Planul secret al Germaniei pentru Grecia, un potenţial dezastru pentru Europa

Germania lucrează în spatele uşilor închise la un plan de „default dur” al Greciei, prin care creditorii privaţi, respectiv băncile şi fondurile de pensii, să îşi asume pierderi de 60%, cu riscul de a provoca o reacţie în lanţ în sudul Europei, în lipsa unor măsuri credibile de protecţie, scrie The Telegraph, citat de Mediafax.ro.

Şi publicaţia La Tribune a relatat la sfârşitul lui septembrie că germanii lucrează la un plan secret numit „Eureca”. Potrivit planului realizat de consultanţi foarte influenţi în guvernul cancelarului Angela Merkel, Grecia ar trebui să includă toate activele publice într-o structură pe care să o vândă unei instituţii europene pentru 125 miliarde euro şi să-şi reducă astfel nivelul de îndatorare de la 145% din PIB la 88%.

La Berlin au circulat estimări privind o reducere de 60% a datoriilor către creditorii privaţi, scrie The Telegraph.

Schimbarea politicii germane seamănă cu cea de anul trecut, când cancelarul Angela Merkel a propus pentru prima oară revizuirea în scădere a valorii obligaţiunilor suverane elene, ceea ce a dus la un nou puseu al crizei şi a obligat Irlanda să ceară ajutor financiar internaţional.

„Poate avea loc un efect al bulgărelui de zăpadă. Pieţele îşi vor îndrepta instantaneu atenţia asupra Portugaliei, unde randamentul obligaţiunilor pe doi ani a ajuns la 17%”, a declarat Andrew Roberts, director în domeniul creditelor la RBS.

Obligaţiunile Greciei pe termen de zece ani sunt tranzacţionate cu un discount de 60% pe piaţă, dar băncile europene nu trebuie să revizuiască în scădere activele atâta timp cât nu are loc un default oficial, iar datoriile fac parte din portofoliul de împrumuturi pe termen lung.

Germania riscă să deschidă o cutie a Pandorei cu această propunere, consideră Marcel Alexandrovici, analist la Jefferies Fixed Income.

„Ar fi un dezastru, un semnal că plasamentele în obligaţiuni suverane nu sunt sigure. Investitorii îşi vor retrage plasamentele din Portugalia, Irlanda, Spania şi Italia”, a avertizat Alexandrovici.

Analistul a arătat că Franţa este împotrivă, ca şi Banca Centrală Europeană. „Ei ştiu că băncile au nevoie de timp pentru a se adapta. Nu cred că Europa va apăsa pe trăgaci”, a adăugat analistul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.