Petrom, agent important de vânzări pentru Gazprom

Vânzările de gaze ale Petrom au salvat un al doilea trimestru altfel foarte dificil pentru austrieci. Cu + 39% la vânzările de gaze, Petrom a reușit să înregistreze profit și în T2 , contribuind la generarea de beneficiu  în tot S1 2020 –  peste 800 de milioane de lei. Vânzările de gaze cresc, chiar dacă producția este în continuă scădere, explicația acestui fapt este că Petrom vinde masiv în România gaze importate din Rusia.

Chiar dacă redus cu mai mult de jumătate față de anul trecut, rămâne o performanță că SNP a realizat profit, în condițiile în care giganți petrolieri mondiali au intrat pe pierdere substanțială, în urma prăbușirii prețului la țiței.

Volume de vanzari de gaze naturale cu 39% mai mari, acoperind toate canalele de vanzari, sustinute de achizitii substantiale de la terti; productie neta de energie electrica de 0,57 TWh, semnificativ mai mare”, este caracterizarea făcută T2 de către conducerea Petrom(în raportul remis busei) în care este dezvăluită strategia austriecilor.

 Pentru cea de-a doua jumătate de an, Petrom estimează un climat în continuare favorabil pentru vânzările de gaze, nu și pentru carburanți, pentru că există cerere din partea marii industrii consumatoare de gaze.

O cerere chiar neașteptată, având în vedere contextul actual. “Ca urmare a impactului COVID-19, cererea de produse petroliere si electricitate se estimeaza a fi sub nivelul inregistrat in 2019, in timp ce cererea pentru gaze naturale este estimata la un nivel similar cu cel al anului 2019, sustinuta de industrii mari consumatoare de gaz (anterior – mult sub nivelul din 2019).”, se mai arată în raportul companiei.

Ce se întâmplă acum, sumarizat, arată cam așa: confruntată cu un declin constant al producției(peste 20%, în ultimii 3 ani), dar cu prețuri mari , la intern, la gaze, Petrom a găsit soluția pentru a face profit importând din Rusia, mai ieftin decât chiar dacă ar produce local, cu toate costurile de rigoare. Având în vedere că cerere locală există – a repornit parte din industrie și pentru că prețurile e care le cer rușii sunt foarte avantajoase, Petrom se comportă ca un agent de vânzări, cumpărând și vânzând, pentru profit.

Câștigă austriecii, câștigă și rușii, câștigă și firmele locale, pierde Romgaz. Aceasta pentru că societatea de stat nu a fost suficient de flexibilă încât să înțeleagă contextul de piață și a rămas doar cu producția locală, pe care a cerut prețuri mari. Concurența Petrom, a diverșilor importatori și chiar direct a rușilor le-a răpit din cota de piață. Practic, Romgaz devine un actor din ce în ce mai mic și, în prezent, închide sonde, pentru că nu mai sunt profitabile. Compania statului nu a putut face artificial Petrom, de a importa, pentru că are limitări derivate din faptul că se supune statului român.

Petrom și Romgaz asigură aproape în totalitate producția locală de gaze. Cele două companii, potrivit unei legi, trebuie să pună pe piață, în următorii 2 ani și jumătate 40% din producție la prețuri de Baumgarten, Viena, hub-ul de gaze referință pentru această parte a Europei. Este, măcar în teorie, un lucru bun pentru consumatori, pentru că Viena este aproape la jumătate față de piața românească. Petrom și Romgaz au contestat această măsură , care, spun ele, le condamnă la pierdere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Mihai Soare 1073 Articole
Author

3 Comentarii

  1. suntem-ca natie-ULTIMII dobitoci! adica:nu cumparam gaze de la Gazprom ca sunt rusesti si miros a comunism,dar cumparam de la petrom(OMV) aceleasi gaze care,de data asta nu mai miros a comunism… vai de capul nostru:SLUGI !

  2. Petrom și Romgaz se condamna singure la PROSTIE .Nu gandesti ca daca vinzi la pret dublu in Romania firmele romanesti nu se dezvolta si nu are cine sa-ti consume gazele Din pacate asta se doreste ca industria din Romania sa fie = 0

  3. Dacă nu sânteți în stare să țineți pasul cu concurența, plecați de pe piață și nu mai încurcați lumea,am ajuns să plătim cel mai mare preț la energie [gaze, curent ] din Uniunea Europeană, din cauza unor incompetenți puși în fruntea statului!?.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.