pestele). pestele se mananca doar o data la doua saptamani (ceausila: nici o masa fara peste hahah!). sunt specii de peste cu o concentratie mai mica de mercur. daca pestele provine din ape otravite – cum sunt in china „rezervatiile” de peste, este si mai grav…. nu degeaba in general, pestele are „oase”. natura incearca sa iti arate, OMULE, ce nu este bine pentru tine…

  3. Nu e vorba de pestele pangasius cat de mediul poluat in care traieste. Nu in ultimul rand in sine fiind problematica, aspect de hazna. Romania nu verifica calitatea pestelui importat. Sectorul piscol autohton decazut ar putea fi revogirat prin crescatorii autorizate.
    Cu cativa ani in urma au fost scandaluri cu peste vest, pescuit din ape poluate din vest si importat in Romania

    Sănătatea românilor în pericol! Pește din Spania contaminat, spălat cu înălbitor de rufe și trimis pentru consum în România
    Poliția Națională Spaniolă a dat o lovitură puternică mai multor grupuri de traficanți dedicate pescuitului ilegal de somn și crap în Ebro, a cărei destinație era România (și alte țări din Europa de Est), într-o operațiune care a dus la reținerea a 23 de persoane și la investigarea a peste 8,8 tone de pește care nu era adecvat consumului uman, deoarece erau contaminate cu substanțe extrem de periculoase

  4. Liliană nume mândru, mulți vrem să mâncăm în post pește cu carne albă precum file de șalăul (88 lei kg) sau păstrăv cu fileuri cu piele, acvacultură bax 5 kg 258 lei sau pește cu carne roșie ca fileul de somn tot acvacultură 158 lei Kg! Dar când ai în buzunar pentru mai multe 50 lei cumperi cu 15 lei două fâșiuțe de pangasius și ceva zarzavaturi la cuptor împrejur dregi cu lămâie și ierburi și te bucuri că mânâncă copii. În rest ceva gen schița Urgent a lui I.L. Caragiale. “am găsit din cauza frigului pe jumătate școala despopulată complet, iar restul tușind toate și dureri cu umflătură în gât, pentru care chemând pe d. medic al urbei, a constatat mai multe cazuri de amigdalintă, adică gâlci, care poate degenera mai cu seamă la copiii anemici și limfatici, prin diferite complicațiuni foarte adesea contagioase.”

  5. Intox: Daca Mekong-ul e plin de substate toxice, nu-i vina pestelui. Fluviul trebuie depoluat (greu, dar nu imposibil), abia dupa fiind de emis ipoteze. Malurile Mekong-ului, pe de alta parte = arhi-populate, fara ca lumea sa moara de inima.

  6. Acesta este un nou angajament pe care PSD il asuma-n fata oamenilor!

    „Vom face sa renasca piscicultura romaneasca… vom reinfiinta crescatorii, vor repopula apele, vor dezvolta facilitati de stocare si unitati de procesare. Dupa modelul de succes al programul de tomate, vom sprijini cu subventii consistente pe piscicultorii romani. Avem o tara inzestrata de Dumnezeu cu una dintre cele mai bogate retele hidrografice din lume..vrem si putem, cu munca, dedicatie si profesionalism, sa avem pe pietele din Romania, peste romanesc gustos, nu contaminat cu metale grele ori tot felul de alte substante toxice! Pentru ca Romania merita mai mult!”, promite PSD.

    Ce s-a ales. Promisiuni. Oameni morti de la peste imprtat.

  7. Eu am mincat aseara, prajit, pestisorul de aur pe care l-am prins ieri de dimineata … adevarul e ca mi-a cazut cam greu la stomac …

  8. Eu am mâncat Macrou Cngelat si nu am avut nimic ! Am tăiat rondele Macroul Congelat si l-am curatzat innainte sa se dezghetze ! Feliile de Peste Trebuie sa fie albe ! Daca in interiorul Pestelui feliile de Peste sunt Maronii . Aruncati la gunoi acel peste ! Nu este bun de mâncat ! Este pestele vechi !

  9. În România nu doar peștele este toxic. Aproape toate alimentele sunt toxice. Am cumpărat castraveți din periculoasa Turcie i-am aruncat aveau un gust de chimicale oribil. Legumele și fructele din Turcia ,Grecia ,Olanda ,Italia ,Spania sunt chimicalizate. La frontieră nu se face nici un control. Trebuia să înceapă să se vândă masiv citricele. Deocamdată comparativ cu acum 7-8 ani în urmă în ultimii 3-4 ani calitatea acestora este din ce în ce mai proasta dar prețurile sunt triple ! Coaja tratată cu chimicale cancerigene nu este comestibilă deci nici o șansă să folosești coaja de lămâie sau portocală. Alea ´´ Bio sunt fix la fel. I-mi aduc aminte cum presa din România exulta ca din moment ce România a intrat în Uniunea Europeană vom avea mâncare curată !!! Ce poeți puerili. La timpul respectiv am spus ca va fi și mai rău iar România a devenit o groapă de gunoi inclusiv alimentară. Ce interes au străinii să le dea Românilor mâncare curată.

  10. Există o instituție numită ”Protecția Consumatorului”. Știe cineva câți angajați are și dacă mai face și altceva decât să dea câteva amenzi din când în când eventual după controale dirijate ? S-a autosesizat vreodată de dublul standard al calității produselor care ajung în marile magazine de la noi? Are laboratoare în care să facă propriile analize fără a apela la terți care pot avea alte interese?

  11. La Pestele Congelat nu ai cum sa-ti dai seama daca este proaspăt când al cumperi ! Doar trebuie sa cumperi peste Congelat Bogna ! Si sa aibă branhiile de o culoare mai deschisa sa nu fie branhiile de o culoare maronie ! Când se desface pestele de pe gheatza sa fie pestele alb pe sub piele . Ca sunt cate doi pesti laolaltă inghetzsti Bocna ! Si când se desface pestii unul de altul se vede daca pestele este proaspăt ! Are carnea pe sub piele , alba !

  12. In care tara din vest este interzis caci in Olanda si Belgia gasesti la greu pangasius vorbiti sa nu adormiți ziaristi neinformat ce sunteti

  13. Nu este adevărat deloc!
    Pangasiusul este crescut în crescătorii si face concurenta peștelui european, mult mai scump, iar pentru asta se duce o campanie împotriva lui. Plus ca el nu se hrănește cu chimicale ci cu un puiet din alta specie de oeste, lucru care nu pica bine ecologiștilor. Cititi pe net articole în limba engleza și o sa vedeti cu lux de amănunte acest subiect.

  14. Condițiile necorespunzătoare de depozitare și păstrare a peștelui. Manipularea acestuia de către persoane cu alergii sau purtătoare de microbi. Astea sunt cauzele.

  15. Mai toxici decât peştele alterat sunt ziariştii lu’peşte, scopul existenței lor fiind intoxicarea publicului!!!
    Ar trebui să vi se interzică să scrieți! Articolul e prost, o făcătură publicitară, de publicitate negativă a UE fiindcă trebuie să distrugem China la fel cum am distrus Rusia cumpărând gaz de 3 ori mai scump de la Licurici. Iar ultimul paragraf, care face o asociere care nu există, e o mârşăvie!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.