INTERVIU Peste un milion de români trăiesc în Spania

Românii din Spania reprezintă cea mai mare comunitate de străini din această țară mediteraneană. Sunt perfect integrați pentru că românii și spaniolii împărtășesc legături culturale și afective.
Așa o exprimă ambasadorul României, George Gabriel Bologan, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Cotidianul.

cotidianul.ro: Cu aproximație, câți români se află în Spania? Care este imaginea pe care aceștia o proiectează pe plan local?

George Gabriel Bologan: Cetățenii români reprezintă comunitatea cea mai mare de străini din Spania, aproximativ 1,1
milioane. Vorbim despre o comunitate matură, consolidată în peisajul societății spaniole, iar în nenumăratele discuții pe care le-am avut deja cu autoritățile de pe plan local, am primit confirmarea că românii sunt foarte bine integrați în comunitățile din care fac parte, fiind un segment indispensabil al societății în care trăiesc și contribuind decisiv la bunăstarea socială și economică. Iar efortul lor continuă să fie remarcat constant de autoritățile spaniole.
De la începutul mandatului meu, am avut deosebita plăcere să cunosc români valoroși din comunitatea de pe plan local, oameni gospodari, modești, dornici să își ajute aproapele și să aducă un plus valoare societății în care trăiesc, convinși fiind că prin promovarea sentimentului de unitate și solidaritate suntem mai puternici, vocea este mai bine auzită și obiectivele sunt mai ușor de îndeplinit. O spun cu bucurie și în același timp cu mândrie: majoritatea românilor din
Spania sunt corecți, își fac treaba cu seriozitate, în numeroase meserii și ocupații sunt cei mai buni în domeniu, și-au făcut un bun renume.
Sigur că aș prefera ca acest capital uman de valoare să se întoarcă în România si o spun ca cetățean român. Capitalul cel mai important si valoros al unui stat este resursa umană activă. Însă cei care doresc să muncească sau să studieze aici, în Spania, sunt pentru noi un liant, un pilon central al relației bilaterale și încercăm să le oferim tot sprijinul pentru a se integra și a trăi cu demnitate în primitoarea societate spaniolă.
Un aspect deosebit de important în planul aprofundării procesului de integrare al cetățenilor români pe plan local este dubla cetățenie româno-spaniolă, o temă centrală a agendei bilaterale de discuții. Prima ședință comună de guvern româno-spaniolă care a avut loc la 23 noiembrie a permis realizarea de pași concreți în direcția semnării unui acord privind dubla cetățenie româno-spaniolă. Copiii români născuți în Spania sunt deopotrivă și români și spanioli, sunt europeni și decizia luată este motivată și are o puternică amprentă europeană.
Inițiativa privind înființarea unui grup de lucru în vederea analizării soluțiilor pentru acordarea dublei cetățenii membrilor comunității românești din Spania arată totodată, gradul sporit de respect, sprijin reciproc și dialog care caracterizează relația româno-spaniolă. Ne bucurăm așadar de toate premisele pentru a întări colaborarea noastră în sensul consolidării spiritului european, al sentimentului de unitate și solidaritate și al promovării valorilor democratice la nivel internațional.

cotidianul.ro: Care este stadiul relațiilor politico-diplomatice?

George Gabriel Bologan: Fără rezerve, pot afirma că relațiile politico-diplomatice se află la cel mai înalt punct din istoria
relației bilaterale, având în vedere desfășurarea primei ședințe comune a Guvernelor României și Regatului Spaniei, la 23 noiembrie 2022, la Castellon de la Plana. Declarația comună adoptată cu acest prilej menționează faptul că țările noastre sunt state prietene și aliate care au construit o excepțională relație de încredere, bazată pe legăturile interumane dintre cele două națiuni.
Discuțiile substanțiale din cadrul Summitului interguvernamental și semnarea celor șapte Memorandumuri de Înțelegere (în domeniile afaceri externe, formare diplomatică, muncă, afaceri interne pe linia cooperării în situații de urgență, cultură, agricultură și sănătate) reflectă și potențialul deosebit de dezvoltare al relației bilaterale, pe diferite paliere. Și la nivel parlamentar vizita președintelui Camerei Deputaților a României la Madrid și reuniunea cu omologul spaniol,
alături de întrevederile mele cu reprezentanți ai Parlamentului spaniol, au deschis un nou capitol al colaborării parlamentare în care ne propunem, inclusiv din perspectiva viitoarei președinții a Spaniei la Consiliul Uniunii Europene, să intensificăm dialogul pe teme de interes comun. În fața resurgenței regimurilor autoritare la nivel global, este important să consolidăm rolul Parlamentului, esența democrației reprezentative și receptorul așteptărilor și nevoilor cetățenilor noștri.

cotidianul.ro: Ce fel de locuri de muncă au românii în Spania?
George Gabriel Bologan: Din totalul de 333.295 al românilor care au cotizat la sistemul de securitate socială spaniol în
luna noiembrie 2022, un număr de 219 617 lucrători erau afiliați la regimul general, 42.987 afiliați la regimul agrar, 25.575 afiliați la regimul angajaților la domiciliu, 44.987 lucrători pe cont propriu (“autonomi”), 127 afiliați la regimul special al navigatorilor și 2 afiliați la sistemul de securitate socială al minerilor. Numărul afiliaților români la sistemul de securitate socială spaniol s-a menținut și în luna noiembrie 2022 cel mai mare din rândul cotizanților străini
(2.450.005, dintre care 828.911 cotizanți europeni). As putea menționa că în ultimele 10 luni ale lui 2022, am observat o dinamică a tinerilor români care au sosit în Spania sau a celor din familii de români stabiliți care investesc în diferite zone de activitate (IT, imobiliare, energie regenerabilă sa.).

cotidianul.ro: Care este stadiul relațiilor economice?
George Gabriel Bologan: Spania este al 11-lea partener comercial al României (și al 9-lea în UE), și al 8-lea investitor în
România.
Schimburile comerciale bilaterale au avut o evoluție constant ascendentă, ajungând ca anul 2021 să înregistreze un record al nivelului acestora, de peste 4,68 miliarde EUR. Această dinamică continuat și în anul 2022, existând deja premisele depășirii nivelului din 2021 – conform ultimelor date disponibile, după 3 trimestre, nivelul înregistrat este de 4,48 miliarde EUR.
Din punct de vedere al investițiilor, în România sunt înregistrate peste 6.500 companii cu participare de capital spaniol, în valoare totală de aproximativ 1,58 miliarde EUR (reprezentând 3,40% din totalul capitalului străin investit în România), în domenii precum energia electrică și termică (31% din totalul investițiilor), construcții (25,2%), industria extractivă și prelucrătoare (13,6%), intermedieri financiare și asigurări (13,6%), tranzacții imobiliare (9%).

cotidianul.ro: Care sunt principalele importuri spaniole de produse românești? Care sunt principalele
exporturile de produse spaniole în România?
George Gabriel Bologan: Comerțul bilateral este unul echilibrat, atât ca volum, cât și ca grupe de produse exportate și
importate. Preponderente în schimburile bilaterale sunt produsele cu valoare adăugată ridicată, astfel primele locuri sunt ocupate de sectoarele: vehicule și mijloace de transport (461 milioane EUR export, 288 mil. EUR import); mașini, aparate și echipamente electrice (403 mil. EUR export, 661 milioane EUR import); produse vegetale (303 mil. EUR export); produse chimice (106 mil. EUR export, 251 mil. EUR import); materiale textile și articole din acestea (206 mil.
EUR import).
cotidianul.ro: DIGI este o mare companie româneasca din Spania. Mai sunt și alții?
George Gabriel Bologan:  Într-adevăr, DIGI Mobil este un exemplu de succes al unei companii românești pe piața spaniolă – cu mare vizibilitate, datorită caracterului serviciilor oferite publicului larg. Dar nu este singurul. Din informațiile pe care le deținem, investițiile românești în Spania pană în anul 2022 totalizează aproximativ 38 milioane euro; este vorba de investiții realizate preponderent în sectoarele de transport rutier, comerț și construcții. Câteva exemple de companii românești cu investiții în Spania sunt: Softwin Group (IT) – dezvoltatorul software-ului antivirus BitDefender; Cat Music (industrii creative); Prime Telecom (telecomunicații/IT); Atlassib și Elitur Trans (servicii transport rutier). De asemenea, în ultima perioadă, și-au extins activitatea pe piața spaniolă unele branduri românești de restaurante/ alimentație, prin franciză sau investiții proprii (ex. Salad Box, Dabo Doner, Spartan etc. ).
Pe de altă parte, există numeroase companii spaniole (micro-întreprinderi și IMM-uri) create de antreprenori români cu precădere în contextul furnizării de produse/servicii pentru comunitatea românească din Spania, în sectoare precum: construcții și materiale de construcții, transporturi auto, consultanță profesională, media, restaurante si alimentație, distribuție, etc. Nu în ultimul rând, doresc să punctez faptul că românii reprezintă a 2-a cea mai mare comunitate
de profesioniști înregistrați ca PFA în Spania (după comunitatea chineză), cu cca. 45.000 de persoane (peste 11 % din totalul PFA străini din Spania).
cotidianul.ro: Există turism spaniol în România?
George Gabriel Bologan: România reprezintă o destinație ușor accesibilă, cu numeroase zboruri directe și oferte
competitive, iar Spania este una din piețele țintă pentru promovarea acestor oferte. Un exemplu în acest sens îl constituie prezența României la evenimente de profil organizate în Spania: recenta participare la târgul IBTM World – Barcelona, axat pe nișa turismului de afaceri / MICE, sau participarea în curând, în luna ianuarie 2023, la FITUR – Madrid, una dintre cele mai importante manifestări expoziționale pentru sectorul turistic, la nivel internațională.
Numărul de turiști spanioli în România este în continuă creștere, în căutare de experiențe inedite și autenticitate; doar în prima jumătate a anului 2022 au sosit în România 18.657 de turiști spanioli (în comparație cu 6.137 în aceeași perioadă a anului 2021). Sperăm ca cifrele să ajungă la nivelul celor din 2019, considerat cel mai bun an pentru turismul românesc, când aproximativ 140.000 turiști spanioli au ales ca destinație România.

cotidianul.ro: Care este contextul în care a fost necesară prezența în România a militarilor spanioli sub
comanda NATO ?
George Gabriel Bologan:După cum probabil cunoașteți, România joacă un rol major pentru securitatea euroatlantică, prin poziția pe care o ocupă în sudul Flancului Estic al NATO, anume în zona Mării Negre- a cărei importanță strategică a fost de altfel consacrată, la propunerea României, în Noul Concept Strategic, adoptat la Summit-ul de la Madrid.
Angajamentul deplin al celorlalte state NATO pentru securitatea României, dar și rolul crucial al Alianței în asigurarea securității europene, sunt confirmate încă o dată de contribuția substanțială pe care Regatul Spaniei o oferă la consolidarea echilibrată a Flancului Estic, odată cu prezența în țara noastră a unui radar de înaltă performanță, ca parte a sistemului integrat de apărare aeriană și antirachetă al NATO, alături de 8 avioane de luptă F-18 și de militarii care le deservesc. La 9 decembrie 2022, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Baza Aeriană 86 Borcea, a avut loc certificarea forțelor aeriene spaniole dislocate în România, alături de cele italiene, pentru a executa misiuni de poliție aeriană întărită.
Reamintesc că nu este prima prezență de acest fel, forțele aeriene spaniole desfășurând și în prima parte a anului 2021 un detașament format din aeronave Eurofighter Typhoon, care a participat alături de forțele românești la misiuni comune de poliție aeriană.
În contextul agresiunii Federației Ruse la adresa Ucrainei și a conflictului care se desfășoară în vecinătatea frontierelor Alianței, aceste misiuni contribuie nu doar la securitatea României, ci la apărarea întregului spațiu aerian al NATO, la creșterea interoperabilității noastre, precum și la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare. Prezența militarilor spanioli în România este o nouă dovadă de solidaritate și cooperare aliată, în beneficiul nostru, al tuturor. Siguranța cetățenilor români și a celor spanioli deopotrivă este mai bine asigurată prin inițiative comune de acest fel, care sunt menite să protejeze spațiul fizic și valorile comune ale NATO, într-o perioadă în care amenințarea cu agresiunea militară a revenit în spațiul european. Aș spune, așadar, că nu doar România, ci și Spania beneficiază de pe urma
misiunilor desfășurate sub comanda NATO.

Cel mai recent, reuniunea miniștrilor NATO care a avut loc la București în perioada 29-30 noiembrie a oferit oficialilor români prilejul de a mulțumi Aliaților pentru prezența în structurile de pe teritoriul României, precum și de a reafirma intenția de a dezvolta această cooperare, de a consolida în continuare, în mod semnificativ, postura aliată de apărare și descurajare în fața provocărilor complexe din regiunea Mării Negre.

sursa foto: https://www.facebook.com/ambasada.madrid/photos

Interviu realizat pentru cotidianul.ro de jurnalistul spaniol Manuel Ostos Lopez

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

 1. 1,5 milioane în u.k, 1,1 milioane în Spania, o,8 milioane în Italia bandante și restul până la 6 milioane în restul u.e.! Nu mai pun la socoteala patria cangurilor si Noua Zeelanda! Bine că parlamentarii sunt aceeași ca număr din 90 când nu emigrase niciun roman. De morții de pe listele electorale, numai de bine! Aici suntem și tot coboram pe spirala când lumea urca!

 2. este rezultatul celor 600 de parlamentari si al celorlalti conducatori romani!
  Dupa Siria, avem cel mai mare exod al secolului! Meritati lefuri nesimtite, pensii speciale, vile in Monaco, gipane, vapoare si chiar nave cosmice, sa va duca doar intr-un sens!

 3. Vrajeli! Va iubesc spaniolii precum sarea n ochi. Ăsta e adevărul.

 4. Mai mult decât trist. Nimeni și nimic timp de secole nu a reușit să deznaționalizeze și împuțineze poporul român cum a reușit UE în trei decenii. Nu alungam în 1990 comunismul ne împrăștiau țara. La fel în 2000 dacă nu intram în UE. Acum că suntem europeni, nu mai avem industrie, deci locuri de muncă, ne-au tăiat pădurile, ne-au obligat să le dăm voie să cumpere pământul care dă mâncare cetățenilor României. Și cel mai grav ne-au luat, copii, tinerii speranța și garanția existenței României viitoare. Te prinde disperarea. Implozia UE este singura scăpare.

 5. i-au iubit mai mult aia de i-au alungat? Marea, marea majoritate a celor care au plecat in bejenie, sunt buni meseriasi au studii si educatie mult peste cei care ii condamna. Am ramas cu comunistii, vorba unui baietel superb, prezent la imormantarea regelui Mihai I.

 6. spuneti-i si aluia de la USR care plangea pe aici, ca astia sunt decreteii care crede el ca le vor lua lor pensia speciala!!!

 7. Serios? Dar cati au cetatenie romana doar cu acte, in rest nu au nicio legatura cu Romania? Cati din acest numar sunt la 3 luni angajati, sau lucreaza pe baza de contract pana la finalizarea lucrarii, adta poate dura de la 6 luni la 2 ani, apoi retur acasa? Asa au spus si despre italia si se dovedeste a fi baliverne, incarca numarul pentru viitoarele alegeri sa fie mai multi europarlamentari pentru diaspora dar nu fac nimic pentru diasporenii reali, a spus batistuta parfumata si pensata ca vrea mai multi pentru diaspora!

 8. Bancuri pentru proști,..In Spania, de fapt ca și in Italia trăiesc cel puțin 2 milioane de români pribegi.. Și asta după statisticile BOR, care au reprezentanți ”exmatriculați” in zone de ”majoritar române” unde se comportă ca un fel de ambasade. La fel poliția română ține in ”deplasare” unității de supraveghere a infracționalității românești.. Deci refă socotelile și vezi că ai peste 8 milioane de români pribegi, deocamdată,..iar alții iși fac bagajele..

 9. contributori declarati in articol: suma contributorilor insirati in articol totalizeaza 746.923, suma contributorilor declarata in articol este 828.911, iar suma romanilor rezidenti in Spania spune ca este 1,1 milioane. Din astea rezulta ca dl. ambasador fie sta prost cu aritmetica fie ca in Spania ori 364.000 sau 271.000 romani lucreaza la negru sau pur si simlu se ocupa de alte dracovenii decat cu lucrul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.