Petre Daea: Lipsa îngrășămintelor va face anul agricol 2022 foarte dificil

Fostul ministru al Agriculturii Petre Daea se declară foarte îngrijorat de situația fermierilor români, în condițiile în care și ultima sursă internă de producere a îngrășămintelor, Azomureș, și-a sistat producția. Acum, fertilizatorii de care agricultorii au nevoie pentru a-i folosi la primăvară vor fi din ce în ce mai greu de găsit și mai scumpi. Situația ar putea fi cu atât mai complicată cu cât, nici măcar din import s-ar putea să nu se găsească.
„Dificilă situație. Îngrășămintele sunt pentru femier ca medicamentele, în spital. Nu le ai când trebuie, pericol pentru pacient. Azomureșul este ultima unitate mare de producție din țară.  De unde, înainte de 1980, aveam 11 combinate, iată care este situația acum. Este mare nevoie de ce produce Azomureș și , trebuie să înțelegem, când dispare din piață un actor economic de asemenea calibru, un altul sau alții îi iau locul, dar nu știm nici cine. nici la ce preț și nici cum pot asigura fluxul de care are nevoie fermierul român. Iată care este legătura între energie și ce pune românul pe masă. Un input mai scump în fabrica de îngrășăminte duce la un input mai mare la fermier, care duce la o cheltuială mai mare a alimentelor, care erodeazaă puterea de cumpărare a românului”, spune, pentru Cotidianul.ro, Daea.
Potrivit acestuia, un factor care poate amplifica situația aprovizionării cu îngrășăminte este și că marii producători mondiali contingentează exporturile, adică au pus taxe mari la export, tocmai pentru ca producția să rămână cu prioritate pentru agricultura locală. În această situație sunt Rusia, China, Turcia, Egipt. Diferența față de noi este că acestea țări au producție, și o producție mare, pe când noi, acum, nu mai avem , aproape deloc. „Știu că mai produce ceva Slobozia (Chemgas Holding – n.r.), dar nu prea mult. În 2019, erau planuri de reabilitare și modernizare la patru combinate: Bacău, Piatra-Neamț, Turnu Măgurele și Slobozia. Dar au venit necazurile peste Ioan Niculae (problemele în justiție și ulterior arestarea omului de afaceri, care controla, prin InterAgro, aceste fabrici – n.r.) și planurile au rămas în aer”, mai spune fostul ministru.
Statul, prin reprezentanții lui, premierul Nicolae Ciucă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a promis că va lucra la  o soluție pentru ca producția de îngrășăminte azotoase de la Azomureș să se reia. Petre Daea spune că găsirea unei soluții trebuie să se facă urgent, în săptămâni, dacă nu zile, pentru că fermierii trebuie să-și procure acum fertilizatorii pentru primăvară.

Problema cu gazul

Combinatul Azomureş, cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească, a anunţat luni că opreşte temporar producţia, din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică și avertizează că se așteaptă ca situația să devină „critică” în primele luni ale anului viitor. „Nivelul ridicat al preţului solicitat de furnizori pentru materia primă principală, gazul metan, nu ne mai permite continuarea sustenabilă a activităţii. Din această cauză, la nivel european, şi alte platforme industriale au oprit total sau au restrâns foarte mult activităţile de producţie. Reluarea activităţii depinde de preţul gazului metan şi de disponibilitatea acestuia în piaţă”, arată compania din Târgu Mureș într-un comunicat. Fabrica avea contract pe furnizare a gazului cu Petrom până la 31 decembrie.
Decizia managementului, aprobată de Consiliul de Administraţie, nu are efecte imediate asupra angajaţilor. „Se păstrează programul normal de lucru, ne vom concentra pe lucrările de mentenanţă ce pot fi executate în perioada rece, vom securiza şi menţine în funcţiune echipamentele critice şi vom continua să derulăm proiectele în care suntem implicaţi”, arată compania.
„Ne aşteptăm ca lunile ianuarie şi februarie să fie perioadele critice pe care trebuie să le depăşim, deşi situaţia incertă pe piaţa gazelor ne determină să rămânem flexibili pe tot parcursul primului trimestru din 2022”, afirmă directorul general al Azomureş, Harri Kiiski.
Compania este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România (10% din consumul național) și furnizează 50% din îngrășămintele utilizate în agricultura din România.
Conducerea Azomureş a arătat că, la nivel general, se observă că actuala criză de pe piaţa energiei afectează industria îngrăşămintelor din Europa şi din întreaga lume şi că ţări precum Rusia, China, Turcia şi Egipt au restricţionat exporturile. În aceste condiții, compania cere Guvernului și Parlamentului să ia măsuri „în timp util” pentru „a atenua problema gazelor și a prețurilor ridicate la energie”, avertizând că securitatea alimentară a României ar putea fi „compromisă” în 2022. Fără îngrășăminte, recolta dintr-un an poate să fie mai mică cu 30%, sau chiar mai mult.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Mihai Soare 1056 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Romania (colonie ?) -are un singur producator de ingrasaminte ?
    Asa ne trebuie !!!

  2. “Necazurile” pentru Ioan Nicolae problemele în justiție și ulterior arestarea omului de afacer care în 2019 avea planuri de reabilitare și modernizare la patru combinate: Bacău, Piatra-Neamț, Turnu Măgurele și Slobozia fac parte din planul de desființare a României. Industria de excepție pe care am avut-o, obținută prin inteligența și efortul a 100 de ani de muncă, a fost complet desființată. Culmea nesimțirii agricultura merge încă bine, au fost ani cand am depășit Franța. Asta nu se iartă! Patrioticele și vigilentele Servicii a primit ordin stăin ca prin unitățile DNA și Justiție să mimicească și agricultura, partea care a mai rămas la români. Pe omul de afaceri Porumboiu le-au paradit, în loc lui este un șeic arab care comercializează și îngrășaminte și nu era să-i facă românii concurență. Mai sunt îngrășăminte în Ucraina care nefiind UE le poate subvenționa și românii obligați să cumpere, sprijină indirect armata ucraineană. Ș.A.M.D. Prin faptele conaționalilor România din UE a ajuns: “Legată-n lanțuri a ei mână, / De ștreang târând-o ei o duc.”(Mihai Emimescu)

  3. Petre Daea: „Lipsa îngrășămintelor va face anul agricol 2022 foarte dificil,mai ales pentru cormoranii paraziti in fermele de peste furate poporului roman de mine,pe numele fetelor!”

  4. Fosilule, parca spuneai ca avem produse eco si naturale si tu spui de ingrasaminte? Dar cu cormoranii cum mai stai?

  5. Ruginitura inca vie, vorbesti de lipsa ingrasamintelor in Romania? Lasa prosteala, contractele cu ingrasaminte „bio-minciuni=care modifica genetic totul=pesticide”, cine le-a adus si aduce in Romania? De ce nu esti sincer?

  6. vezi:
    nu ai mancat ce ti-a dat ma-ta si tac-tu
    ai ramas pitic!
    (te-n d-aia si ailalta-a ma-tii!)

  7. Un comentariu foarte pertinent este cel al lui „De la Nistru pan’ la Tisa”. Scoaterea din joc a lui Niculaie pare a se confirma acum ca a fost ordonata. Am crezut initial ca au fost rafuieli interne intre securistii imbogatiti rezolvate ca intotdeauna cu implicarea justitiei securiste corupte, dar pare ca executia lui Nicolaie tine de niste interese mult mai mari. Patriotul Petre Daea a fost cel mai capabil ministru postdecembrist al agriculturii. Prafologul Ciolacu cu securistii sai par a fi vanduti si ei unor stapani. Petre Daea trebuia adus inapoi in fruntea ministerului daca Ciolacu cu bisnitarii sai ar dori cu adevarat binele tarii.

  8. pE NENEA ASTA SARACUL DIN PACATE NU L-AM APRECIAT DIN CAUZAREGIMULUI DIN CARE A FACUT PARTE. ESTE UN PROFESIONIST. INSA CEEA CE AM REFUZAT SI REFUZ IN CONTINUARE ESTE UCIDEREA SPECIILOR DE ANIMALE/PASARI PENTRU CA OMUL SA AIBA POTOL. AIA CU CORMORANII M-A FACUT PRAF. LASA REGNIL ANIMAL IN PACE NENEA! RAMAI PE FELIA MATALICA. NATURA SE FACE BINE SINGURA, NU CU FORTA. TOTI TREBUIE SA TRAIM IN SIMULATIE HAI SA INCERCAM SA NU NE UCIDEM (ATAT DE MULT) UNUL PE ALTUL INTRU „SUPRAVIETUIRE”. NU SUNTEM ATAT DE NUMEROSI CA NATIE, SA AJUNGEM SA UCIDEM CORMORANII CA SA BALOTAM MAI MULT PESTE…. DOMNUL ASTA SE VEDEA IN CHINA….

  9. Daca Romgaz ar cumpara un Combinat chimic si in loc sa ”arda” gazul adica vanzundu-l, sa vanda produs finit, ingrasaminte si chiar energie electrica, pe vremuri Combinatele aveau si o microcentrala de 45 Mwh. In acest fel se salveaza si combinatul si se valorifica superior si gazul si personalul nu ajunge in somaj.
    In alta ordine, o agricultura fara ingrasaminte desi mai putin productiva este mai sanatoasa. Se poate salva in timp panza freatica in care ajung azotatii din ingrasaminte si care sunt o problema grava atat la noi cat si in lume, pt ca se pierd resusele de apa potabila. Intr-o zi va fi o criza a apei…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.