PNL, sesizare la CCR

PNL a depus vineri, la CCR, o sesizare de neconstiuţionalitate la proiectul care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, invocând că există amendamente care au fost adoptate cu încălcarea prevederilor constituţionale.

„PNL a înregistrat, astăzi (vineri – n.r), la CCR, a doua sesizare privind viciile de neconstituționale ale legii de modificare a Legii 304/2004. Așa cum am anunțat în cadrul dezbaterilor, am participat și am adus la cunoștința membrilor coaliției de guvernare în cadrul dezbaterilor și cu ocazia acestor legi modificatoare ale Legilor Justiției că există amendamente certe care sunt adoptate cu încălcarea prevederilor constituționale și a unor angajamente europene ale României”, a susținut senatorul PNL, Iuliana Scântei, la Parlament.

Scântei a precizat că maoritatea parlamentară a dorit o dezbatere fără fond cu privire la Legea 304/2004, astfel că au rezultat vicii de neconstituționalitate.

„Pe procedură a fost încălcat principiul autonomiei parlamentare, ne-am trezit în situația în care o comisie specială, în loc să fie sesizată de Birouri Permanente Reunite ale Parlamentului, a fost sesizată atât pentru dezbatere în Camera Deputaților, cât și pentru dezbatere și vot în cadrul Senatului, doar de Birouri individuale ale celor două Camere. Am constat în cadrul procedurii, așa cum a fost derulată prin comisie, că senatorii au depus amendamente care au fost votate în cadrul dezbaterii la Camera Deputaților și invers, deputații au avut ocazia să participe la dezbateri și să formuleze amendamente care ulterior să fie adoptate în cadrul Senatului, deși există un principiu clar că un senator nu poate fi în același timp și deputat și viceversa”, a subliniat Scântei.

Senatorul a adăugat că au fost identificate vicii de neconstituționalitate în ceea ce privește autonomia parlamentară și încălcarea dreptului la inițiativă legislativă.

„Dacă vă uitați în rapoartele finale ale comisiei speciale, atât cel adoptat pentru dezbaterea în cadrul Camerei Deputaților cât și cel final pentru Senat, veți observa că amendamentele aprobate acolo nu sunt ale entităților care au, potrivit Constituției, drept de inițiativă legislativă, respectiv Guvern, deputat, senator sau cetățeni în limitele teritoriale stabilite în Constituție, ci veți observa că sunt amendamente ale asociațiilor profesionale, ale CSM-ului și ale Consiliului Legislativ, dar care potrivit Constituției chiar dacă au fost însușite de un parlamentar, nu au ce căuta ca și autori de amendamente în cuprinsul unui raport”, a spus Iuliana Scântei.

Totodată, senatorul liberal a precizat că, în ceea ce privește fondul legii, s-au constatat vicii de neconstituționalitate privind înființarea secției pentru investigarea infracțiunilor din cadrul justiției.

„Au fost limitate prerogativele CSM în ceea ce privește aprobarea statului de funcții, încălcându-se, astfel, prevederi constituționalitate care reglementează în această materie și, de asemenea, au fost stabilite niște proceduri pentru recrutarea procurorului-șef și procurorului-șef adjunct al acestei secții de investigare, de asemenea cu încălcarea prevederilor constituționale”, a argumentat Scântei.

Senatorul PNL a afirmat că partidul este optimist în privința deciziei CCR, deoarece au oferit suficiente argumente tehnice.

În același timp, Scântei a susținut că PNL va sesiza la CCR și Legea 317/2004 privind funcționarea CSM.

PNL a atacat la CCR, joi, proiectul care modifică Legea 303 privind Statutul procurorilor şi judecătorilor.

Senatul a adoptat, joi, în calitate de for decizional, proiectul de modificare a Legii 317/2004 privind funcţionarea CSM, printre cele mai importante prevederi fiind cea referitoare la Inspecţia Judiciară, care va funcţiona ca structură cu personalitate juridică în cadrul CSM.

Senatul a votat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, una dintre prevederi fiind legată de secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie care primeşte competenţe pentru orice infracţiuni săvârşite de magistrați.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.