“Polemici cordiale” la Licitaţia de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești

Nicolae Tonitza, Prinţesa

În data de 2 noiembrie va avea loc în direct o confruntare elegantă între centrul și sudul țării în efortul de a îmbogăți patrimoniul unui muzeu. Evenimentul intitulat „Polemici cordiale” este un duplex București – Târgu-Mureș prilejuit de Licitaţia de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești.

Licitația este dedicată anul acesta numelor celebre ale plasticii românești și maghiare și va susține cauza extinderii patrimoniului cultural mobil al Muzeului de Artă din Târgu-Mureş.

Nicolae Grigorescu, Întoarcerea de la câmp

La înnobilarea muzeului cu lucrări de artă valoroase și îmbogățirea spirituală a cetățenilor orașului Târgu-Mureș sunt invitați să participe atât antreprenori locali, investitori din zonele adiacente orașului, cât și alți iubitori ai valorilor culturale naționale.

Ştefan Luchian, Hahamul din Moineşti

Licitația va fi precedată de o expoziție organizată la Palatul Culturii (Târgu-Mureș) în perioada 25-26 octombrie 2017. Vernisajul expoziţiei şi conferinţa de presă vor avea loc pe data de 25 octombrie 2017, ora 12.00. Vor lua cuvântul Péter Ferenc, Președintele Consiliului Județean Mureș, Zoltan Soós, Directorul Muzeului de Artă din Târgu-Mureș și Horia-Roman Patapievici, Președintele Artmark.

Jozsef Klein, Vârsta de aur

Licitaţia vine în avanpremiera balului anual organizat la Palatul Culturii din Târgu-Mureș, iar Balul Palatului va fi prilejul omagierii celor care au contribuit și contribuie prin efortul lor la crearea și largirea patrimoniului cultural național.

Simon Hollosy, La fereastră

Ca în fiecare an, Licitația de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești propune o selecţie a celor mai bine cotaţi artişti români ale căror opere au fost tranzacționate în licitaţiile publice din România din anii `90 până în prezent.  Acestora li se adaugă nume sonore ale plasticii maghiare.

Sandor Ziffer, Amiază în grădină

Din selecție fac parte lucrări precum: “Prințesa” de Nicolae Tonitza (preț estimat 60.000 – 90.000 de euro), “Amiază în grădină” de Sándor Ziffer (preț estimat 60.000 – 90.000 de euro), “Întoarcerea de la câmp” de Nicolae Grigorescu (preț estimat 25.000 – 45.000 de euro), “Hahamul din Moinești” de Ștefan Luchian (preț estimat 20.000 – 30.000 de euro), “Pod la Veneția” de Gheorghe Petrașcu (preț estimat 15.000 – 25.000 de euro), “Nud pe divan” de Camil Ressu (preț estimat 15.000 – 25.000 de euro), “Margine de sat” de Ioan Andreescu (preț estimat 15.000 – 25.000 de euro), “Gură de foc (Cazemate)” de Adrian Ghenie (preț estimat 7.000 – 12.000 de euro), “La fereastră” de Simon Hollósy (preț estimat 9.000 – 16.000 de euro), “Vârsta de aur” de József Klein (preț estimat 8.000 – 14.000 de euro), “Lumea circului” de Aba-Novák Vilmos (preț estimat 6.000 – 9.000 de euro), “Iarna pe ulița copilăriei” de Sándor Szolnay (preț estimat 2.800 – 3.500 de euro), “Drum de noapte” de Julius Podlipny (preț estimat 1.800 – 2.500 de euro) etc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.