Planeta albastră, suspendată la Cărturești Carusel

Între 1 septembrie și 31 octombrie, cititorii din București sunt invitați să privească Pământul, suspendat în spațiul central al librăriei Cărturești Carusel. Instalația spectaculoasă, creată de artistul britanic Luke Jerram, redă fidel globul pământesc, pe baza imaginilor incluse de NASA în catalogul Visible Earth.

Lucrarea The Earth reușește să inducă privitorilor o experiență tip Overview Effect (efectul vederii de ansamblu), documentată de autorul Frank White în 1987. Efectul este inspirat de mărturiile astronauților care, văzând planeta din spațiul cosmic pentru întâia oară, au fost copleșiți de imaginea acestui glob albastru, mic și fragil, atârnând în gol. Este o experiență care invită la o înțelegere profundă a interconectării vieții pe Terra și la un simț renăscut al responsabilității noastre față de ea. Prin lucrarea expusă Luke Jerram își dorește să atragă atenția asupra fragilității planetei și a nevoii de a o proteja cât încă mai avem timp, idee care a inspirat și titlul campaniei din Carusel – The Final Countdown.

“Sper ca cei care văd instalația să vadă Pământul așa cum este văzut din spațiu: o sferă albastră a vieții, prețioasă și fragilă. Un ecosistem de care trebuie să avem grijă – singura noastră casă”, a declarat Luke Jerram.

Spre deosebire de Lună, pe care umanitatea o privește de milenii, Pământul a fost văzut pentru prima dată din spațiu, din afara orbitei sale joase, în 1968, odată cu misiunea NASA Apollo 8. Până pe 31 octombrie, vizitatorii Cărturești Carusel se pot bucura de o panoramă similară de la balcoanele librăriei din centrul vechi al capitalei. Globul expus în mijlocul Carusel are un diametru de 3,7 metri și este luminat din interior.

Fotografii de Mihai Vasilescu

Luke Jerram este un artist multidisciplinar care trăiește în Marea Britanie, dar creează sculpturi, instalații și proiecte care ajung să facă înconjurul lumii. Pe lângă The Earth, Jerram a creat și Museum of the Moon, o sculptură sferică luminată din interior care redă cu fidelitate corpul selenar la o scară aproximativă de 1:500 000, instalație prezentată publicului din România în cadrul ediției de anul acesta a festivalului Summer Well.

Cărturești Carusel este un experiment de locuire culturală a centrului vechi, oferind un spațiu pentru lectură, socializare și explorare artistică a inimii orașului. Situată pe strada Lipscani, la numărul 55, librăria se desfășoară pe șase niveluri însumând 1000 mp. Cu un bistro la ultimul etaj, un spaţiu multimedia la subsol și o galerie dedicată artei contemporane la primul etaj, librăria primește zilnic sute de vizitatori din România și din străinătate. Carusel face parte din lanțul de librării Cărturești, fondat în 2000 și dedicat unei noi experienţe de cumpărare și promovare a cărţii şi a produselor culturale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

1 Comentariu

  1. Mirobolant. Nu picură oceanul în capul cumpărătorilor? Aaa.., e gravitația care-l ține cuminte la locul său în vreme ce bila asta se învârte chipurile cu vre-o 1,600 km/hr. în jurul propriei axe și ceva mai încet, în jurul soarelui. Măi să fie… cum se face că giroscopul funcționează ca mijloc de navigație pe o bilă atât de grabnic rotitoare?
    Dar că avioanele nu au nevoie să își ajusteze în mod constant altitudinea, pentru a nu ieși în spațiul cosmic?
    Stați cu ambele picioare adânc plantate în pământ, simțiți statornicia lui și mulțumiți Celui de sus pentru geniul cu care a făcut totul.
    https://www.youtube.com/watch?v=fk4YqPtvJao&list=PLXLGA6gPoxn7hD9hVfU4Vuhzt0a22Mrf2

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.