Petroliștii, obligați să devină fermieri

Legea care modifică condițiile de vânzare și de utilizare a terenurilor agricole interzice tuturor cetăţenilor, români şi străini, care nu sunt fermieri cu activitate în România în ultimii cinci ani să cumpere terenuri agricole. Dacă legea va intra în vigoare, doar fermierii actuali cu activitate agricolă în România vor mai putea cumpăra terenuri agricole. Noul act normativ ar face imposibil ca un român sau un cetăţean străin care nu are afaceri în agricultură să mai poată deveni proprietar de teren şi fermier. Mai mult decât atât, odată cumpărat, terenul trebuie folosit numai pentru activități agricole. Astfel, companii românești cu alt obiect de activitate, dar care au nevoie de teren în extravilan pentru activitatea lor, cum sunt companiile petroliere, nu îl vor putea achiziționa ori închiria pentru derularea de operațiuni petroliere, conform legii adoptate. Mai exact, legea prevede că, dacă cei care care au drept de preempţiune pentru cumpărarea unui teren agricol scos la vânzare de proprietar (rude, arendaşi, vecini, tineri fermieri) nu îşi exercită dreptul de preempţiune, atunci terenul respectiv nu poate fi cumpărat decât de alţi fermieri, români sau străini, cu activitate în România.

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) susține că legea va duce statul român în imposibilitatea de a exploata resursele în beneficiul consumatorului, dar va priva și proprietarul privat de a dispune cum dorește de proprietatea sa și de posibilele beneficii financiare. ”Atragem atenția asupra faptului că nu numai companiile petroliere sunt afectate de această lege! Orice companie care nu desfășoară activități agricole și dorește să investească în teren agricol se află în aceeași situație, inclusiv companii de logistică, de telecomunicații etc.”, spun cei de la ROPEPCA.

Săptămâna trecută, plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului anterior promulgării, a luat în dezbatere obiecția de neconstituționalitate formulată de deputați aparținând grupurilor parlamentare ale Partidului Național Liberal și ale Uniunii Salvați România cu privire la prevederile Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr.268/2011 privind privatizarea societăților comerciale ce deții în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului, informează instituția prin intermediul unui comunicat publicat pe site-ul oficial. În urmă deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, că neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr.268/2011 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului este constituţională în raport cu criticile formulate. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României.

”Astfel, având în vedere decizia Curții Constituţionale a României (CCR) de a respinge, săptămâna trecută sesizarea privind neconstituționalitatea legii adoptate, considrăm imperios necesară re-examinarea legii în Parlament, astfel încât să fie eliminate impedimentele aduse noilor investiții atât în agricultură, cât și în alte sectoare de activitate”, afirmă reprezentanții petroliștilor.

Legea a fost adoptată la data de 08.06.2020 de către Camera Deputaților, care a fost for decizional. Acest proiect de lege a fost inițiat de mai mulți parlamentari PSD și ALDE, printre ei fiind și deputatul PSD Alexandru Stănescu, fratele baronului PSD Paul Stănescu, care este mare proprietar de terenuri agricole în județul Olt.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4564 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Frumos, foarte frumos! Iobagii nu vor avea dreptul sa cumpere pamanat ci doar mosierii rromani. Cica la granita diasporenii dau buluc pe sensul de intrare in tara. Si eu care credeam ca, numai un razboi ii intoarce acasa pe „sirienii” rromani, de unde au plecat. Ii asteapta casa batranesca in care ploua sa fie renovata si parloagele lasate in paragina. Felictari Johannis/Rarutu care v-ati vazut sacii in caruta si legati la gura si v-ati urcat cu picioarele pe diasporeni ca sa o duceti voi bine( 15.000 de euro/luna de .u.e.)!

  2. Cu mici observații Legea este bine-venita si necesară! Nu trebuie să facem cu pământul agricol ce am facut cu industria! ORICUM S-A ÎNSTRĂINAT MULT PAMANT AGRICOL.
    A VENIT TARZIU ACEASTĂ LEGE,DAR TOT E BINE!
    IN SFÂRSIT A FACUT SI CCR CEVA BUN ȘI OPORTUN.

  3. Si care-i curiozitatea ?
    Pe vremea lui Basescu cand se inchideau minele pe ruptelea nu erau sfatuiti minerii sa culeaga plante medicinale?
    De aceea si circula cantecelul acela: ,,Noi cu pumnii ca otzelul, vom culege musetzelul”……[Leo]

  4. aR TREBUI DATA LEGE DE LIMITAREA SUPRAFETEI DETINUTE. Pentru familie maxim 10 hectare pe membru de familie. Si pentru societati, ferme maxim 100 hectare. Asa se va favoriza aparitia de noi ferme mijlocii. Altfel ne vom trezi cu firme internationale ca vor detine 90% din terenul arabil si vor cultiva doar rapita pentru combustibil in lov de cereale.

  5. I-auzi la ei…sa recapitulam:-Guv. Nastase a dat un ‘ucaz’ sa vanda pe d’a moaca petrolul si gazu’ tarii inca neexploatat,Parlamentu’ bastinas a votat IN UNANIMITATE Actu’ de danie trimis de guvern iar presh-ul de la Palatul din deal a semnat ca primaru’ Actu’ de furaciune si fugutza cu el Monitorul Oficial ca sa fie batut-n cuie pe vecie Romanie !
    Asa minune cu vanzare petrolului si gazului tarii neextras inca nu s-a mai intamplat in nici o alta tara in mileniul III pe Mapamond…dar asta nu e tot caci in Act s-a prevazut ca acolo unde se face curatenie in jurul sondei (ca terenul sa fie redat agriculturii ?)serviciul sa fie platit de rRomanica-bramburica !!!
    Culmea-culmilor este ca valoarea firfiricilor primite pe Actul de vanzare a hidrocarburilor este cu mult mai mica decat platile facute pentru imburuienarea parcelelor din jurul sondelor…(mda,aici nu s-a pierdut contractul ca la Bechtel).

  6. protectia este a europei sa nu se exporte cerealele in china sau arabia, ca nu ati vazut chinez sau arab agricultor (nu au unde si e sub demnitatea lor).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.