Apel către Guvern: „Opriți terapia de șoc”

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), organizație care reunește asociații de business din aproape toate domeniile de activitate, cere oprirea „terapiei de șoc”, referire la măsurile fiscale anunțate recent de Guvern.

„Propunem Guvernului să luăm o pauză de 3-5-6 luni, cât e nevoie, ca să ajungem la un consens, iar după aceea să nu mai schimbăm nimic în regimul fiscal timp de cel puțin trei ani. Nimic nu ne grăbește, suntem pe creștere economică și nu avem date sau informații că ar veni vreo criză în viitorul apropiat. Nu avem motive de hei-rupisme, haideți să nu repetăm experiențele din 2010”, a declarat miercuri, Dragoș Anastasiu, președintele CDR.

Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri a amintit că și consilierul guvernamental Cristian Socol a propus „un pas lateral” față de aceste măsuri, afirmând: „Opriți terapia de șoc”.

Guvernul a lansat săptămâna trecută o serie de măsuri fiscale, printre care mărirea la un milion de euro a plafonului până la care IMM-urile vor plăti impozit pe cifra de afaceri (1%), scăderea de la 39,25% la 37,25% a contribuțiilor sociale, la care se adaugă mutarea CAS de la angajator la angajat, splitarea plății TVA și creșterea salariului minim pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei, măsuri care nu sunt susținute de reprezentanții CDR.

„Am înțeles acest mesaj, că economia nu mai poate crește cu salarii mici, și suntem gata să mărim salariile, dar nu printr-o măsură administrativă care nu a fost discutată cu noi și nu are un studiu de impact. Ca întreprinzător, este problema mea dacă măresc sau nu salariile, trebuie să fiu lăsat să îmi urmez logica. Creștem salariile, dar mai întâi să creăm sursa din care să facem asta”, a mai spus Florin Pogonaru.

Referindu-se la mutarea CAS din sarcina angajatorului în a salariatului, reprezentanții CDR au arătat că această măsură va induce costuri suplimentare angajatorilor, contrazicând teza oficială potrivit căreia ar fi o măsură neutră pentru angajator și o oportunitate pentru angajat de a-i crește salariul.

Premierul Mihai Tudose a participat la ședința Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.

Tudose şi ministrul de Finanțe, Ionuţ Mişa, au reiterat ideea că trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat nu vor afecta salariile nici în mediul privat, nici în sectorul public. „Am vorbit cu mediul de afaceri, salariile vor creşte. Mediul de afaceri mi-a spus că e o oportunitate de a-şi plăti mai bine oamenii”, a declarat premierul.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Adica sa se opreasca masurile antievaziune,iar impozitele sa le plateasca doar fraierii .

    • Cam asa ceva!Acest Florin Pogonaru este un securist DIE cu vechime,ginerele lui Mihai Chitac,generalul chimist,condamnat pentru Timisoara

  2. F.important: „Alianta” sa reglementeze rapid impozitarea (cifra de afaceri si TVA) multinationalelor, firmelor straine. Riguros,corect si simplu. Toate scandalurile, profesionist intretinute, se vor opri brusc! Toata sabotarea guvernarii, actiunile SRI-DNA, Soros cu o.n.g..-urile si presa propaganda, Basescu cu procurorii lui, doamnele Guseth si Pralong cu presedintele Iohanis, toate se vor opri pentru ca totul este finantat de lobby-ul multinationalelor. Cand impozitarea va fi reglementata riguros lobby-ul nu va mai avea rost si va fi stopat. Totul, daca urci in analiza din treapta-n treapta, duce la loby-ul multinationalelor. Vor sa mulga nestingherite, fara impozitare. Vor evaziunea, furtul cu miliardul! Pentru asta mint, scuipa, pun foc(vezi Colectiv), finanteaza sabotaje. Este vorba de 11 miliarde euro anual ! Totul pentru a nu se ajunge la reglementare, impozitare riguroasa. Odata facuta, tot scandalul se va opri brusc!

  3. Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) spune ca nu are „date sau informații”. Ii invitam sa ne explice care este diferenta intre „date” si „informatii”. (Avand in vedere ca aceasta formulare origineaza la SRI.)

  4. Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) niste indivizi care ne vreau binele . Sa nu-l lasam sa ni-l ia. Intre membrii si asociatii CDR : AmCham , ambasadele Fin ,Fr , Ger , Hol , USA si altii care ” ne iubeste „. Le adresez un sincer si din adincul inimii , stramosescul : siktir !

  5. Aoleooooooo, chiar CDR va numiti?
    Pai noi toti ne-am cam scarbit de numele asta.
    Ne-au bagat o data in rahat.
    Pai cand aud de CDR … primul gand este sa trag apa.

  6. Pai, Tudose mintea ca TOTI Patronii sunt de acord cu masurile lor!
    Mincinosilor! Rusine!

  7. Evident toti hotii de la companii care sunt invatati sa nu plateasca contributii si sa fure profitul spumega, sprijiniti de secu locali- obisnuiti sa aiba si ei pasrtea lor la furtisag. Inclusiv sefu ervazionistilor – papitoiu hot de cluj de la irealitatea (cu datorii de zeci de milioane de euro), Mai grav, secii sindicalisti -gen batranu sec barbos din baneasa – ii sprijina

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.