Pleşu se retrage din viaţa publică. Care este MOTIVUL

Scriitorul Andrei Pleşu anunţă că se retrage din viaţa publică, explicând faptul că acesta este un gest de consecvenţă din partea sa, după ce a constatat că în cercetarea ştiinţifică în institutele de studii avansate a început să prevaleze corectitudinea politică.

„Cu trecerea anilor, am constatat însă, din nefericire, că un alt tip de cenzură, mai subtilă şi, întrucîtva, mai perfidă (pentru că avea manierele «libertăţii»), tindea să devină regula competiţiilor pentru obţinerea unui stagiu de cercetare în institutele de studii avansate. Simptomul «de demaraj» al «înnoirii» a fost decizia finanţatorilor de a stopa subvenţionarea infrastructurii instituţionale, mărginindu-se la subvenţionarea proiectelor de studiu, cu deosebire a proiectelor «de actualitate», relevante geopolitic, «trendy» (minorităţi, gender etc.), «corecte», adică validate de ultimile cuceriri propagandistice, de ultimele «mode» planetare. Pe scurt, s-a decis finanţarea supei, dar nu a aragazului… Iar supa e recomandabil să fie conformă cu imperativele ideologice de ultimă oră. Consecinţele acestei «rezonabile» manevre financiare nu au întîrziat să apară. Candidaţii la diferitele burse de cercetare au înţeles destul de repede că, pentru a avea succes, trebuie să se «orienteze» în funcţie de context. Cu alte cuvinte, că alegerea temei trebuie să includă considerente de ordin «strategic»“, scrie Andrei Pleşu.

Scriitorul spune că, în aceste condiţii, domeniul de investigaţie nu mai vine, imperativ, „de la centru“, dar vine de la ambianţa „cochetă“ a momentului.

„Prin urmare, nu ne mai alegem liber întrebările, ci le preluăm, abil, din noua – rentabilă – morală universitară, bine hrănită de presa momentului, de revoluţionara «corectitudine politică», de «problemele»zilei. În felul acesta, «savantul» tradiţional se transformă, pe nesimţite, într-un fel de gazetar cu ştaif, într-un «analist» ceva mai bine mobilat, poate, decît articlierul cotidienelor, dar ancorat fidel şi pedagogic în «meandrele concretului»“, subliniază Pleşu.

În final, Andrei Pleşu anunţă că se retrage din viaţa publică.

„Normal este ca, atunci cînd simţi că nu mai aparţii timpului tău, să faci un pas înapoi. Profit, aşadar, de ocazie, pentru a renunţa – cel puţin deocamdată – la orice prestaţie publică (articole, interviuri, conferinţe, colocvii etc.). Păstrez doar rubrica de la Dilema veche, din loialitate faţă de un proiect la care am pus umărul. Decizia mea e un minim semn de consecvenţă, pentru care apelez la înţelegerea cititorilor mei, cîţi vor mai fi fiind…”, afirmă Pleşu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

26 de Comentarii

  1. Asta cu supele, Liiceanu cu fripturoaiele. Cine crede ca pleaca de bunavoie de la Macelarie?

  2. Nici n-ar fi trebuit sa intre. Dupa decembrie ’89, România nu s-a pomenit, în viata publica, decât cu oameni fara scrupule. Care-au si distrus-o. În umbra inventatorilor (fascisti ai) teoriei „totalitarismelor”, de la Heidegger cu discipola lui Hannah Arendt cu tot, Ernst Nolte, national-socialist, si el, Stéphane Courtois, cu „reculegerile” la manastirile maramuresene, si-n primul rând, cu gasca gretoasa a lui Gogu Radulescu (Ana Blandiana, Liicheanu si Plesu, cu prozeliti – politici- cu tot), miliardarul Catarama, Hossu Longin si mistificarile ordinare ale istoriei – adica reabilitarea legionarilor – , Nastase Adrian, Constantinescu, Basescu, Johannis si clicile lor pletorice. Bampiri. „Ce-i aia un ‘bampir’, coane Fanica?” „Unu’ care suge sângele poporului”. În loc sa se fi dus, dracului, la un psihiatru-ntâi, si la un endocrinolog, sa-si vada de hormoni, nu sa-i sufoce pe-altii. Tipul mai având si tupeul de-a se plânge de „corectitudinea politica”, unul din promotorii careia-n România se si afla. Ïnc-un Fouquier-Tinville. Coshmarele de fiecare zi, si-n stare de veghe.

  3. Plesu,un model de urmat pentru Tariceanu,Cristoiu si altii ca ei;la 70 de ani nici umbra nu mai e umbra…

  4. In sfarsit, se preface ca se retrage marele IMORAL, care si-a permis sa scrie despre MORALITATE. Imoralul care i-a pupat in dos pe rand, pe toti presedintii, injurandu-i pe predecesori, DOAR PENTRU AVANTAJELE LUI PERSONALE.

  5. – Pai, parca si acu` vreo doi ani a anuntat ca se retrage. O face mereu la doi ani… ca nu i-a reusit cu fiu`!

  6. maurul și-a făcut datoria, maurul poate să moară. Du-te pleșule și să nu te mai întorci. În urma ta rămîn o filozofie leșinată și tovărășeii din grupurile de mardeiași haștag rezist. dacă pui zece de-ăștia în linie, poate împreună vor ști tot alfabetu ca să-ți scrie biografia, de la simbriaș comunist la finanțat sorossist

  7. E neimportant acest biped care improasca doar ura,din punctul meu de vedere. Ducă-se unde a dus mutu iapa și surdul roata!

  8. @Eric, Se retrage numai 60%, ca restul de 40%, partea cea mai proeminenta – burdihanul, ramane la „Dilema Veche”. Probabil a mirosit ca Iohannis nu e capabil sa castige al doilea mandat si nici PNL nu are sanse sa ajunga la putere, asa ca si-a re-re-anuntat retragerea din viata publica pe model Basescu: adio, dar raman cu voi! Asta e fripturist notoriu, nu intra el in post doar pentru ca in mediul universitar e promovat neo-marxismul, ci mai degraba asteapta sa fie rugat sa inhate o sinecura.

  9. decenta si finete in gandire domnilor!

    Nu am agreat faptul ca domnul Plesu a cautionat regimul Basescu, ca impreuna cu domnul Liiceanu au luat 2000 de parai pe fiecare emisiune la televiziunea publica falimentara…

    sunt lucruri dezamagitoare…au mai fost si altele.

    nu pot insa sa nu vad ca omul este un intelectual, cu stiinta de carte, cu minte mobilata si care a incurajat tineri valorosi, prin bursele acordate…

    in afirmatia domniei sale este mult adevar, desi nu cred ca acesta este motivul, dar asta nu e treaba mea..

    nu i-am urmarit activitatea ca ministru al culturii, dar ca ministru de externe cred ca a fost foarte bun…

    in lumea diplomatiei, cultura, spiritul, modul civilizat sunt toate acasa..sa ai curajul sa o suni la telefon si sa vorbesti cu doamna Albright si sa o rogi sa inceteze bombardamentele asupra Belgradului, intrucat este Pastele, nu o putea face altcineva…

    isi inchipuie cineva ca domnului Corlateanu sau domnului Melescanu i-ar fi ridicat cineva telefonul?

    hai sa nu ajungem ca in anii 50 cand la invatamantul politic-ideologic la muncitori, era criticat Hegel..

    este cineva in stare sa ia cartile domnului Plesu la puricat si sa arate erorile?

    asta inseamna critica, asta ar face bine culturii romane!

    daca nu suntem in stare de asa ceva, ciocu-mic!

  10. Nu contenesti, Editat, sa arunci cu laturi in personalitatile care au dezvaluit crimele comise de regimul bolsevic, sub conducerea neamului tau blestemat. Doamna Lucia Hossu Longin a avut curajul sa prezinte ororile cu care se mandresc si azi slugile Comintern-ului. Romanii trebuie sa afle cine se face vinovat de distrugerea adevaratelor valori culturale ale tarii.

  11. Pleșu, un animator al pornografiei politice care a pupat în kr tot ce se putea pupa. Doar nu pe gratis, Soros știe cel mai bine

  12. Daca ramane la Dilema Veche cu iluzia ca nu mai are dependente politice, sau se inseala sau este editat. Dilema Veche este subventionata de Guvern, deci este dependenta politic, dar, de la Vespasian incoace se stie ca banii nu au miros si ţucalul stavechi al lui Plesu se poate umple fara considerente dilematice de minima moralia.

  13. @Hoitaru,@Tone

    baietasi,

    de ce nu luat la puricat cartile domnului Plesu sa le faceti praf, punct cu punct?

    aia da treaba de intelectual!

    pentru asta va trebuie program serios de biblioteca, 10 ore pe zi, 6 zile pe saptamana, 50 de saptamani pe ani, 20 de ani!

    si, in plus, ceva aichiu!

    ceea ce faceti dumneavoastra este foarte usor! nu trebuie nici macar o ora de biblioteca!

  14. Nici o paguba,degeaba esti toba de carte, daca caracterul e mizerabil.Cat despre coloana ce sa zic,e sublima,dar lipseste cu desavarsire !

  15. @ics

    pur si simplu nu aveti dreptate!

    idealul grec, autoguvernare si autocunoasterea, ca premisa a guvernarii si cunoasterii lumii au fost inmormantate de Descartes si de Kant!

    deci cele doua lumi sunt, de atunci, complet separate!

    sa va dau nume de mari artisti, scriitori, poeti, chiar oameni de stiinta romani/ straini considerati geniali si care au marcat domeniile lor si timpul lor si care, in viata de zi cu zi, erau oameni de proasta calitate?

    are domnul Plesu carti? are! puteti sa le criticati in continuturile lor?

    activitatea ca ministru de cultura..nu o stiu..a facut erori manageriale mari pe acel post? habar nu am, nu s-a spus nimic in acest sens…

    ca ministru de externe a fost bun? eu zic ca da, cunoscand ceva din spiritul diplomatic, cred ca era simpatizat si ascultat!

    ca director de New College a dat burse pe merit si a promovat valori culturale? eu zic ca da….

    daca pui in balanta plusurile si minusurile, eu zic ca plusurile atarna mult mai greu…

    cand scrii despre o persoana publica, trebuie sa cauti adevarul si nu satisfactia legata de partizanat politic

  16. @ mariuta

    Cred ca balanta d-voastra are talerele masluite
    – nu toti cei ce scriu sunt automat si scriitori
    – ca ministru al culturii a facut cea mai mare
    potlogarie dandu-i lui Liiceanu o tipografie renumita
    moca,ca de,asa ca intre prieteni
    – ca ministru de externe,s-a remarcat doar prin palaria uriasa
    si fularul imens,in rest nula-nula
    – despre ONG-ul lui Soros nici nu are rost sa mai pomenesc de
    cat de toxica e
    Asa ca,stimata doamna sau domnisoara, nu stiu cum ati calculat
    plusurile si minusurile in balanta,dar mie imi ies numai minusuri …

  17. dragos
    da, ai ghicit. Acu pleșu s-o fi reprofilat pe serele de iarbă. Iar drogatu de fi-su stă acasă și ascultă iarba crescînd

  18. mariuta
    fetițo, cărțile lu pleșu sînt nesemnificative. Atîta vreme cît ardeiul ăsta gras s-a manifestat cu GDSul lui de rahat, ca ideolog ptr drogații rezist, ce ar trebui aflat din cărți? că spre deosebire de bătăușii lui de la rezist, pleșu știe tot alfabetu? nesemnificativ. Dacă era un intelectual adevărat acest buric soros numit Pleșu , atunci îl descopereai în cărți. Da fiindcă nu e, îl descoperi pe pleșu în ziare, la rubrica cu pensionari bătuț de Dide și Ceaușescu . Ce faci tu acu e treabă de maximum doi neuroni. Da ptr că nu ești blondă, poate folosești trei

  19. @ics
    la punctul 1, aveti dreptate,femeile care, pe vremuri, aveau ca sarcina de servici sa scrie pe acea tablita care insotea un vagon marfa, se numeau scriitoare..

    daca vreti sa demonstrati ca domnul Plesu este un nimic in tot ce a scris, aveti posibilitatea ( oare o aveti? ) sa-i criticati cartile…

    la o adica si eu pot spune ca Messi este un jucator mediocru…numai ca daca ma pune vreunul sa dau cu piciorul in minge, ma fac de ras…cam asa este cazul si cu valoarea dumneavoastra…va face de ras..

    exista vreo fisa a postului, cu indicatori, la vreun ministru, dupa care sa fi fost cel in cauza evaluat? si cine sa fi facut evaluarea, in afara de dumneavoastra? eu stiu cam cum era privit in mediile diplomatice occidentale si ca a pus la punct arhiva MAE, nimeni nefacand-o! sa inteleg ca ati fost impresionat de activitatea lui Adrian Severin, Petre Roman, Titus Corlateanu, Teodor Melescanu si, prin comparatie nu ati gasit nimic la domnul Plesu?

    ong-ul lui Soros este toxica in ochii populismului de astazi, adica Putin, Marie le Pen, Orban al Ungariei..sa inteleg ca preferati principiile democratiei lui Putin?

    singurul lucru cu care sunt de acord ( si aici partial! ) este treaba cu Humanitasul! spun partial pentru ca o gramada de oameni de afaceri au primit cu dedicatie fabrici intregi pe care le-au facut praf! Chiar asa, cu incalcarea unor principii morale ( legislatia legata de privatizare nu era inca!), gestul este extrem de discutabil, totusi Humanitasul este o editura care merita respect! credeti ca Vadim Tudor ar fi fost un manager cultural mai bun decat domnul Liiceanu? am mari indoieli…astia doi au mai studiat carti, au mai citit carti, stiu sa vada valoarea…

    evident, cu partizanatul care nu da bine unui intelectual…multa oratorie, chiar demagogie…dar acolo au aparut carti de foarte buna valoare..

  20. @sl POPESCU

    cred ca sunteti de acord cu mine stereotipizarea este o metoda de reducere a implicarii intelectuale, din motive de oboseala, a incapacitatii temporare sau definitiva a functiilor cognitive, etc..

    sunteti sigur ca atunci cand afirmati *cărțile lu pleșu sînt nesemnificative.*? nu sunteti in stereotipizare? puteri furniza o dovada in acest sens?

    ati putea totusi arata cum ar trebui sa arate functia de *autor* in zilele noastre?

    adica ati putea face dovada ca dumneavoastra sunteti un *autor* ce trebuie descoperit in carti?

    in felul acesta, avandu-l pe domnul Plesu pe un taler, pe dumneavoastra, pe alt taler, pot sa apreciez valoarea?

    curajul legat de nickul folosit acum, conceptele pe care le-ati utilizat aici, extraordinare, cu mare incarcatura epistemologica* ardei gras*, *gds de rahat**drogatii rezist*, *buric soros*, si propozitia fundamentala :* Ce faci tu acu e treabă de maximum doi neuroni.* toate acestea pot fi incadrate in ce a spus ganditorul ala celebru odata:*limitele limbajului meu sunt limitele lumii mele*.

    Hai pa…

  21. mariuta
    Toți avem limite. chiar și idolu tău rezist numit pleșu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.