Petrom a dat extracția de gaze pe negustorie

Productia de gaze a României s-a prăbusit cu 20%, de miercurea trecută, iar importurile au revenit în forță. Țara noastră tocmai ce începuse să exporte, cantitati relativ mici, în Ungaria, pe fondul creșterii de producție la Romgaz și umplerii depozitelor, când Petrom a început o revizie la cea mai mare stație de tratare din țară – Hurezani, reducându-și producția proprie cu aproape 50%. Impactul asupra intregii productii nationale este de circa 20%, avand in vedere ca austriecii si cu Romgaz detin proportii aproape egale, in extractie. Petrom a inlocuit productia lipsa cu importuri din Rusia, pentru a-si onora obligatiile contractuale si ar trebui sa revina la normal, de maine, incolo.
Producția internă de gaze intrată în sistemul național de transport este, acum, de sub 20 de milioane de metri cubi de gaze, undeva la 205.000 MWh, potrivit datelor Transgaz. Volumul este mult mai mic decât cel de la inceputul saptamanii trecute trecute când, pe fondul majorării cu circa 10% a producției Romgaz, media era de circa 250.000 MWh. Romgaz oprise anterior producția la mare parte din sonde, unde s-a putut tehnic, pentru că prețurile din piață ajuseseră sub costurile de extracție, însă, cum prețurile au început să crească de la începutul lunii, producția a fost reluată.  În metri cubi, azi intră în total în sistemul național de transport 25,2 milioane de metri cubi de gaze pe zi, dintre care 19,5 milioane producție internă și 5,7 milioane metri cubi din import. De menționat că, potrivit datelor Transgaz, astăzi România importă gaze prin trei puncte de interconexiune cu rețelele vecine, pe la Arad, din Ungaria, pe la Isaccea, din Ucraina(in prorportie covarsitoare) și prin gazoductul Ruse-Giurgiu din Bulgaria.

Cuiul lui Pepelea

Hubul de gaze de la Hurezani deserveşte patru dintre cele mai importante zăcăminte de gaze naturale din portofoliul companiei, este situat în judeţul Gorj şi include cea mai mare staţie de tratare a gazelor din ţară.
După cum a fost anunţat în REMIT, în perioada 16 – 22 septembrie, staţia de compresoare şi staţia de tratare a gazelor de la Hurezani au intrat în perioada planificată de mentenanţă şi inspecţie anuală. În consecinţă, instalaţiile de producţie a gazelor au fost oprite pentru a permite accesul în siguranţă la rezervoare şi conducte până pe 22 septembrie, cu un impact de cca. 4 mn Scm/zi. Ţinând cont de cele de mai sus, pentru perioada menţionată, am suspendat injecţia de gaz în depozit şi asigurăm disponibilitatea gazelor în SNT prin achiziţia de pe piaţă, inclusiv importuri„, au spus reprezentantii Petrom.
Uzual, România asigură, in aceasta perioada, peste 90% din consum din productia locala. Odata intrati in sezonul rece, importul va crestere in pondere, insa baza va fi asigurata tot de productia locala si extractia din depozite, daca, bineinteles, nu va aparea iarasi vreun factor neasteptat.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1071 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Dezinformarea ,scrisul la comanda politica ,manipularea ,prostia ,amatorismul,lipsa documentatiei sunt trasaturile ce caracterizeaza presa romaneasca.Au trecut doar cateva zile de cand le spuneati romanilor ca productia romaneasca de gaze a crescut cu 10% prin inceperea extractiei de gaze din M Neagra ,ca se vor iefteni gazele la iarna !!,ca nu vom mai apela la gaze din Rusia .Deja ati schimbat directia ?,ce hahalere sunteti !!.

  2. păi, e clar că scârbele de la omv sabotează economia naţională, lifta teădătoare joianis se face că plouă, ca de obicei, dar de ce nu reacţionează „patrioţii” din csat???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.