Pigmeii în căutarea flăcării violete

Paranoia mediatică este în deplină desfăşurare, ţinută aşa, la cald, de pâlpâirile “flăcării violete”. Cineva cu siguranţă se distrează pe seama noastră. Ziarul “Gândul” mi-a cerut opinia în legătură cu posibile antecedente istorice locale, pe aceeaşi temă, însă opinia mea nu a fost acceptată de marele şi distinsul cotidian. Şi le respect punctul de vedere. Dar nu au înţeles din răspunsul meu un amănunt: faptul că, întotdeauna, Paranormalul la nivel înalt se foloseşte de către personalităţi de vârf care au marcat istoria universală, şi nu la nişte mediocrităţi, pigmei ai politicii, precum Geoană şi Antonescu, care s-au scos singuri din joc cu o campanie proastă.

România Mare a fost construită de politicieni conduşi de raţiune, talentaţi şi nu lipsiţi de tenacitate, dar lipsiţi de putere în exterior. Şi de aceea au trebuit să construiască inteligent şi răbdător cele mai potrivite alianţe alături de lideri politici cu mult mai puternici.
La scară istorică, prezenţa iraţionalului în fruntea piramidei sociale a fost un ceva obişnuit. Să amintim de Oracolul din Delfi sau de rolul sacerdoţilor în interpretarea semnelor. Totul ţinea de prevestire. Până şi în creştinism avem o Bună-Vestire.

Dar nu oricine avea acces pe treptele Oracolului din Delfi sau în oaza El Fayum de azi, oracolul Ammonium odinioară, unde a fost Alexandru Macedon. Îl putem compara oare pe Agamemnon cu Mircea Geoană sau îl vedeti pe acesta din urmă un cuceritor al Troiei? Sau pe dl Băsescu în fruntea flotei aheene? Cel mult ar fi călăfătuit vasele pe ţărm. Sau în locul amiralului Nearchos, care a salvat armata macedoneană ducând-o din Indii la gurile Eufratului? Alexandru Macedon nici măcar nu l-ar fi recrutat pentru transportul proviziilor.

Revenind la epoca modernă, toţi liderii care s-au "bucurat" de puteri absolute au avut alături slujitori de acest fel, de la Napoleon I la ţarul Nicolae al II-lea, dacă ar fi să îl includem aici şi pe Rasputin. Un rol extraordinar al agenţilor paranormali se manifestă cu precădere în comunism şi nazism. Adolf Hitler şi Iosif V. Stalin au avut în preajma lor o astfel de prezenţă.

Wolf Messing a fost în epoca stalinistă cel mai important mag. El putea să intre în orice bancă din Moscova şi prezentând doar o hârtie nescrisă sugestiona că este un cec de 100.000 de ruble. Casierul îi elibera de fiecare dată banii. O astfel de poveste întâlnim şi în romanul lui Mihail Bulgakov “Maestrul şi Margareta”.

Apoi este memorabilă de asemenea pătrunderea lui Messing în biroul lui Beria trecând de toate gărzile care-l identificaseră cu Stalin. Şi când Beria s-a trezit cu el în faţă s-a ridicat brusc în picioare şi a spus: "Trăiască tovarăşu’ Stalin!".

Păi a reuşit cumva dl Aliodor, psihoterapeutul de serviciu, să ne sugestioneze într-un asemenea fel încât să-l vedem pe dl Băsescu altfel decât este domnia sa? Să îl zărim ca pe un Făt-Frumos din Lacrimă? Totul se aseamănă cu nuvela celebră a lui Tolstoi, unde dracul a intrat într-un sat pentru a-şi găsi prozeliţi, doar că, la finalul zilei, ajunsese să se dea cu capul de un pom la marginea drumului. Nu-şi închipuia că oamenii puteau fi într-atât de proşti încât să nu-i înţeleagă mesajul şi mai ales să nu creadă în ceea ce văd.

Nu neg existenţa unor forţe paranormale şi în spectrul politicii româneşti. Dar această "flacără violetă" este o exagerare vădită, care vrea să distragă atenţia de la cauzele principale care au dus la aceste rezultate: slaba campanie a cuplului Antonescu-Geoană, prestaţia lamentabilă a lui Geoană în confruntarea cu Băsescu, gafa enormă cu vizitarea lui Vântu şi mai ales neregulile de la votarea din străinătate. Prin această absolutizare a paranormalului se încearcă o scuză pentru prestaţia jalnică a celor doi.

Pentru noi, cei mulţi, există sentimentul că ne transformăm în pigmei prin însuşi faptul că trăim în România. Explicaţia mi-a fost dată de către un cititor, dl Cristian Oprea: “În anul 2007, an în care a murit impresionantul tenor Luciano Pavarotti, toată Italia a fost în doliu cel puţin o lună (de fapt vreo trei luni). Fiecare mică tutungerie şi magazinaş de cartier avea expusă poza tenorului în chenar negru. Tot în anul 2007 a murit şi marele bariton român David Ohanesian. Şi ce dacă? A fost doar o ştire scurtă de o jumătate de zi, despre un pigmeu care a murit”.
 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adrian Majuru 530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.