Pluton unde se practicau ”ritualuri de iniţiere” violente, desființat

Armata belgiană a anunţat joi desfiinţarea unui pluton de 30 de soldaţi după informaţii privind fapte de violenţă şi umilire ce aveau loc cu prilejul unor ‘ritualuri de iniţiere’, transmite AFP.

Dizolvarea unui pluton militar este ‘o decizie gravă şi probabil unică în istoria recentă a armatei belgiene’, a declarat şeful acesteia, amiralul Michel Hofman, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Aflată alături de el, ministrul apărării, Ludivine Dedonder, a denunţat comportamente ‘inacceptabile’, ‘în niciun caz compatibile cu valorile armatei’.

Faptele, întâmplate într-un pluton al batalionului 4 de geniu cu baza la Amay, în apropiere de Liege, datează probabil din 2021, conform primelor elemente ale anchetei.

Faptele fac obiectul unei duble anchete, administrativă şi judiciară, ce urmează să stabilească responsabilităţile fiecăreia din cele ‘câteva zeci’ de persoane implicate, cărora ‘li s-a impus tăcerea’, a afirmat Dedonder.

Contactat de AFP, parchetul din Liege a precizat că a deschis o anchetă la începutul anului pentru suspiciuni de ‘lovituri şi răniri’, ‘tratament inuman şi degradant’ şi infracţiuni la legislaţia privind armele.

Există 14 suspecţi care au fost sau vor fi audiaţi de anchetatori, a declarat Catherine Collignon, purtătoare de cuvânt a parchetului.

Nu se cunoaşte deocamdată numărul victimelor.

‘Ne aflăm într-o situaţie în care autori, victime şi martori se amestecă’, a subliniat ministrul apărării.

Ea a vorbit, pe lângă ‘lovituri şi răniri’, de ‘hărţuiri’, cu ‘ameninţări, presiuni, şantaj’ pentru ca faptele respective să nu fie dezvăluite.

‘Aceasta se petrecea în timpul instrucţiilor, antrenamentelor’, când ‘o linie roşie a fost depăşită de unii’, a spus ea.

Unii militari au fost deja ‘îndepărtaţi’, alţii ‘mutaţi’, dar măsurile disciplinare definitive vor depinde de constatările anchetelor.

Militari belgieni sunt desfăşuraţi cu regularitate în alte state membre NATO. Batalionul 4 de geniu a executat recent o misiune de antrenament de câteva luni în România, potrivit paginii sale de Facebook.

La sfârşitul lunii februarie, parchetul federal belgian a anunţ deschiderea unei anchete de către poliţia norvegiană în urma unei altercaţii violente lângă o cafenea din Andalsnes, în Norvegia, în care au fost implicaţi patru militari belgieni dintr-un batalion de comando.

Joi, ministrul apărării le-a cerut tuturor soldaţilor belgieni, în special tinerilor recruţi, să semnaleze orice comportament problematic la care ar fi martori în cadrul armatei.

În legătură cu abuzurile din batalionul de la Amay, Ludivine Dedonder a explicat că a cerut chiar ea o anchetă internă după ce a fost informată despre situaţie în noiembrie 2023, printr-un e-mail trimis de un apropiat al unei victime.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

  1. Mno, ce atâta vâlvă? Le-or hi aprofundat cu ocazia exercițiilor comune NATO…

  2. Umilirea noilor veniti se practica oriunde, o practica care tine de minte, nu de forma de guvernare. Prostimea la conducere !

  3. Cu astia , viitoarea armata europeana ( ete partz ! ) va invinge Rusia ! Garantat !

  4. Trolul drogat și violent @Miorița a evadat dintr-o grupare extremistă similară cu cea criticată de domn amiral.

  5. Ministrul Apararii- o femeie, conformisme oblige. Pai ori suntem globalisti ori nu mai suntem. Deviza este „nimic normal, la niciun nivel”.
    Se practica in toate armatele umilirea, la limita regulamentului si chiar dincolo de ea, a noilor veniti. Si nu doar in armate ci in orice grup care presupune solidaritate de haita. In mafie, la inchisoare, la triburile africane, la chinezi etc. Nici americanii nu se lasa mai prejos.
    La rusi se numeste dedovscina (un fel de „batraneasca”), un ritual clasic in care catanele batrane ii umilesc, agreseaza, batjocoresc in orice chip pe tinerii abia recrutati. Este cunoscut ca Putin a luat recent masuri impotriva procedeului traditional.
    De multe ori victima (sau victimele) unui astfel de tratament se sinucide.
    Totusi explicatia, in limite desigur, a fenomenului rezida fundamental intr-o logica de supravietuire: grupul transmite recrutului ca viata e dura si ca solidaritatea de clan e prima lege in lupta.

  6. in armata romana pe vremea lu’ impushkatu’ ceausila se numea „botez”. „botez” era si in cazul sporturilor de performanta, in echipe. apa pe sub pod…alt tip de „botez” criminal, de aceasta data (se intampla cand violenta acopera gandirea), apare in filmul (super) a few good men – DO YOU WANT THE TRUTH? YOU CAN’T HANDLE THE TRUTH!**

  7. Iată un „botez ” ce se practică într-o unitate militară mică cu dislocată separat în munți.
    Recruții nou veniți erau numiți de serviciu la bucătărie unde chipurile au fost „găsit”un lot cu macaroane cu praf în găuri.. Sărmanii suflau macaroanele pînă le ieșeau lacrimi.. Seara erau solemn înrolați.. Vesel și nimic umilitor..

  8. „Initierile” mai mult sau mai putin colegiale sunt nostime, dar inutile si contraproductive. Pot insulta, jigni, leza. Ce se obtine cu astfel de „glume”? In armata, proncipala invatatura trebuie sa fie arta de a ucide inamicul oricand, oricum, cu orice arma. Maturizarea tanarului recrut asa trebuie facuta, cu un regulament respectat prin rezistenta fizica si psihica de lupta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.