Peter Sagan, o primă şi categorică victorie

Etapa a VII-a a Turului Franţei l-a adus la rampă pe unul dintre cei mai buni sprinteri din lume; un record care a ţinut 26 de ani a fost bătut după numai un an; O premieră istorică în „Marea Buclă”. S-a terminat „cursa” pentru „tricoul verde”?

După 4 locuri 2 a venit şi locul 1

După ce a venit pe locul 2 în patru etape, slovacul Peter Sagan (Cannondale) a reuşit să treacă primul linia de sosire în capitala departamentului Tarbes, Albi. Deşi etapa a avut o căţărare de categoria a II-a, două de categoria a III-a şi una de categoria a IV-a, se estima un final decis la sprint masiv şi evident favoriţi erau sprinterii de „profesie”. Ceea ce s-a şi întâmplat. Numai că de la sprintul final au lipsit două nume foarte grele de sprinteri, Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick Step) şi Andre Greipel (Lotto – Belisol). Cei doi nu au făcut faţă pe cîţărarea de categoria a II-a (în general sunt sprinteri care „suferă” rău de tot pe căţărări – Cavendish este unul dintre ei) şi au trecut linia de sosire cu ultimul „autobuz”, cu 15 minute întârziere faţă de învingător.

Am avut la începutul etapei o evadare în doi, Jens Voigt (RadioShack-Leopard) şi Blel Kadri (AG2R-La Mondiale) care a „ţinut” în jur de 30 de km, după care a fost înghiţită de pluton. Un pluton care nu a agreat o evadare de amploare (minim 5 – 6 ciclişti) care ar fi putut periclita situaţia favoriţilor de „clasament general” care până în prezent nu au „început” Turul. Evadarea a fost benefică pentru Kadri care a scos puncte pe două căţărări şi l-a depăşit pe Pierre Roland în clasamentul tricoului alb cu buline roşii. Spre final s-a mai înregistrat o evadare (fără amploare – nu a existat niciodată mai mult de 1 minut diferenţă faţă de pluton) a 3 rutieri Jan Bakelants (RadioShack-Leopard), Cyril Gautier (Europcar) şi Juan Jose Oroz (Euskaltel-Euskadi), primul încercând să dea lovitura din etapa ca şi în etapa a II-a când a produs o surpriză uriaşă în competiţie. Acum plutonul a fost vigilent şi cu 3 km înainte de finish, a anihilat evadarea.

Sagan a câştigat de o manieră categorică sprintul final – cu o bicicletă şi o roată avans – în faţa lui John Degenkolb (Argos-Shimano). Rutierul german a comis totuşi o eroare: a declaşat sprintul prea devreme, cu 280 de metri înainte de linia de sosire, şi s-a sufocat pe ultimii 50 de metri când a fost întrecut de Sagan. Slovacul a făcut o cursă perfectă şi a trecut fără probleme şi peste căţărarea de categoria a II-a. Petre Sagan s-a distanţat şi în clasamentul „tricoului verde” (clasamentul pe puncte) şi are şanse foarte mari ca pe 21 iulie să rămână definitiv îmbrăcat în acest tricou. Ar repeta astfel victoria din 2012 când de asemenea a câştigat tricoul verde.

Sîmbătă …începe cu adevărat Turul Franţei pentru că se ajunge în Pirinei. Vom avea prima căţărare de categoria I-a şi prima căţărare specială, „evenimente” care vor tria serios clasamentul general. Este de aşteptat ca principalii favoriţi pentru câştigarea competiţiei, Chris Froome (Team Sky) şi Alberto Contador (Team Saxo-Tinkoff) să se apropie de podium. Nu ştim însă dacă va avea loc şi un „meci” între cei doi. De regulă „conturile se reglează” spre finalul celei de a doua săptămâni a Turului.

Clasament etapa a VII-a: Montpellier – Albi (205,5 km)

    1. Peter Sagan (Canondale) – 4h, 54’, 12”
    2. John Degenkolb (Argus-Shimano) – a.t.
    3. Daniele Bennati (Team Saxo-Tinkoff) – a.t.

Clasament general – „tricoul galben”

    1. Daryl Impey (Orica GreenEDGE) – 27h, 12’ 29”
    2. Edvald Boasson Hagen (Sky Procycling) +03”
    3. Simon Gerrans (Orica GreenEDGE) +05”

  1. Chris Froome (Sky Pro Cycling) + 08”

11. Alberto Contador (Team Saxo-Tinkoff) +14”

                  …

14. Ryder Hesjeda (Garmin-Sharp) +22”

                  …

                  22. Cădel Evans (BMC Racing Team) + 31”

 Clasamentul pe puncte – „tricoul verde”

  1. Peter Sagan (Cannondale) – 224 puncte
  2. Andre Greipel (Lotto – Belisol) – 130 puncte
  3. Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick Step) – 119 puncte

Clasament căţărători – „tricoul alb cu buline roşii”

  1. Blel Kadri (Ag2r-La Mondiale) – 12 puncte
  2. Pierre Rolland (Team Europcar) – 11 puncte
  3. Simon Clark (Orica-GreenEDGE) – 5 puncte

Clasamentul rutierilor tineri – „tricoul alb”

  1. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quik Step) – 27h 12’ 35”
  2. Andrey Talansky (Garmin-Sharp) +16”
  3. Alexandro Rojas Quintana (Movistar) +19”

Clasament pe echipe

  1. Orica-GreenEDGE – 80h, 45’ 40”
  2. Sky Procycling Team + 08”
  3. Team Saxo-Tinkoff + 19”

Trivia – Tour de France

  • Daryl Impey (Orica GreenEDGE) păstrează pentru a doua zi consecutiv tricoul galben. Chiar dacă nu a câştigat vreo etapă până în prezent, el îşi datorează poziţia timpului excelent obţinut acum 4 etape, sosirilor în acelaşi timp cu învingătorii, dar şi „pierderii de viteză”, acum două etape a colegului său de echipă, Andre Greipel. De menţionat că Impey este primul sportiv din Africa de Sud şi din întreaga Africă care este deţinător al tricoului galben.
  • Peter Sagan învingătorul din etapa a VII-a, a dat primul interviu în limba sa maternă, limba slovacă, deşi de mai mulţi ani el nu mai trăieşte aici. Sagan este singurul rutier provenit dintr-o ţară cu o limbă de circulaţie redusă care dă interviuri în limba maternă. Ulterior, Sagan a repetat interviul în limba engleză.
  • Turul Franţei 2013 ne prezintă o situaţie inedită: primele 7 etape au fost câştigate de rutieri diferiţi, nimeni nereuşind măcar „dubla” până acum. Din 2002 nu s-a mai înregistrat o astfel de situaţie.
  • Ne-au mai „părăsit” câţiva rutieri: Janez Brajkovic (Astana) nu s-a mai aliniat la start din cauza rănilor generate de o căzătură din etapa a VI-a; Christian Vande Velde (Garmin-Sharp) a abandonat după 15 km, tot ca urmare a angrenării sale într-una din cele două căzături collective din etapa precedentă.
  • Australianul Stuart O’Grady (Orica-GreenEDGE) a egalat un record de invidiat: cel al numărului de participări în Turul Franţei. O’Grady, 40 de ani peste o lună se află acum la cea de a 17 participare în cea mai prestigioasă competiţie ciclistă din lume. El l-a egalat pe americanul George Hincapie, care anul trecut s-a retras după Tur şi după ce a doborât recordul prezenţelor deţinut de Joop Zoetemelk, care s-a oprit la 16 participări în 1986. Practic se poate spune că un record care a fost bătut după 26 de ani, a fost acum egalat după numai un an. De menţionat însă că Hincapie are trei participări în plus, în anii 2004, 2005 şi 2006, dar acestea au fost şterse din palmares după ce rutierul american a fost depistat pozitiv în 2006 şi i-au fost anulate rezultatele şi prezenţele din cele 3 curse. Dintre rutierii care participă în acest an în cursă, în „clubul” celor care au minim 13 participări îl mai regăsim pe veteranul german Jens Voigt (face 42 de ani pe 17 septembrie) de la RadioShack-Leopard, care este la a 16 prezenţă în competiţie. (Un clasament al participărilor vom publica zilele viitoare – n.a.).


 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.