
Rata medie efectivă a redevențelor și a altor impozite similare din România în sectorul upstream de petrol și gaze naturale a crescut în 2016 la 17,4%, în timp ce media din statele europene a scăzut la 8,8%, arată studiul Deloitte „O imagine de ansamblu asupra redevențelor și impozitelor similare. Sectorul upstream de petrol si gaze în Europa”. Începând cu anul 2017, pe fondul eliminării impozitului pe construcții speciale, rata medie efectivă a coborât în România la 13,9%. „Studiul Deloitte România privind redevențele și impozitele similare, aflat la a patra ediție în acest an, analizează cum au evoluat ratele efective de taxare în Europa în 2016 și ce prevede regimul fiscal al fiecărui stat în acest sector. Pentru România am inclus și datele pentru 2017, în care rata efectivă de taxare a scăzut, după ce în anii anteriori înregistrase majorări succesive. Reducerea a fost determinată în principal de eliminarea taxei pe construcții speciale de la 1 ianuarie 2017. Studiul reprezintă o documentare detaliată utilă pentru publicul interesat să aibă o imagine de ansamblu asupra taxării specifice din industria de petrol și gaze”, a declarat Vlad Boeriu, Partener Deloitte România.
Conform studului, rata medie efectivă a redevențelor și a altor impozite similare a scăzut în România la 13,9% în 2017 de la 17,4% în 2016, 16,9% în 2015 și 15% în 2014. În 2016, rata medie efectivă a redevențelor și a altor impozite similare din statele europene (în calculul căreia a fost luat și zăcământul Groeningen Olanda care are un regim fiscal special) a scăzut la 8,8% de la 10% în 2015 și 11,7% în 2014. Tot în 2016, rata medie efectivă a redevențelor și a altor impozite similare calculată excluzând zăcământul Groeningen Olanda s-a redus la 6,9% de la 7,5% în 2015 și 9,1% în 2014. Rata medie efectivă a redevențelor și a impozitelor similare a fost în scădere în 2016 comparativ cu 2015 în nouă state europene: Marea Britanie, Norvegia, Danemarca, Ungaria, Irlanda, Germania, Spania, Italia și Albania. Rata medie efectivă a redevențelor și a impozitelor similare a crescut în 2016 în 6 state europene: România, Austria, Olanda, Grecia, Lituania și Polonia. În Serbia, a rămas nemodificată.
În România, rata efectivă de taxare este calculată ca medie a redevențelor și a altor impozite similare, respectiv: impozitul de 60% asupra veniturilor suplimentare rezultate din dereglementarea prețului la gazele naturale, impozitul pe construcții speciale, impozitul de 0,5% pe veniturile rezultate din exploatarea petrolului brut. Pentru activitatea upstream de gaze naturale, rata de taxare are o valoare mai ridicată decât cea aferentă activității de explorare și producție de petrol, diferența rezultând, în principal, din impozitul suplimentar aplicabil gazelor naturale.
Rata efectivă a impozitului pentru fiecare stat a fost calculată prin raportarea valorii redevențelor și a impozitelor specifice plătite de principalii jucători din industrie la veniturile obținute din producția și vânzarea petrolului și a gazelor naturale. Redevențele efective și alte impozite similare specifice pot fi diferite față de ratele nominale, fiind influențate de prioritățile naționale, realitățile pieței, precum și de prețurile petrolului și gazelor naturale din ultimii ani.
Taxare și mai mică
Agenția Națională pentru Resurse Minerale propune redevențe mai reduse pentru exploatările din Marea Neagră, acolo unde au concesiuni Exxon-Petrom, Carlyle Group și Lukoil-Romgaz, decât cele de pe uscat. Propunerea pentru exploatările onshore, de uscat, este ca taxarea să rămână la același nivel ca în 2004. Conform propunerii legislative, companiile vor fi taxate după cum urmează: 8% plata fixă din producție, la care se adaugă o cotă variabilă cuprinsă între 4,5% și 5,5%, dar nu se precizează dacă valorile variabile sunt variante de taxare pentru care se poate face opțiune sau care se pot utiliza în funcție de vreun element, și cum se stabilește și se aprobă, deci prevederea este confuză. În orice caz, noul sistem de taxare va fi cu cel puțin 1% mai mic decât cel actual, de unde rezultă avantajul comparativ al companiilor care vor extrage gaz din Marea Neagră. Se poate spune chiar discriminatoriu față de firmele care au exploatări de uscat. Pe de altă parte, exploatările gazeifere offshore sunt mai costisitoare decât cele onshore, echipamentele, tehnologia, chiar și salariile plătite fiind toate mai mare decât pe uscat. Rezervele de gaze din Marea Neagră se ridică la 200 de miliarde de metri cubi în perimetrele unde au fost efectuate foraje, ceea ce ar însemna ca producţia totală a ţării să se dubleze timp de 20 de ani. „Când vor funcţiona la maximum, vor fi 9-10 miliarde de metri cubi de gaze pe an care vor veni din Marea Neagră, timp de 20 de ani, care vor aduce statului român redevenţe de 2,8 miliarde de euro în 20 de ani. Există circa 200 de miliarde de metri cubi rezerve în Marea Neagră doar pe ceea ce s-a săpat, adică perimetrele deţinute de Lukoil, ExxonMobil şi OMV Petrom, respectiv Black Sea Oil and Gas”, a spus oficialul ANRM, prezent la conferinţa ZF Power Summit.
Astfel că, în 2025, România va produce în total aproximativ 20 de miliarde de metri cubi de gaze, dacă vor fi dezvoltate toate proiectele din Marea Neagră. În prezent, în România se extrag circa 11 miliarde de metri cubi de gaze pe an, iar consumul naţional este tot în jurul acestei valori, a confirmat Gal.
Daca tot s-a dat cadou SNP Petrom SA catre straini cu tot patrimoniul si resursele aferente, logistica, pamant, cercetare, etc..macar sa luam redevente ca lumea.
Infect articol ca si redeventa romaneasca . Eu unul asi scoate redeventa si asi impune 30/ din productie catre statul roman , iar pentru cei ce insala statul la contor , respectiv la cuantificarea productiei pedeapsa capitala si nationalizarea afacerii . Restul sunt poezii Natasesti .
Gogu asta, Pam, este o sluga ordinara a strainilor! Toata lumea stie ca redeventele de la noi, pe orice resursa, sunt minime! Da-le ba, pe degeaba, om de nimic!
Cine este Delloite Romania?O megastructura globalista care a ajuns ea cu Vlad Boieriu,Andrei ionescu ,Lars Wiechen si firme de avocati romani Steff sia sociatii, sa se ocupe de tranzactii tranzacțiilor de referință de pe piața românească, coordonând evaluări, atât în cadrul unor achiziții, cât și în scopul raportărilor financiare.
O firma de consultanta, audit globalista, „specializata”mai ales in taxe indirecet princ are toate companiile, multinationalele prin inginerii juridice si tehnice fac calcule fantastice pt. a plati impozite cat mai mici dupa ce au paltit- „evaluatori, expertize,audituri „etc catre Statul Roman.O parte din cele datorate Ro s educ in buzunarele acestora ce-i scapa de cifra reala datorata.
Acum, au venit astia sa vorbeasca de redevente cum scad ,cum cresc ,Ro percepand cele mai mici redevente in comparatie cu Norvegia, M Britanie si alte tari, fiind practic resurse date in explorare si exploatare pe nimic.
Mamelucul”oficial”de la AMR al carui nume nu e dat spune „Când vor funcţiona la maximum, vor fi 9-10 miliarde de metri cubi de gaze pe an care vor veni din Marea Neagră, timp de 20 de ani, care vor aduce statului român redevenţe de 2,8 miliarde de euro în 20 de ani”.Asta trebuie arestat IMEDIAT!
UNDE ESTE GUVERNUL?NU EL TREBUIE SA ANALIZEZE,IA MASURI SI SA DISPUNA PT.CA SE DAU MOKA <RESURSELE? CE cauta, cine e "delloite" decit un borfas globalist slujind Lukoil, ExxonMobil şi OMV Petrom, respectiv Black Sea Oil and Gas si dand cifre- fara ABILITARE LEGALA fiind un SRL -Romaniei ?
DANCILA, trezeste-te !REDEVENTE MARITE LA JUSTA VALOARE,URGENT din aprtea GUVERNULUI SI PARLAMENTULUI !
dacă NU scot gaze ACUM din marea neagră nu ai ce redevenţe să încasezi. deci discuţia este ipotetică. redevenţa acum este doar un fel de contract pentru viitor ca să şti de acum cât vei plăti dacă vei scoate gaze, indiferent sau dependent de preţul de atunci al gazelor ca să poţi să-ţi faci un proiect de buget de investitiţii şi venituri.ei riscă cheltuieli, noi riscăm venituri- meci greu.
Deci Ilie Serbanescu scrie articole-fluviu in care arata gradul de decadere al Romaniei,colonie a Occidentului cu redevente impinse spre gratuitate si vine Pam Matei (citand Deloitte)si spune,au contraire,redeventele in Romania sunt astronomice comparativ cu tari mult mai tari !Cand sunteti seriosi si cand sunteti interesati?! editat
Foarte derutant!Acum 3-5 zile citeam un articol,pe aceeasi tema care spunea exact invers.Asta comandat la Deloitte pare o replica la celalalt
Doar nu te-oi apuca să crezi balivernele propagandistei Deloitte!