Petrolul ieftin doboară profitul OMV Petrom

Cea mai mare companie petrolieră din ţară, OMV Petrom, a raportat în primele nouă luni ale acestui an un profit de 991 milioane de lei, în scădere cu 59% comparativ cu perioada ianuarie-septembrie 2014, pe fondul scăderii la 50% a cotaţiilor internaţionale ale barilului. „În primele nouă luni din 2015, performanţa financiară a Grupului a fost sever afectată de scăderea cu aproximativ 50% a preţurilor ţiţeiului comparativ cu perioada similară a anului precedent. Într-un mediu de piaţă cu preţuri mici la ţiţei ce ar putea dura, am decis să ne reducem estimarile privind preţul viitor al ţiţeiului, ceea ce a determinat ajustări de depreciere ale unor active din segmentul Upstream (activitatea de explorare şi producţie de petrol şi gaze, n.r.). Efectul negativ din Upstream a fost doar parţial compensat de rezultatele bune din Downstream (activitatea de rafinare şi de marketing, n.r.), datorate modelului nostru de afaceri integrat şi susţinute de marjele de rafinare îmbunătăţite, precum şi de cererea de produse crescută”, a declarat directorul general al companiei, Mariana Gheorghe.

Producţia de hidrocarburi a grupului s-a menţinut stabilă faţă de anul precedent, ca urmare a investiţiilor şi descoperirilor anterioare, care au compensat declinul natural şi nivelul actual redus al investiţiilor.

„În parteneriat cu ExxonMobil, am continuat activităţile de explorare în blocul Neptun Deep: anul acesta am finalizat patru sonde şi am început forajul la cea de-a cincea. Vom continua să ne ajustam nivelul de activitate, menţinând totodată o poziţie financiară solidă. În plus, aşa cum am subliniat şi în trecut, investiţiile viitoare rămân dependente de un cadru fiscal şi de reglementare stabil şi favorabil investiţiilor pe termen lung, precum şi de fundamentele de piaţă adecvate”, a mai spus Gheorghe.

Menţinerea preţului ţiţeiului la un nivel redus pe o perioadă lungă ar determina o scădere a investiţiilor OMV Petrom în activităţile de upstream şi anii viitori, cu o rată anuală de 25-35% faţă de 2014,astfel că este posibilă o diminuare a producţiei de hidrocarburi a companiei cu până la 4% pe an.

„Un mediu de piaţă cu preţuri scăzute ale ţiţeiului pe o perioadă prelungită ar putea determina reducerea mediei anuale de investiţii în Upstream cu aproximativ 25-35% faţă de 2014. În consecinţă, pe termen mediu, producţia de hidrocarburi în România ar putea scădea în medie cu până la 4% pe an”, arată OMV Petrom, în raportul privind rezultatele din primele nouă luni.
OMV Petrom este controlată de către austriecii de la OMV.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4636 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.