PNL este pe cale de dispariție la Satu Mare!

În ultimele două săptămâni, s-a declanșat o hemoragie puternică în organizația PNL Satu Mare, condusă de deputatul Adrian Cozma, care este si vicepreședinte național al partidului.

Cu mic cu mare, cu primari, viceprimari și consilieri locali, au  migrat în PSD, în numai câteva zile, organizațiile liberale din patru comune sătmărene: Tarna Mare, Căuaș, Socond și Vetiș. Conform surselor noastre, alți patru primari liberali și organizațiile lor sunt cu un picior în PSD. Nu este exclus ca, până la începerea campaniei electorale pentru alegerile locale și europarlamentare, să rămână în PNL Satu Mare doar vătaful Cozma și ciracii săi.

Eșecuri electorale în serie                                                      

Adrian Cozma s-a remarcat drept un politruc demagog, tupeist si agresiv, făcând parte din noua clasă politică portocalie patentată de Traian Băsescu și Elena Udrea.  A absolvit căznit Liceul Forestier din Satu Mare (cel mai slab liceu din urbea de pe Someș), a căzut codaș la examenul de admitere la Academia de Poliție, a obținut la fără frecvență  și cu sacoșa o diplomă de licență în drept la o facultate privată din Cluj (Dimitrie Cantemir) și a devenit avocat fără cauze la Baroul Satu Mare. Că a fost un no name în avocatură o dovedește faptul că în 2019, cu un an înainte de a deveni parlamentar, a realizat un venit la bară de doar 39.000 de lei, respectiv 3250 lei/lună (aproximativ salariul mediu pe economie în perioada respectivă)

De la debutul în politică, a vânat însă funcții mari de pe cai mici. În 2012, după ce a devenit președinte al organizației de tineret si vicepreședinte al PNL Satu Mare, a candidat pentru Camera Deputaților într-un colegiu uninominal, dar s-a făcut de râs, obținând doar în jur de 1.000 de voturi. Cu toate acestea, după fuziunea din 2014, a fost uns copreședinte al PNL Satu Mare din partea fostului PDL de către principalul său protector politic, Vasile Blaga. La alegerile locale din 2016, a candidat pentru funcția de primar al municipiului Satu Mare din partea noului PNL, dar a obținut numai 4 000 de voturi (sub 10% din sufragii), clasându-se pe locul trei, după candidații UDMR si PSD. Cu toate că a fost un perdant rușinos la alegerile locale si parlamentare precedente, Vasile Blaga si Rareș Bogdan l-au impus candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Satu Mare la alegerile locale din septembrie 2020, când a fost surclasat de candidatul UDMR, Pataki Csaba, care a obținut peste 15 000 de voturi in plus.

La Satu Mare, PNL a devenit un partid nefrecventabil

Sub conducerea lui Cozma, PNL a obținut un rezultat foarte slab la Satu Mare si la alegerile parlamentare din decembrie 2020, fiind depășit de UDMR, USR si PSD. Cozma a obtinut mandatul de deputat la mustață, doar in urma redistribuirii la nivel național. La trei zile după scrutinul parlamentar, cu ocazia unei ședințe a Biroului Permanent Județean al PNL care a avut ca principala tema analizarea rezultatelor obținute, liberalii vechi si noi au ajuns efectiv de la invective si înjurături la îmbrânceli si la pumni, o premiera la acest partid declarat istoric si cunoscut printr-o anumita sobrietate si civilitate. Numeroși participanți i-au cerut demisia lui Cozma pentru rezultatul slab de la alegerile parlamentare care au plasat organizația sătmăreană la coada clasamentului pe țară (pe locul 35 din 41), precum si pentru modul discreționar în care conduce organizația. Goebells-ul liberal Rareș Bogdan i-a atacat imediat și dur pe contestatarii lui Cozma, ținând să precizeze că acesta are sprijinul sau, precum si al lui Robert Sighiartău, Florin Roman, Lucian Bode, Marcel Vela, Alina Gorghiu, Dan Motreanu, Vasile Blaga, Daniel Buda și al foarte multor altor lideri liberali fiindcă a adus un spirit nou, un spirit autentic de luptă la Satu Mare. Pentru noua cremă liberală, tupeul si derbedeismul in politică reprezentau un nou spirit, un spirit autentic de luptă.

După alegerile locale din 2020, Cozma a promovat doar rude si prieteni din PNL Satu Mare. Astfel, după ce a făcut alianță și casă bună cu UDMR,  l-a promovat vicepreședinte al Consiliului Județean pe finul său Valer Beșeni, un necunoscut inclusiv printre liberalii locali, fără nicio pregătire sau experiență administrativă. După ce s-a rupt lanțul de iubire cu UDMR,  și-a proțăpit finul secretar de stat la Ministerul Mediului unde taie frunze la câini. Pe amicul său veterinar Romeo Pop l-a uns consilier al finului vicepreședinte, iar apoi l-a ghiftuit președinte al organizației municipale Satu Mare a PNL și subprefect al județului Satu Mare, funcție în care este luat în derâdere ca un idiot al satului. Lipsa rezervei de cadre este evidentă. După 2020, vechii lideri liberali precum și intelectualii și oamenii de afaceri reprezentativi au părăsit PNL Satu Mare. Cozma nu a reușit să atragă în partid nici măcar colegi din Baroul de avocați care exercită o profesie prin excelență liberală și au o propensiune spre partidele de factură liberală. Cel mai longeviv decan și prodecan al Baroului Satu Mare a abandonat PNL, iar actualul decan a optat pentru AUR, în timp ce actualul prodecan a preferat PSD.

Cățelușul Buldogului și patrihoțul Sătmarului

Pe de altă parte, Adrian Cozma este perceput în Satu Mare drept un băiat de bani gata, cu tot felul de fițe (mașini de lux, motociclete, cai de rasă) si de conexiuni cu lumea interlopă din zonă. Conform unor surse inclusiv polițienești, acesta apare într-o înregistrare de la o petrecere la care s-a tras pe nas. Potrivit acelorași surse, în timpul ultimei guvernări portocalii (2008-2012), când a lucrat într-un magazin din vama Halmeu, unde era angajată mama lor, Cozma și fratele său ar fi fost implicați in contrabanda cu țigări aduse din Ucraina. Familia Cozma a deținut și deține o firmă de transport persoane  cu trei microbuze care aveau podele duble în care au fost ascunse țigări de contrabandă din Ucraina ce au fost duse în Vestul Europei, îndeosebi în Spania și în Portugalia. În perioada respectivă, DNA a destructurat o rețea de contrabandă care opera în Vama Halmeu în care a fost implicată și șefa de atunci a acestei vămi, Nicoleta Dobrescu, care a fost numită in funcție cu sprijinul conducerii centrale a PDL. Pentru numirea în funcție, aceasta a achitat o sumă mare de bani, de sute de mii de euro, colectată de la contrabandiștii de țigări, unui vechi funcționar de la sediul central al PDL, poreclit „Bătrânul”, care era cunoscut drept un apropiat al fostului lider portocaliu Vasile Blaga, poreclit Buldogul, fost secretar general al PDL și apoi copreședinte al noului PNL.

Astfel, a apărut bănuiala că junele Cozma ar fi devenit un apropiat si un protejat al veteranului Blaga care era considerat tăticul contrabandei cu țigări din nord-vestul României și care l-a umflat cu pompa în politica mare, în care a devenit sluga sa credincioasă. Atât de credincioasă încât atunci când actualul președinte al PNL, Nicolae Ciucă, a fost desemnat premier interimar  de președintele Klaus Iohanis, după demisia lui Ludovic Orban, a organizat în orașul-stațiune Tășnad din județul Satu Mare, la instigarea și cu concursul grupului portocaliu care controlează PNL, o întrunire anti-Ciucă la care au participat 14 lideri județeni ai PNL din Transilvania. Cu această ocazie a fost adoptată o scrisoare deschisă prin care generalul Nicolae Ciucă, pe atunci ministru al Apărării, era somat să renunțe la mandatul de premier interimar. Scrisoarea a fost prezentată cu tupeu în mass media de cățelușul de serviciu Adrian Cozma. Luat prin surprindere, Ciucă a cedat, dar se pare că a uitat acest episod neplăcut din cariera sa. Pentru că acum încearcă să-l impună pe Cozma, cu forcepsul, candidat comun al PNL și PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Satu Mare.

Numai că marele patrihoț Cozma nu are nicio șansă. Românii naționaliști nu-l vor vota pentru nu au uitat de accesele lui hungariste din perioada în care-i cerea autografe premierului ultranaționalist și revizionist Viktor Orban. Iar maghiarii moderați care votau PNL nu-i vor ierta accesele antimaghiare din ultimii ani în contextul în care este de notorietate că mama sa este unguroaică și că este un fan al ceardașului.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Valer Marian 280 Articole
Author

28 de Comentarii

 1. E normal d-le Valer Marian, lumea fina din Satu – Mare, se orienteaza spre un partid serios, curat si corect, cum e PSD, partid infiintat inca de cand a venit Armata rosie pe la noi…si uitau sa mai plece…

 2. Acești eduKKatZi PERNICIOȘI, urmași ai Brătienilor:
  DOCTOR 4* măCiucă, Rareș Bogdan, Flutur, DOCTOR Bode, Salteluța … măR🤮g

 3. ,,Organizatia satanista U.E. obligă România să primească imigranți și să le asigure locuințe și alte facilități pentru a finaliza planul Kalergi de metisare a populatiilor europene. Conducerea antiromânească a României vor să îi înlocuiască pe etnicii români cu imigranți sub pretextul “nevoii de forță de muncă”.

  Parlamentul European a adoptat zece acte legislative pentru a reforma politica de migrație și azil a Uniunii. Toate țările UE, inclusiv România, vor fi nevoite să asigure condiții de cazare, sprijin umanitar, acces la servicii medicale și integrarea în câmpul muncii a migranților. Tirania U.E. este mascată propagandistic sub deviza “Solidaritate și Responsabilitate”…Regulamentul privind situațiile de criză și forță majoră introduce un mecanism de intervenție în situațiile în care sosirile cresc brusc…Noile norme vizează și instrumentalizarea migranților, adică situațiile în care ei sunt folosiți de țări extracomunitare sau de actori nestatali ostili care urmăresc destabilizarea Uniunii…Prin “situațiile de criză” se înțelege o problemă artificial creată pentru ca oamenii să accepte o “soluție” creată de aceiași autori, spre exemplu; prin politicile socio-economice din România ultimilor 34 de ani, cetățenii au fost încurajați/obligați/batjocoriți să plece în străinătate pentru a obține un venit decent. Totodată regimurile au permis avortul, iar rezultatul este un dublu genocid, prin pruncucidere și prin exodul populației active. Aceste condiții au creat o criză demografică, iar soluția care ne este impusă, nu propusă, este colonizarea României cu populații străine. Planul Kalergi în acțiune…

 4. 2. La nivelul întregii Uniuni se va stabili o nouă procedură comună de acordare și retragere a protecției internaționale. Procesarea cererilor de azil la frontierele UE va trebui să se facă mai rapid în viitor, cu termene-limită mai scurte pentru solicitările nefondate sau inadmisibile.Datele persoanelor care sosesc neregulamentar în Uniune, inclusiv amprentele digitale și imaginile faciale pentru cei cu vârsta de peste șase ani, vor fi înregistrate în baza de date Eurodac, care va fi reformată. Pe de-o parte, noul regulament vrea ca fluxul de imigranți să fie cât mai repede procesat, pe de altă parte vor profila anumite persoane incomode prin sistemele de supraveghere, așa cum unii britanici care au spus cuvinte obraznice pe Internet au ajuns pe lista teroriștilor și nu pot folosi transportul aerian. Persoanele care se califică pentru protecție vor beneficia totodată de o serie de drepturi conform acelorași standarde. Statele membre vor evalua situația din țara de origine pe baza informațiilor primite de la Agenția Uniunii Europene pentru Azil. Statele membre vor trebui să le asigure solicitanților de azil standarde de primire echivalente în ceea ce privește, de exemplu, condițiile de locuit, educația și asistența medicală. Solicitanții de azil înregistrați vor putea începe să lucreze cel târziu la șase luni după depunerea cererii… Aceștia ar urma să ajungă pe teritoriul UE în mod legal, organizat și sigur… Regulamentele se vor aplica după doi ani.’’

 5. Buna ziua!
  E regretabil ca PNL a ajuns un partid de doi bani si aceia ruginiti!
  Plin de haimanale, demagogi, papagali( de ex. r. bogdan), incompetenți , corupti si trădători isi merita soarta pe drumul pierzaniei.
  NIVI PSD NU E MAI BREAZ!
  SUB NĂSTASEA VÂNDUT PE ȘPAGI DE SUTE DE MILIOANE DE DOLARI PETROLUL SI GAZELE ROMANIEI CARE CONSTITUIAU COROANA DE AUR. A INVITAT (prin Ilie Sârbu) pe ausyriecii de la Schweighofer Industrie să distruga padurile Romaniei si sa anihileze fabricile de mobilă.
  Si Nastase si Ilie Sarbu si Dan Ian Popescu si BĂSESCU si etc sunt bogati , bine merci in loc sa-i gasim dupa gratii.
  O țară jefuita si transformata in colonie! Romanii sint multumiti, se uita la tv si voteaza psd si pnl!
  Dupa oameni si țară! Dupa sac si petec !cântă
  Se cântă in zadar „Desteapta-te romane”! Mult mai bine ar fi cu „Trei culori”!

 6. felicitari.omul e de o aroganță , nesimtire si prostie la concurență cu virgil poescu si vasilica cățu covid.cand il vad si pe ecrane, comun telecomanda sa nu vomit.urgent control la psihiatrie ăpână nu dispare pnl

 7. Să dispară din toată romania, partid național trădător/vânzător !

 8. Prafurile si pulberea de partide. Sa le traga pe nas votantii lor cu urechile capsate de cipuri care se uita placid cum sunt inrobiti, pas cu pas

 9. Si PNL-partid istoric va deveni istorie ca si frac-su PNT. Pe astia o sa-i ingroape asimilarea basistilor fugiti din raposatul PMP, basisti care au basificat PNL……

 10. Pestele mare il inghite pe cel mic. Pestele cel mare fiind un balenoi politic

 11. Partidul Meu, vreau hârtie igienica rapid, iese, ce bine e sa ai hazna la Cotroceni

 12. Vreți o viață mai bună,spune NU alianței toxice și alogene PSD și PNL

 13. Nu doar la Satu Mare PNL este pe cale de dispariție. Decaderea PNL a început încă de la congresul de pomină din 25 septembrie- 2021 când, în plin val patru al pandemiei de COVID-19, s-au adunat la Romexpo, claie peste grămadă, în ceea ce ar putea fi numită mai degrabă o menajerie politică isterică și incontrolabilă, in care cel mai înverșunat dintre ei a fost Rareș Bogdan, care aproape și-a pierdut complet cumpătul într-un discurs mai mult urlat, decât vorbit, a răgnit până a răgusit „Florin Cîțu- presedinte”!
  (Vezi: https://m.facebook.com/4media.INFO/videos/tr%C4%83d%C4%83torul-rare%C8%99-bogdan-florin-c%C3%AE%C8%9Bu-pre%C8%99edinte/328652985724586/
  De altfel Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și politician cu greutate în PNL, a identificat cu ceva timp in urma, trei motive care au făcut ca PNL să piardă politic:
  – Primul motiv a fost „festivalul democrației”, adică schimbarea pe bandă rulantă a președinților partidului, mai întâi Ludovic Orban, apoi Florin Cîțu. Semnalul schimbărilor a fost dat mereu de președintele Klaus Iohannis. Mari controverse a stârnit și preluarea conducerii partidului de către Nicolae Ciucă, mai ales că el e general în rezervă, deci nu avea nici o legătură cu liberalismul și până să ajungă senator pe listele PNL practic n-a avut nici o tangență cu acest partid.
  – Al doilea motiv se referă la alianța cu PSD. Și aceasta a fost decisă tot de Iohannis, fapt pe care chiar președintele l-a recunoscut.
  – A treia cauză este performanța slabă a guvernării rotative din perioada cu Nicolae Ciucă premier pentru care PNL are acum probleme.

 14. Are cineva dubii Ca neocomunistii sekuristi sant infiltrati si se schimbat dintr.un partid in altul doar sa stea la putere sa va comande,nu se vorbeste de competente Sau atribute,este un cartel etnic dgizdanesc comunist.Nu mai legitimati Prin vot aceste capuse impostoare.

 15. Cifrele vorbesc despre soarta PNL la case mai mari decît la Satu-Mare. Ultimul sondaj de opinie, realizat de AtlasIntel plasează alianța PNL-PSD la 36% în preferințele alegătorilor în Capitală. La candidați însă, Nicușor Dan ar conduce cu 37%, urmat cu 30% de Popescu Piedone, candidatul PUSL, partid cotat sub 6%, în timp ce candidatul alianței ar lua doar 17% din voturi. Practic, vorbim de un scor mai mic de jumătate din scorul alianței PNL-PSD pentru doctorul Cîrstoiu. Deoarece PNL nu a reușit să vină cu propriul candidat pentru Primăria Generală, datele arată că electoratul liberal din Capitală se îndreaptă în continuare către fostul primar. În acest context, analiștii politici vorbesc de o alegere asumată a PNL, o înțelegere cu PSD prin care și-a asigurat accesul la resurse, dar în care și-a acceptat poziția de partid secund în zonele urbane.
  De la bun început liberalii nu au crezut în sansele doctorului Cîrstoiu:
  Vezi: https://www.youtube.com/shorts/HRgBM-cAh8M

 16. Rares Bogdan, Citu, Nicusor Dan, Imparatu, Orban Ludovic Mandolina, Vela, Ciuca, Bode, Valceaunu, Costel „Tabla” Alexe, Virgil Popescu, Anisie „Pepsiglas”, Deca etc multi baroni, vataii de plandemie ramasi neatinsi

 17. „dacă nu este CALOMNIE -acest articol este (de fapt) o plângere penală și apoi o descriere politică!

 18. DA DE CE TOT OCĂRÂȚI PE CEI AJUNȘI,BOGAȚI,CU FUNCȚII,CU VILE ȘI PALATE,CU MOȘII.BĂNCI,….NU ACEȘTIA SUNT CAPITALIȘTII ? LUPTAȚI,DAȚI DIN COATE,FURAȚI ȘI VOI,ÎNȘELAȚI -CUM CREDEȚI CĂ S-AU FĂCUT AVERILE,CUM S-A AJUNS LA PUTERE SAU ÎN FOLOSIREAEI–FĂCÂND MILOSTENII,AVÂND DEVIZĂ:NU ÎNȘELA,NU FURA,NU….

 19. Ce minte poate fi aia care tine sa blameze nationalisjmul si revizionismul? Presedintele Viktor Orban e ungur (daca nu stiati) si urmareste interesele neamului dumisale. Merita respect pentru asta. Noi, romanii, de ce si pentru ce n-am fi (ultra)nationalisti? Cum sa nu tii cu neamul tau? Cum poate debita cineva asa o faradelege la adresa neamului? Si de ce noi, romanii, n-am milita pentru unirea cu Moldova de pastre Prut si cu Bucovin si cu Tinutul Herta si cu Bugeacul? Ca sa nu fim „revizionisti? Adica daca un hot iti fura un bun, tu esti „revizionist” daca urmaresti sa-l recuperezi? Putem fi, oare, atat de inteligenti incat sa ne vedem de interesul nostru fara tampenii adiacente?

 20. Probabil autorul nu a aflat ca nu mai este vorba de PNL de mult ci de PDL. De unde pana unde ‘bratieni’ cu clop? Petrov-eni da!

 21. cum sa faci politică și performanță in PNL cu asemenea specimene coborate din copac, cosma, citu, bogdan, neica-nimeni, ce si-au facut studiile in timpul mandatului, stau si se miscă bine pe orizontală bondele, iar experienta, profesiile s srtdiile in recomandă de glina??ajunge. destul. jos prostia si magaria!

 22. Valer Marian cunoaște foarte bine ”fauna” politicienilor din Satu Mare,dar mai ales al celor care l-au ”faultat” politic.

 23. Cam multi romani vopsiti conduc destinele politice ale tarii : aflam ca asta e de fapt ungur ( cati or mai fi „romani „cu mame unguroaice , „maritati ” cu unguroaice dupa modelul intelectual incetatenit de profesorii universitari de istorie de la UBB , Pecican , Mitu , etc ?) sau ca fratii Muraru au transformat PNL ul Iasi intr-o sinagoga

 24. Sper și UE cu atâtea tâmpenii practicate la nivel european! Bă, cică shengen! Cei care au plecat de pe Otopeni și intrat in alta tata pe aerian, sun mulțumiți că nu se fac controale pe aeroporturi de loc în afara de momentul control fizic și bagajul de cala? Sincer, eu nu am decât cuvinte proaste pentru acești hotărâtori decizionali care efectiv, cu buna știință își distrug propria țară sau distrug țările fara controale obligatorii! Cum naiba otice infractor poate intra într-o țară fie și cu acte false pentru că nu mai exista control la acte din nici scanare mecla pentru depistat infractorii și nu e doar Romania, cica e in toată Europa! Doar o întrebare cu subanteles:
  – acum se vor împinge migranții spre Romania pentru că nu mai exista controale la granițe?

 25. Și uite așa ne dăm seama că Rareș Bogdan e un securici că ei nu susțin decât indivizi șantajabili. Era mai bine dacă Cozma ăsta era un pic mai deștept , dar ăștia sunt din ce în ce mai puțini așa că băieții lucrează cu marfa clientului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.