Piatra de moară a bugetului: pensionarii de lux

Anul trecut, mii de angajați ai Ministerului de Interne, din Justiție, din Administrația Penitenciarelor sau din alte structuri ale statului au ales să se pensioneze, beneficiind din plin de prevederile legii privind așa-numitele „pensii speciale“.

Potrivit informaţiilor transmise de Casa Naţională de Pensii, aproape 9.000 de civili se aflau în evidențe și au încasat pensii speciale în luna octombrie. Beneficiarii acestora, reglementați printr-o serie de legi speciale, sunt foşti procurori, judecători, grefieri, personal diplomatic şi consular, parlamentari, personal civil navigant din aviaţia civilă sau auditori publici externi ai Curţii de Conturi. Pentru procurorii, judecătorii, personalul civil navigant din aviaţia civilă, auditorii publici externi ai Curţii de Conturi, personalul diplomatic şi consular, parlamentarii care îndeplinesc condiţiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, pensia de serviciu este formată dintr-o cotă plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat şi o cotă plătită din bugetul de stat. Cota de pensie plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat reprezintă partea din pensie care i se cuvine fiecărui pensionar de lux, stabilită la fel ca pentru restul românilor, în funcţie de cât a contribuit efectiv la sistemul asigurărilor sociale de stat, şi reprezintă pensia pentru limită de vârstă. Partea din pensia de serviciu care depăşeşte nivelul pensiei pentru limită de vârstă se plăteşte din bugetul de stat.

Curată afacere

Pensiile speciale ale civillior sunt plătite de la bugetul de stat şi din bugetul asigurărilor sociale. Conform legii, pensiile speciale ale piloţilor, parlamentarilor, auditorilor publici ai Curţii de Conturi, grefierilor reprezintă 80% din media veniturilor brute lunare din ultimul an de muncă. Aceştia cotizează între minimum 14 şi 25 de ani la asigurările sociale de stat şi, graţie unor legi care le oferă privilegii pe viaţă, obţin la pensie 80% din veniturile brute realizate fie în ultima lună, fie în ultimul an de muncă. Diplomaţii, consulii şi magistraţii pensionaţi încasează acum la pensie 80% din salariul de bază şi sporurile avute în ultima lună de muncă. La mijlocul lunii septembrie, după valul de pensionări din MAI, Armată, Justiție și SRI, Guvernul a emis o Ordonanță de Urgență prin care a reglementat acordarea pensiilor speciale, având în vedere că până atunci pensionarii de lux beneficiau de creșteri artificiale ale veniturilor. Astfel, până pe 15 septembrie 2017 pensiile speciale erau indexate cu 100% din rata inflației, la care se adăugau 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. ­Conform OUG, pensiile speciale nu mai cresc ori de câte ori se majorează salariile celor încadrați în funcțiile din care s-au pensionat pensionarii de lux. Pensiile speciale sunt indexate doar cu rata medie a inflației, indicator stabilit definitiv la data de 1 ianuarie a fiecărui an. Potrivit economica.net, beneficiarii pensiilor speciale au luat, în medie, de cinci ori mai ­mulți bani la pensie de la bugetul de stat decât li s-ar fi cuvenit în baza contribuției pe care au virat-o la sistemul public de pensii. Magistraţii pensionaţi au încasat, în medie, 2.400 lei doar în baza contribuţiei efective la sistemul public de pensii și au primit de la bugetul de stat, în medie, în jur de 12.500 lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Eduard Pascu 109 Articole
Author

29 de Comentarii

 1. citez:”Guvernul a adoptat, in sedinta din 28 decembrie, o ordonanta de urgenta prin care a eliminat din lege interdictia cumularii pensiilor speciale cu pensiile din sistemul public, interdictie introdusa in lege tot de guvern, cu doar doua saptamani inainte”vorba aia a lui DJ vasile „O sa fie pace, o sa fie maine’Raptul Romaniei continua ….

 2. Hotie ce trebuie curmata! Ce dai statului, aia trebuie sa primest. Regula trebuie sa fie una pentru toata lumea. In rest este furt pe fata si batjocora a adresa tarii si la confiscarea viitorului ei, tradus intr-o continua saracie.

 3. hemoragia asta masivă de bani publici nemunciţi o să fie stopată doar de o hemoragie masivă de sânge, altăfel bobim dijaba…

 4. Piatra de moara pe bugetul statului o reprezinta uriasa suma alocata serviciilor, pentru ca, acei „pensionari de lux” sunt tot beneficiari ai apropierii de „statul profund”, ala care si-a construit tentacule in toate structurile, inclusiv presa, alimentand cu stiri ticaloase si amestecate furia publica a mahalalelor impotriva contopistului cu leafa de la stat. A identificat cineva „pensiile de lux”, cu nume si cu sume? Cu acte normative secundate date de ei pentru ei intru augmentarea pensiei cuvenite in litera legii?! Nu cred ca o sa apara comentariul asta, subiectul face parte din omerta, a subiectelor tabu, la care n-ai voie sa comentezi decat unidirectionat, pe principiul stalinisto-nazist: „scuipa aici!”, deci nimic intru analiza obiectiva a problemelor medicilor romani linsati, ai vaccinarii obligatorii si al pensionarilor „speciali”. Pe mine ma revolta amestecarea pensionarilor militari in ciorba asta. A adevaratilor pensionari militari, nu a celor „dati cu sistemul”, numiti politic si beneficiari ai „indulgentelor” serviciilor. Pentru ca, odata pentru totdeauna: pensia militarilor e contributiva, astia platesc 25% (pe langa celelalte dari)la bugetul institutiilor care le vor plati pensia, nu exista pensii „de lux” la vreun militar (politist} adevarat, pensia militarilor se calculeaza cu 65% din media ultimelor 6 solde, avand o plafonare la 85%. Mai mult, s-a dat o ordonanta, profund neconstitutionala ca soldele militarilor sa „inghete” (!) la valoarea de anul asta. Eu zic sa va indignati ca pensiile, marea majoritate intre 1000 si 3000 ale militarilor vor ramane la fel pana la „iesirea naturala din sistem”, daca nu hotaraste „statul” sa-i declare „asistati sociali” si sa le acorde ceva ajutoare…Aaaa! Chestia asta nu v-a spus-o nimeni?! Sau, facand parte din adevarata piatra de moara a bugetului n-aveti voie s-o scrieti?!

 5. Interesant ca nimeni nu a contestat legile privind pensiile speciale la Curtea Constitutionala. Dupa parerea mea orice pensie speciala este curat neconstitutionala.

 6. gusatii continua meciurile aranjate … cum sa lase oasele de lins din mana … si tot ei vorbesc de principiile dreptatii si participarii sociale echilibrate …

 7. NU EXISTA CRIMA MAI MARE LA ADRESA POPORULUI ROMAN , DECIT IMPARTIREA PENSIONARILOR IN PENSIONARI BOIERI SI PENSIONARI IOBAGI !!! P. SPECIALE SUNT ILEGALE ( INCALCA PRINCIPUL CONTRIBUTIVITATII ) , NECONSTITUTIONALE ( NU SUNT PREVAZUTE IN CONSTITUTIE ) , DISCRIMINATORII SI IMORALE ! CE E DE FACUT !!! LEGILE BLESTEMATE AU FOET DATE DE PARLAMENT !

  • Ioane , ponta (cu meniscul rupt ) oprea (cu interesul national in gura tot timpul , sigur si-n sufragerie ) si JOHANIS (ultimul dar hotaritor semnatar anticorupt ) iti spun ceva ?Dimineata presul primeste HG. ul , dupa amiaza o promulga , seara se publica in monitor . Ai mai intinlit atita consens , atita rapiditate in elaborarea unei legi ? Eu nu , dar fiind de interes national , totul a mers shnur . Meritul mare a fost al celui cu piciorul in ghips in Turcia , ca-n `89 la Bucuresti .

 8. Las’ ca si votantii amarati ai PSD au primit 30 Lei la Pensiile amarate, le-a „dat” PSD cum a promis!!
  E bineeeeee, e foarte bineeeee!!!!!!!

 9. Un popor de prapaditi!
  Ne invarte psd-ul cum vrea puwla lui Dragnea!

 10. In Romania populatia se imparte in doua :oameni „speciali” , care au salarii speciale si pensii speciale , care nu au niciun fundament logic , si restul , fraierii din munca carora se creeaza fondul de salarii si de pensii speciale pentru oamenii „speciali ” , adca ” muncitorii cu gura ” , care nu produc nimic , niciun fel de valoare reala !

 11. Guvernul a Decis MENTINEREA Cumulării Pensiilor Speciale cu Pensiile de Stat.
  5 ianuarie 2018.

  Guvernul Tudose a decis, printr-o OUG dată pe 28 decembrie, faptul că în continuare pensiile speciale vor putea fi CUMULATE cu cele pentru limită de vârstă, cu toate că ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, declarase altceva!

  „Pensiile cresc anul viitor, cum au crescut şi anul acesta. Anul viitor avem în plan şi adoptarea Legii pensiilor care a suferit o amânare anul acesta…
  Nu scade nicio pensie, dar cei cu pensii speciale vor ALEGE una dintre ele.
  Cei care sunt în această situaţie vor trebuie să OPTEZE pentru o pensie pe care o doresc, probabil pe cea mai mare. Punctul de pensie va creşte la 1.100 lei şi este prognozat ca până în 2020, punctul de pensie să ajungă la 1.775 lei.
  Vom reduce automat din deficitul pe care îl avem la sistemul de pensii şi asta ne va ajuta”, a spus O. Vasilescu, într-un interviu la Antena 3 pe 31 decembrie.
  Declaraţia O. Vasilescu în ceea ce priveşte pensiile e parţial adevărată.
  Prin OUG 103/2017, mai multe modificări au fost făcute la Legea pensiilor publice.
  Printre acestea se afla şi punctarea ideii că pensiile de serviciu NU se mai puteau cumula, de la 1 ianuarie 2018, cu pensiile din sistemul public.
  OUG a fost dată pe 20 decembrie şi urma să intre în vigoare la 01.01..2018.

  Dar Guvernul Tudose şi ministrul Muncii s-au răzgândit între timp.
  Astfel, prevederile legale care se refereau la INTERZICEREA Cumulării Pensiei de serviciu cu cea pentru Limită de vârstă au fost ABROGATE de o nouă OUG, dată pe 29 decembrie.
  Mai precis. OUG 116/2017 a ABROGAT alineatele 4 şi 5 ale articolului 51 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care INTERZICEA Cumulul de pensii!

  RUSINE, escrocilor!

 12. Curios ca nu am vazut pe nimeni in strada pentru această aberație , hoție, cum vreți să o numiți și anume PENSIA SPECIALA, PSD-ul fiind complice !

  • Nu are nimeni interes sa-i scoata in strada pe tinerii frumosi si liberi. Si nici ei nu au, tineri fiind.Dar, ma gandesc cat de iritat a fost sistemul daca, intr-un timp atat de scurt guvernul a trebuit sa anuleze o chestie care era de bun simt. Si este timpul sa vedem cat de legati sunt unii de alti.

  • dar Justitia , Serviiile lu’ Peste si alti specialisti speciali nu sunt complici la aceasta fraudare a Bugetului caselor de Asiguari Sociale si ale Bugetului de Stat, Joenegut?

 13. Eu sunt de parere ca pensiile speciale ar trebui primite doar de cei care au lucrat in conditii periculoase, acum salarii de lux si dupa pensii de lux primeste orisicine care a avut tangenta cu domeniul respectiv. Pentru ce ar trebui sa primeasca pensie speciala un purtator de cuvant de la politie, doar nu si-a riscat viata ca politistii care fac munca de teren, de ce un sofer de parlamentar trebuie sa primeasca pensie speciala doar ca a plimbat parlamentarul pe ici, pe colo iar in restul timpului dormea in masina, ce riscuri are un parlamentar, nu suntem nici in Siria, nici zona de razboi, ce riscuri are un grefier, ce riscuri are un securist care asculta telefoane toata ziua din birou sau care completeaza hartii, ce risc are unul de la intendenta din armata, cel de la popota, etc. Pensiile speciale sunt necesare dar nu date la toti fara discernamant, oare cum se simte un mascat de la DIICOT cand vede ca ala care arhiveaza hartii fara nici un risc primeste aceeasi bani? Plus ca avem o invazie de generali si tot felul de ofiteri de zici ca suntem cea mai mare tara din lume, acu nu mai poti intra intr-o institutie fara sa nu dai de un general facut la norma care de abia leaga doua cuvinte.

 14. Tară condusă de un grup de tâlhari,foști securiști și comuniști…
  Tară cretin-ortodoxă!

 15. Da’ ce, băi, prostime, nu trebuie să mănâncă şi gura lor ceva? Etete la ei, ar vrea ca fruntaşii naţiei să facă foamea, ca bestiile de pensionari obişnuiţi!

 16. UNDE SUNT MARII POSTACI , CHARLIE , ALCIBIADE , G. C , RADU HUMOR (NEGRU ) , ILEANA COSINZEANA , HO,HO , HI,HI, HA, HA, ETC…ERC…!!! SA FIE TOTI BENEFICIARI AI PENSIEI CRIMINALE SPECIALE ? CRED CA MAI DEGRABA SUNT DOAR LASI !

  • Adriana, esti nedreapta cu mine ?! Citeste-mi postarile anterioare pe subiectul pensiilor speciale care sunt o uriasa rusine si batjocura nationala la adresa oamenilor amarati care platesc unor bestii salarii si pensii uriase. Am o pensie contributiva de mizerie dupa 42 de ani de contributivitate si o munca titanica in interes public de cate 12 – 14 ore zilnic. Am maturat, dezapezit, amenajat, gospodarit, etc. la viata mea, cu propriile maini, orase, sate, strazi, cartiere, ranit si arat ogoare si pamanturi, ocrotit si ridicat din gunoaie si darapanaturi copii abandonati, batrani, bolnavi, etc. am reprezentat la cel mai inalt nivel institutii si demnitatii ale statului si poporului roman, apreciat si chiar iubit de colegi, prieteni, oameni simpli. Nu-mi regret viata activa deoarece am avut si am inca o mare dragoste de oammeni si in mod special fata de tara si poporul meu. Iarta-ma, poate par lipsit de modestie ?! Totul a fost insa in zadar si degeaba daca nu am fost activist comunist, militian, securist, judecator, procuror sau alta scarnavie din institutiile de teroare si executie politica sa pot beneficia de salarii si pensii astronomice in raport de marea masa a romanilor. Asculta-ma insa cu atentie Adriana, chiar ma simt fericit ca nu am beneficiez de asa ceva, pentru ca sunt si eu in rand cu toata lumea nu in „rand” cu aceste bestii nesimtite si nerusinate…?!

  • Adriana, esti nedreapta cu mine ?! Citeste-mi postarile anterioare pe subiectul pensiilor speciale care sunt o uriasa rusine si batjocura nationala la adresa oamenilor amarati care platesc unor bestii salarii si pensii uriase. Am o pensie contributiva de mizerie dupa 42 de ani de contributivitate si o munca titanica in interes public de cate 12 – 14 ore zilnic. Am maturat, dezapezit, amenajat, gospodarit, etc. la viata mea, cu propriile maini, orase, sate, strazi, cartiere, ranit si arat ogoare si pamanturi, ocrotit si ridicat din gunoaie si darapanaturi copii abandonati, batrani, bolnavi, etc. am reprezentat la cel mai inalt nivel institutii si demnitatii ale statului si poporului roman, apreciat si chiar iubit de colegi, prieteni, oameni simpli. Nu-mi regret viata activa deoarece am avut si am inca o mare dragoste de oameni si in mod special fata de tara si poporul meu. Iarta-ma, poate par lipsit de modestie ?! Totul a fost insa in zadar si degeaba daca nu am fost activist comunist, militian, securist, judecator, procuror sau alta scarnavie din institutiile de teroare si executie politica sa pot beneficia de salarii si pensii astronomice in raport de marea masa a romanilor. Asculta-ma insa cu atentie Adriana, chiar ma simt fericit ca nu am beneficiez de asa ceva, pentru ca sunt si eu in rand cu toata lumea nu in „rand” cu aceste bestii nesimtite si nerusinate…?!

 17. Fiecare ,scrie ce doreste,cum ii dicteaza situtia personala si interesul .Cati din cei care comenteaza acid,sunt ,documentati cu adevarat?Cel mai usor este sa iti dai parerea din tribuna despre fotbalul jucat in teren!!Inainte de a provoca dispute aprige ,sa ne documentam in privinta conditiilor de munca ,a contributiei fizice pshice si financiare,a celor ,aprig, contestati.Altfel au iz de ranchiuna,de pizma,de neputinta intelectuala.

 18. Se sare peste faptul ca anu acesta nu se indexeaza nicio pensie cu rata inflatiei de la 1 ianuarie. Guvernul a preferat sa isi puna gurista de la Munca sa se dea in stamba la tv cu chestii mai suculente, exploatabile propagandistic si electoral, si anume chestia cu scaderea impozitului cu 10 la suta si marirea punctului de pensie la 1100. Rusine, oamenii vad ca se ignora Legea!

 19. Tot cornutu din PSD se lăuda că va introduce faimoasa grilă de salarizare. De ce n-au făcut-o ?? La fel vezi cine sunt beneficiarii și cu ce drept a pensiilor de boală a asistaților sociali, a indemnizațiilor de revoluționari și a cumulului de pensii sau salarii nerușinate. Vezi nu cumva sunt tocmai cei care-și rup gura cu patriotismul și cu șovinismul exagerat ??

 20. PT. ALCIBIADE ….AM VERIFICAT …AI DREPTATE …ESTE TIMPUL SA-MI CER SCUZE …LA MULTI ANI ! CU SANATATE !

 21. He, he,he ! Constitutia spune ca in Romania nimeni nu este mai presus de lege ! Da’ daca legea este stramba ? Nu conteaza ! In Romania merge orisicum ! Asa ca , d’aia avem doua categorii de pensionari : cei speciali , de lux si cei obisnuiti ! N.B. Este minunat ! In Romania poti sa ai pensie uriasa , de lux , fara sa contribui cu un leu la bugetul de pensii ! E necesar , doar sa fi „muncitor cu gura ” , adica sa nu produci nimic . Atunci de unde bani de pensie ? Simplu ! De la buget , adica din buzunarul obisnuitului contribuabil ! Vivat !

 22. Prostia împământenita,in acest trist popor,ca trebuie sa moara si capra vecinului ca sa-mi fie bine si mie.Daca-i taie aluia pensia o sa fim doi saraci(unul fericit ca i-a tras-o si lui specialu)Atat.In prostia noastra,aveti impresia ca ce-i taie aluia ajunge la noi,ca cei care impart banii o sa se gandeasca sa ne indestuleze incat sa nu mai fim un popor de cersetori porniti unii impotriva celorlalti,datorita cretinismului care ne caracterizeaza.Chiar credeti ca bunastarea sta in taierile de la ei sau in altceva? Sincer…Aceiasi poveste ca aia au,ca nu au platit contributii,ca au supt pwla sistemului cand adevarul e ca 95% la suta au o pensie usor mai mare decat salariul mediu si au platiti contributii la fel ca toata lumea.Si daca tot ne credem atat de virili in spatele anonimatului,CARE dintre noi ar fi refuzat-o pe ea,PENSIA SPECIALA? Care dintre noi ne-am fi ridicat sa refuzam pensia,sa dam in judecata Casa de Pensii si sa ne judecam cu ei pentru o pensie mai mica ca sa aratam cata mandrie si demnitate avem….Care din voi(noi) am fi facut asta? Suntem niste tristi amagiti de un guvern de ratati.Nu ne-a impiedicat nimeni,daca ne-ar fi dus capusorul,sa ne facem „jindari”,”militieni”,magistrati,piloti etc…Incet o sa apara un curent in care o sa le rupem mainile celor cu Rolexuri,ai celor care-si permit mai mult de doua pizza pe saptamana,sau doua orgasme,masini sub 5 ani vechime etc.De ce-am ajuns sa doresc raul unuia pentru simplu fapt ca eu nu pot sau viata nu mi-a oferit cu aceiasi masura.Oare cei bolnavi de cancer ne urasc pe noi ceilalti sau trebuie sa ai cancer ca sa inveti sa nu urasti,…cum e…….Priviti in voi si spuneti care draqu e adevarul si cine-l detine…noi in niciun caz….Asta e parerea mea si sincer nu-mi pasa de parerile nimanui pentru ca de mult nu mai suntem nici oameni si nici popor.Legio

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.