Petrecere de idei

Un eveniment inițiat în Franța propune anual teme în jurul cărora sunt celebrate schimburile de idei ca proces esențial pentru vitalitatea lumii de azi: „o sărbătoare a circulaţiei ideilor între ţări, culturi, domenii şi generaţii: în fiecare an, Noaptea ideilor invită publicul să descopere actualitatea cunoaşterii umane, să-i asculte pe cele şi pe cei care, prin ideile lor, fac să progreseze toate sferele de activitate şi care determină publicul să-şi pună întrebări despre marile provocări ale vremurilor noastre“, anunță Institutul Francez de la Paris, iniţiatorul proiectului „Noaptea ideilor“. Manifestarea se desfăşoară şi la Bucureşti, şi la Cluj, sub egida Institutului Francez din România: „a imagina înseamnă a visa, dar, mai ales, a gândi. Pe 25 ianuarie 2018, cea de-a treia «Noapte a ideilor» confruntă trecutul, prezentul şi viitorul cu imaginaţia, în încercarea de a-l desluşi mai bine pe primul, a-l înţelege pe al doilea şi a-l pregăti pe al treilea. Imaginaţia la putere este tema evenimentului din acest an organizat în toate ţările în care se găsesc filiale ale Institutului Francez de la Paris“.

La Bucureşti, Noaptea ideilor va trece în revistă o parte din lecţiile istoriei recente și, mai ales, va pune în discuţie viitorul apropiat, viaţa virtuală şi responsabilitatea imaginaţiei. Astfel,  la sediul instituției din bulevardul Dacia 77, de la 17.00, Mediateca programează întâlnirea „Încercaţi realitatea virtuală“. Vizitatorii IFB vor avea la dispoziţie trei căşti-ochelari, pentru a experimenta realitatea virtuală. Le vor fi propuse două documentare în VR: „Tomorrow: the evolution of language“, despre evoluţia diferitelor tipuri de limbaj de-a lungul epocilor istorice, şi „Remember“, despre felul în care tehnologia poate influenţa realitatea imediată, determinând schimbări care întrec orice imaginaţie.

De la 18.00, în  Atrium, cercetători ştiinţifici şi filosofi vor schiţa portretul societăţii şi al omului de mâine, acesta din urmă remodelat de interacţiunea cu roboţii şi cu o speranţă de viaţă care nu va mai avea prea multe în comun cu realitatea de azi. Seara se încheie cu un eveniment în limba  franceză, cu traducere simultană în română,  de la 19.15, la Sala Elvire Popesco, „1968 în România, marea neînţelegere?“. Istorici, cercetători, politologi şi personalităţi culturale analizează realitatea anului 1968 în România, momentul opoziţiei regimului comunist local faţă de URSS, în contextul „normalizării“ de la Praga, după invadarea Cehoslovaciei de către trupele unora dintre ţările membre ale Pactului de la Varşovia. La Cluj-Napoca, filiala locală a Institutului Francez din România anunță că va da cuvântul locuitorilor acestui oraş care trăieşte în ritmul vieţii studenţeşti.  De la 18.30 – La Cave, spaţiul expoziţional al Institutului Francez din Cluj (strada Brătianu 22) este vernisajul expoziţiei foto „Corps enlacés“ a artistei franceze Emilie Brain. Corpuri reale, corpuri imaginare, corpuri revoluţionare. Tot azi, de la  20.00, clujenii aduc în discuție „Care este moştenirea lui mai ’68? şi Era digitală ne ajută să devenim cetăţeni mai responsabili?“, la Cafeneaua Insomnia (strada Universităţii 2).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.