PIB, creștere peste estimări

Produsul Intern Brut a înregistrat în primul trimestru o creştere cu 5% pe seria brută şi cu 5,1% pe seria ajustată sezonier, faţă de perioada similară din 2018, conform datelor prezentate de Institutul Național de Statistică. S-au depășit astfel estimările majorităţii analiştilor, care prognozau un avans de 4,1-4,4%. Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul I 2019, fiind înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 83 din 8 aprilie 2019. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile.

”România 5% creștere economică. Criza nu a venit nici azi. Consiliul Fiscal < 4%; CE 3,3%; FMI 3,1%; BCR 3,1%; BT 2,8%; Opoziția Criză. Date oficiale 5% – record”, a comentat criptic Cristian Socol, strategul economic al PSD.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

21 de Comentarii

  1. Iar au ramas hainele mici PIB-ului!Sa mai puna si opozitia banii jos,nu tot PSD sa ii cumpere alt rand de lingerie…

  2. Pai? Asa cum mai atacam noi puterea. De ani de zile tot zicem ca e gata, e dezastru si astia daca au crestere, au PIB. Daca ai PIB ai de unda sa imparti. Nu e bine de loc…
    Eu zic ca e de rau. Bine ar fi sa mai scada PIB-ul. Asa se mai ataca hastagistii si PnDL-ul 😀 Acum, imi pun o intrebare. Cred asa, ca Isarescu rau nu a facut ca a umblat la politica de dobanda monetara din 2017. Daca nu umbla era incurajata creditarea la maxim, consumul si serviciile la fel si cred ca am fi avut nu cea mai mare crestere din UE ci din lume. Desigur strans legata de consum, insa consumul este un principal pilon al motorului economiei. Si nu e deloc bine sa ai chiar asa o crestere economica galopanta.

  3. Acum o ora Iohanis a declarat ca economia merge prost din cauza guvernarii PSD. Pe cine sa mai crezi? Pe specialistii de la Institutul National de statistica sau pe specialistul Iohanis?

  4. unul e specialist in vorbe, una e specialista in cifre. Perspectiva depinde de ce parte a muiei esti…

  5. Pe Catu!expertul pe economie al pndl.va dati seama ce ar fi sa ajunga ala vreodata ministru.

  6. „Duduie Economia” pe hartie!
    Cresteri peste cresteri, in timp ce REALIZARILE sunt ZERO: ZERO autostrăzi, ZERO spitale, ZERO la Programul de guevernare PROMIS de PSD, doar promisiuni, nimic la realizări!
    #NIMIC din ceea ce inseamna DEZVOLTARE, Romania ramane o Tara slab dezvoltata si parasita!

    Creșterea economică pe care o clamează PSD e doar un truc financiar, fără nicio relevanță în Creșterea nivelului de trai al romanilor si e data de creșterea Cifrei de afaceri a companiilor străine, care VAND in tara Produse straine și de celalaltă parte, de creșterea Consumului generat de creșterea salariilor și pensiilor.(Consum de produse straine!)
    Dat fiind faptul că noi nu PRODUCEM mai #NIMIC, banii se duc pe Produse străine, produse pentru care scoatem din țară sume uriașe în valute forte.
    Deficitul comercial a EXPLODAT!
    Despre Deficitele care se tot accentuează, cu implicaţii asupra nivelului de trai al românilor în viitor, nici un cuvintel!
    România e ţara din UE al cărei Deficit bugetar începe cu cifra „3” in 2018(conform EUROSTAT!).
    Deficitul asta bugetar în creştere nu înseamnă cifre abstracte, ci consecinţe reale care afectează viaţa de zi cu zi a românilor: Preţuri şi Inflaţie în CRESTERE, depsre care PSD nu spune #NIMIC!), Dobânzi înalte şi Indatorarea continuă a României, adică a generaţiilor viitoare!
    Imprumuturile zilnice aproape ale Ministerului de finanate le vor plati urmasii urmasilor vostri, DUPA PSD, POTOPUL!
    In final, DUDUIE Deficitul comercial, oare stie PSD ce inseamna?!

  7. 7 mai 2019; „Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a revizuit în creştere până la 3,2%, de la 2,8% proiecţia de inflaţie pentru sfârşitul anului 2019.
    Cursul de schimb mediu se vede mai sus și la CNSP, la 4,74 lei/euro, potrivit Prognozei de primăvară 2019 – 2022.

    Bugetul de stat a fost construit pe un curs de 4,67 lei / euro, cu o inflație de 2,8% şi un deficit bugetar estimat la la 2,55% din PIB (cash) şi 2,57% din PIB (ESA).

    În urma ajustărilor, CNSP, care e în subordinea Guvernului, a ajuns la concluzia că PIB-ul nominal va fi cu circa 9 miliarde de lei mai mare (1.031 mld. lei), la o aceeași rată de creștere de 5,5%.

    Cu un PIB nominal mai mare rata deficitului bugetar pare mai mică.

    Și pentru 2020 prognoza de inflaţie a fost modificată în urcare la 2,8% pentru sfârşitul anului, de la 2,5% anterior, iar cursul mediu este estimat la 4,71 lei/euro faţă de 4,62 lei/euro.

    Pentru 2021 şi 2022 prognoza de inflaţie la sfârşitul anului a fost menţinută la 2,3% şi, respectiv 2,2%, în timp de cursul urmează să ajungă la 4,69 lei/euro în 2021 (4,60 lei/euro anterior) şi 4,67 lei/euro în 2022 (4,58%).”
    https://cursdeguvernare.ro/comisia-de-prognoza-a-revizuit-in-crestere-inflatia-si-cursul-euro-ce-spun-realistii.html

    In 7 mai cand Comisia de prognoza a anuntat Cifrele astea, PSD a tacut malc, rusine!

    http://www.ziare.com/economie/inflatie/inflatia-si-euro-continua-sa-creasca-urmeaza-cresteri-de-preturi-dobanzi-mai-mari-presiuni-pe-angajatori-1560614

  8. Va imaginati cum sta Lili cu zeci de foldere cu articole in browser, cu emailuri unul de la altul, de la sefi. Bă bagă cu aia, bagă cu aia. Vezi ti-am trimis link. Ce dracu nu ziceai ca scade? Ufff. Cum creste? Baga pe aia. Lili nu are treaba, de fapt are, ca asta e treaba lui/ei. Trebuie sa arate ca alb e negru si negru e alb. Oricum, e proasta, da pe bani. Lili si ai lor sunt in fibrilatii. Oricat ar muncii Lili, nu poate sa contracareze candidati precum Basescu, Rares Bogdan, Blaga si opozitia reala 😀

  9. Lili@ Daca tu crezi ca datele comunicate de catre INS si Eurostat (GDP and employment flash estimates for the first quarter of 2019 -Romania-Q1-5,1%) sunt niste hartii mazgalite eu zic sa-ti schimbi meseria dar sa-l iei cu tine si pe specialistul Catu. Cat despre deficitul din 2018 eu zic sa citesti documentul Eurostat 69/2019 – 24 April 2019, si sa nu mai dezinformezi prin comentarii.

  10. un mare aport a fost adus de creşterea exponenţială a producţiei şi consumului de kkt a opoziţiei. Până şi #rezist n-a mai rezistat şi a înregistrat record după record la consumul de kkt din producţie internă…bine, la recepţiile mai importante, cum a fost, de exemplu, summitul de la Sighii. joianu’, opoziţia şi invitaţii au consumat kkt din import…

  11. @Titel:
    AGERPRES, 23.04.2019. „Un singur stat membru al Uniunii Europene – Cipru – a avut Anul trecut un Deficit guvernamental (calculat pe baza metodologiei ESA 2010, sistemul conturilor europene – n.r.) mai mare de 3% din PIB, în timp ce România a avut un DEFICIT BUGETAR de 3% din PIB, potrivit unei estimări preliminare publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

    Cipru a înregistrat anul trecut un sold negativ de 4,8% din PIB.

    În 2018, Luxemburg (2,4%), Bulgaria şi Malta (ambele 2%), Germania (1,7%), Olanda (1,5%), Grecia (1,1%), Suedia şi Cehia (ambele 0,9%), Lituania şi Slovenia (ambele 0,7%), Danemarca (0,5%), Croaţia (0,2%) şi Austria (0,1%) au înregistrat excedent bugetar, în timp ce Irlanda a raportat echilibru bugetar.”
    https://www.agerpres.ro/economic-intern/2019/04/23/eurostat-romania-a-avut-un-deficit-de-3-din-pib-in-2018–297054

  12. Lili@ Nu am chef de o polemica pe baza unor prviziuni, estimari sau surse din presa. Eu ti-am dat surse oficiale. Cat despre datorii sa stii ca anul trecut guvernul a platit 1,5 miliarde euro reprezentand rata la imprumutul de 20 miliarde a lui basescu, bani din care romanii n-au vazut un cent in investitii. Acum aceiasi oameni rebotezati au tupeul sa dea lectii…

  13. creșterea de PIB e bazată pe consumul de produse din import, dovada ca deficitul balanței comerciale a fost de 15 miliarde euroi in 2018 iar leul s-a depreciat cu (numai) 5% , ce-i drept BNR a vândut la greu valută ca sa nu ajunga euroiul la 5 lei. In afara de televizoare, telefoane, masini, haine, cosmetice, importam păpică la greu, pestele de exemplu vine 85% din import. Productia interna acoperă consumul numai la carne de pui si vita. Lapte…nu

  14. Tudor, nu intelegi nici macar ce inseamna conceptul de PIB. Consumul produselor din IMPORT nu se adauga la PIB pentru ca acele produse nu sunt produse in Romania, sunt importate. PIB=Produs Intern Brut. Productie si servicii produse pe teritoriul ROMANIEI. Vai de capul tau.

  15. @un roman: la Calcului PIB se SCADE Valoarea Importurileor(aia anuntata la Deficitul Comercial= Exporturi – Importuri), dar Produsele din IMPORT aduse si Vandute de Supermarketuri se iau in Evidenta la formarea PIB!

    Wikipedia: „PIB e un indicator macroeconomic care reflectă Suma valorii de piață a tuturor MARFURILOR și SERVICIILOR destinate CONSUMULUI final, produse în toate ramurile economiei în interiorul unei țări în decurs de un an.
    PIB = CONSUM + Investiții + Exporturi − Importuri”
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Produs_intern_brut

    „Economia României în 2018: Ce sectoare au CONTRIBUIT la Creşterea PIB?

    Toate ramurile economice au contribuit la creşterea economică a României.

    Cele mai importante creşteri au venit din următoarele sectoare economice:

    – industria, cu o pondere de 23,6% din PIB

    – COMERTUL cu Ridicata şi cu AMANUNTUL; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante, cu o pondere de 20,4% din PIB

    – impozitele nete pe produs, cu o pondere de 9,9% la formarea PIB

    În ceea ce priveşte utilizarea PIB, avansat s-a bazat pe Creşterea cheltuielilor pentru CONSUMUL Final. Volum acestora a crescut cu 5,5% şi a adus 3,4% la avansul PIB.

    Pe de altă parte, o contribuţie negativă a avut-o exportul net (-1,6%).”

    https://jurnaluldeafaceri.ro/economia-romaniei-2018-crestere-pib/

  16. Cifrele astea sunt BRUTE, se ajusteaza periodic, asa ca Anul viitor cine stie cum vor arata!
    Asa se intampla mereu, le umfla INS cu pompa cand le ESTIMEAZA(vin alegerile!), apoi cand TRIMIT la EUROSTAT cifrele finale ale Anului anterior, SCAD estimarile, din acest motiv Expertii au dubii!

    „Creștere spectaculoasă pe T1 a PIB: 5%, pe fondul scăderii ritmului din industrie la doar 1,2%.
    Dilemele.
    PIB pe Trimestrul I/2019 a crescut cu 5% în termeni reali faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent (5,1% ajustat după sezonalitate, valoare ce va fi comunicată la Eurostat pentru comparabilitate cu alte state membre ale Uniunii).

    Conform aceluiaşi Comunicat „semnal” al INS, avansul faţă de trimestrul precedent a fost de 1,3%(tot ajustat sezonier).

    Rezultatul brut comunicat oficial se prezintă peste aşteptări şi mai bun decât în cele 4 trimestre ale anului trecut, cu toate că avansul principalei componente ce determină avansul valorii adăugate brute, Industria, s-a REDUS în T1/2019 la doar 1,2% faţă de 5,9% în T1/2018.

    Explicaţiile referitoare la structura de formare a PIB vor veni în Comunicatul următor, în varianta provizorie de consemnare a creşterii economice.
    Valoarea destul de ridicată de creştere în raport cu trimestrul anterior, cam de 4 ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă din T1/2018, ar trebui să corespundă unui avânt economic net superior la începutul acestui an în raport cu începutul anului trecut. Avânt care NU se regăseşte nici la nivelul Sectorului Industrial, nici în creşterea moderată din sectorul privat, unde segmentul de liber-profesionişti s-a aflat în declin.”
    https://cursdeguvernare.ro/crestere-spectaculoasa-pe-t1-a-pib-5-pe-fondul-scaderii-ritmului-din-industrie-la-doar-12-dilemele.html

    Adica: e din PIXul dlui Ghizdeanu!

  17. Câteva grafice: Haosul desăvârșit din Bugetele României. O analiză pe 4 ani a DIFERENTEI dintre Lege și Execuție.

    Bugetele publice ale României sunt o înșiruire de Indicatori și liste de Venituri și Cheltuieli care urmează să NU aibă de-a face cu Realitatea.

    În analiza de față, facem o comparație între Bugetele României stabilite prin Legea Bugetului și ce rămâne din ele și cum se Execută până la sfârșitul fiecărui an.
    În pofida rectificărilor anunțate mereu a fi ”pozitive”.

    Diferențele sunt, pe alocuri, uriașe – mai ales la Indicatorii și cifrele care țin de DEZVOLTARE!

    Investițiile din Infrastructură, de exemplu, ajung să fie chiar și de 2 ori mai MICI decât cele PLANIFICATE.

    Banii destinați Sănătății se dovedesc mereu insuficienți, în contextul în care Bugetele ultimilor ani sunt tot mai împovărate de majorările salariale, al căror impact e mereu IMPRECIS calculat.

    Cercetătorii își văd proiectele înghețate ca urmare a blocării fondurilor europene–în ciuda Legii Bugetului care-i îngroapă în bani, în vreme ce primarii puterii se bucură de bugete chiar și duble față de cele alocate în Legile de la începutul anului.

    Analiza cursdeguvernare.ro pune în oglindă Legile bugetelor din perioada 2015-2019 și Execuțiile de la FINAL de An.
    Singurul indicator care a rămas relativ constant în construcțiile acestora a fost cel legat de Deficitul bugetar, România fiind obligată să se încadreze în ținta de 3% din PIB.

    Tăierile de la Infrastructură – ”stabilizatorul” automat al Bugetului public.
    Între 2016-2018, Execuțiile Bugetare la INFRASTRUCTURA au fost cu peste 6,8 miliarde Lei mai MICI decât Sumele Alocate în Legile bugetului aferente fiecărui an.”
    https://cursdeguvernare.ro/cateva-grafice-haosul-desavarsit-din-bugetele-romaniei-o-analiza-pe-4-ani-diferentei-dintre-lege-si-executie.html

  18. „Ipoteza unei Creșteri economice de 5,5% pentru 2019, luată în calcul bugetar(situație identică cu 2018 când s-a anticipat eronat tot 5,5%) NU este realistă, spun toate instituțiile cu excepția Guvernului.

    Guvernul și-a bazat construcția bugetară pe cifrele ultra-optimiste ale Comisiei Naționale de Prognoză, condusă de eternul Ion Ghizdeanu, cel care servește exact estimările dorite de Dragnea și Vâlcov, fără a avea ceva în comun cu realitatea.

    Astfel, creșterea economică estimată la 5,5% în 2019, e considerată disproporționată în raport cu ceea ce se va obține la sfârșitul anului atât de economiștii din Consiliul Fiscal, cât și de cei care realizează prognozele CE și FMI.
    Practic numai guvernul PSD-ALDE susține prognoza lui Ghizdeanu.
    Orlando Teodorovici, se bâlbâie și nu poate explica de unde provine creșterea de 5,5%, atunci când e întrebat pe ce își bazează optimismul Darius Vâlcov. „Pe modul în care merge astăzi economia” răspunde el.

    În schimbul unei explicații bazate pe argumente, Teodorovici reia teza din punctajul PSD care spune că orice alte cifre în afară de cele avizate de Vâlcov sunt false și nu s-au adeverit nici anul trecut când prognozele dușmănoase indicau mai puțin decât realizările Guv. Dancila.

    Realitatea e că estimarea lui Ghizdeanu, creștere de 5,5% în 2018, s-a dovedit a fi cea mai depărtată de ceea ce s-a obținut în realitate, ceva apropiat de 4%, așa cum prognozau de fapt CE și FMI, instituții care sunt în centrul atacurilor PSD-ALDE.”
    https://revista22.ro/actualitate-interna/orlando-teodorovici-nu-poate-sa-explice-de-unde-a-scos-valcov-crestere-economica-de-55-in-2019

    Cresterea PIB in 2018 a fost de 4,1%.
    https://www.digi24.ro/stiri/economie/finante-economie/pib-pe-2018-mai-mic-decat-cel-prevazut-in-buget-ce-se-va-intampla-cu-deficitul-1093883

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.