127 de Romi au părăsit Franţa în schimbul a câte 300 de euro şi au sosit la Timişoara

Peste 120 de romi români au fost trimişi din Franţa al Timişoara, scrie Le Figaro, citând AFP. Cele 127, de persoane dintre care 11 copii, care au venit în regiunea Lille au declarat că au acceptat „un ajutor pentru reîntoarcere voluntară” din partea autorităţilor franceze, în valoare de 300 de euro pentru un adult şi 100 de euro pentru un copil. De la Timişoara, ei şi-au continuat drumul către casă cu trenul, majoritatea fiind originari din Vrancea, scrie AFP.

Unii şi-au exprimat intenţia de a se întoarce în Franţa „unde viaţa este mai uşoară”, după cum a spus o femeie. „Găsim de toate în coşurile de gunoi. Lucruri bune”, a explicat ea. „Am câştigat în Franţa mai mult decât aş câstiga aici în toată viaţa. Rămân aici câteva săptămâni şi înainte de sărbătorile de iarnă ne reîntoarcem în Franţa”, a declarat un bărbat, care nu a dorit să-şi dea numele.

Human Rights Watch a criticat recent guvernul francez, subliniind că romii din Europa de Est „sunt în continuare ţinta evacuărilor în serie ale taberelor, a expulzărilor injuste şi a discriminării” în Franţa. Organizaţii ca Medecins du Monde au denunţat de asemenea evacuările romilor, precizând că acestea fac dificilă şcolarizarea copiilor şi accesul la serviciile medicale, scrie AFP.

Aflat în vizită în România la începutul lui octombrie, preşedintele Biroului francez pentru Imigraţie şi Integrare, Arno Klarsfeld, a declarat că Franţa „nu este inumană” determinându-i pe romi să se întoarcă în România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.