Poftă bună la un insecticid controversat, deja interzis în țări UE

Începând cu 23 aprilie și până la finalul anului, Franța va bloca importul de cireșe tratate cu un ”insecticit contestat” – dimetoat. ”Importul și punerea în vânzare în Franța a cireselor proaspete destinate alimentației care provin din statele membre UE sau din țări terțe unde este autorizata folosirea pe produselor fitofarmaceutice a căror substanță activă este dimetoatul vor fi suspendate pâna pe 31 decembrie 2016”, se arată într-un comunicat citat de Le Monde. Este o măsură pentru protecția sănătății, dar și a producătorilor francezi care nu mai folosesc insecticidul.

Dimetoatul este interzis în Franța de pe 1 februarie anul curent, la cererea Agenției Naționale pentru Securitate Sanitara. În România dimetoatul nu este interzis, iar o căutare Google arată că este intens folosit, sub diverse denumiri comerciale. Euractiv.ro scria în februarie că reziduurile de insecticide din fructe și legume au crescut cantitativ în ultimii ani.

Spania și Italia au interzis și ele dimetoatul. Franța cere Comisiei Europene să interzică acest insecticid în intreaga Uniune, pentru a nu fi distorsionată concurența. Comisia de la Bruxelles a replicat spunând că ”nu are informații” despre efectele negative ale acestei molecule.

Pomicultorii francezi nu sunt mulțumiți, pentru că dimetoatul le proteja foarte bine recolta împotriva unei specii muște din genul drosophyla.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.