Polonia: război între guvern, magistrați și Bruxelles

Frans Timmermans a respins pledoaria Poloniei în favoarea reformei justiţiei

Disputa dintre Polonia și UE pe marginea reformei justiției rămâne în continuare nedecisă. Pe 20 martie a expirat termenul limită până la care Varșovia trebuia să ofere explicații pentru legile justiției și să propună modificări în spiritul recomandărilor de la Bruxelles.

Guvernul polonez a publicat o Carte Albă, în care își apără legile cu pricina. „Am căzut de acord că această Carte Albă nu este răspunsul la recomandările Comisiei“, a spus vicepreședintele Frans Timmermans. „Dacă ideea reformării justiției este înțeleasă ca dreptul de a o pune sub control politic, atunci avem o problemă“, a adăugat olandezul.

Guvernul polonez susține că nu intenționează să țină cont de sfaturile Bruxellesului și că are dreptul suveran de a reda executivului dreptul de a demite și numi magistrați. „Legile justiției ridică standardele performanței justiției“, a precizat guvernul polonez, într-o scrisoare trimisă CE. Comisia caută să constrângă Polonia prin două mijloace: activarea articolului 7 din Tratatul UE, care ar suspenda dreptul de vot al Poloniei, și condiționarea accesului la fondurile UE de respectarea „valorilor UE“. Ministrul adjunct de Externe, Konrad Szymanski, a declarat însă că, grație eforturilor diplomatice, în Consiliul UE nu există încă majoritatea de patru cincimi necesară pentru a începe procedura de aplicare a Articolului 7.

Miercuri, imediat ce argumentele poloneze pentru reforma justiției au fost respinse la Bruxelles, ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz, a declarat în parlamentul de la Varșovia că „UE traversează o criză axiologică, instituțională și de securitate“, că executivul UE nu este un superguvern, că Parlamentul European nu este un superparlament și că statele europene nu se supun legii în același fel, că CE nu este un gardian al tratatelor, ci un instrument în mâna unor state. Vorbind despre posibilitatea activării Articolului 7 din Tratatul UE, Czaputowicz a repetat că reforma justiției nu încalcă principiile democratice, ba chiar le întărește, și că Partidul Lege și Justiție are mandatul pentru schimbarea legilor justiției și îl va duce la îndeplinire. Ministrul a mulțumit pentru solidaritatea arătată de Ungaria, țara din Grupul de la Visegrad care a repetat că se va opune aplicării Articolului 7 împotriva Poloniei, decizie finală care necesită unanimitatea statelor membre.

În paralel cu acțiunile guvernului de la Varșovia, un grup de 25 de judecători polonezi efectuează o vizită la Bruxelles în perioada 20 – 23 martie, tocmai pentru a arăta cum Cartea Albă trimisă de guvernanții conservatori manipulează realitățile din justiție și cum sunt violate principiile statului de drept. Printre judecători se află și președintele Consiliului Național al Magistraturii, instituție în care parlamentarii au câștigat o influență mult mai mare decât sub anterioarele legi ale justiției. Judecătorii se vor întâlni cu vicepreședintele CE, olandezul Frans Timmermans, și cu comisarul pentru Justiție Vera Jurova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

22 de Comentarii

  1. „În paralel cu acțiunile guvernului de la Varșovia, un grup de 25 de Judecători Polonezi efectuează o vizită la Bruxelles în perioada 20 – 23 martie, tocmai pentru a arăta cum Cartea Albă trimisă de guvernanții conservatori MANIPULEAZA Realitățile din Justiție și cum sunt VIOLATE Principiile Statului de Drept. Printre judecători se află și Președintele Consiliului Național al Magistraturii, instituție în care parlamentarii au câștigat o influență mult mai mare decât sub anterioarele legi ale justiției. Judecătorii se vor întâlni cu vicepreședintele CE, olandezul Frans Timmermans, și cu comisarul pentru Justiție Vera Jurova.”

    In Romania dl Dragnea ii baga la puscarie p-astia 25 de Judecatori, daca Legea defaimarii ar fi fost gata!
    Iar Antena 3 si RTV ii declara „dusmanii poporului’!

    Pentru cititorii Cotidianului: Notiunea de Stat de drept, aflata in stransa interdependenta cu Notiunea de DEMOCRATIE, inseamna statul unde Libertatile si Drpturile cetatenilor sunt Garantate si Respectate si in care Separatia Puterilor in Stat Functioneaza, adica acel Stat unde Politicul(Guvernul politic, Parlamentul politic) NU se amesteca in problemele Justitiei!
    Uite:
    „Montesquieu a precizat cu claritate că „Independența juridicului trebuie să fie reală și nu doar aparentă”.
    „Puterea juridică a fost percepută în general ca cea mai importantă dintre puteri, independentă și de neverificat”, dar și cea mai puțin periculoasă.
    Anumiți politicieni consideră exercitarea Puterii judiciare asupra lor înșiși ca o „criminalizare”, când, de fapt, ceea ce aceștia numesc criminalizare este un Jăspuns al Juridicului la acte de Corupție sau de Abuz de putere ale acelorași politicieni.”
    In Polonia, Judecatorii acuza Abuzul de putere, adica Politicul care a castigat alegerile vrea TOATA Puterea in Polonia, ori asta NU e democratie!

    • Da, democratie este atunci cand statul este condus de un grup de interese din SRI si multinationale NEOCOLONIALISTE…
      Propun sa votam generalii SRI si functiile pe care acestia candideaza. La fel sa votam procurorii si functiile lor. In acest mod , DEMOCRATIC, acestia ar avea legitimitate. Restul senatori , deputati, presedinte , ministri , etc, vor fi numiti in functii de comisia SRI si aprobati de procurori…. Sa traiti si la mai mare !!!!

    • Tanti, te irosești in mediul asta lipsit de vizibilitatea si aprecierea cuvenite.La ce competente înalte exhibi, te-as vedea cel puțin la USR, ca consiliera la d.na Cozette. Cum putem ajuta, spune doar si ne mobilizam. Sus, doar sus!

    • Ati spus foarte bine , in esenta, ca nu este democratic ca politicul sa influienteze justitia ; dar SRI- ul este normal si democratic sa se implice in actul justitiei ?

    • Excelent comentariul, la obiect, cu citate, etc. Ca e bun, o confirma si nr. de imparicopitate pesedizde care-l combat.

  2. Gata. M-am prins . Ai dosar, ai devenit amanta lui Portocala, si daca nu scrii zilnic te baga la Haules Lilisor….

  3. timmerman nu e singur în tentativa de a rupe ue, eu îi urez succes. Sper că România a înţeles ce înseamnă ue şi „valorile” ei…să fie clar, sub nicio formă nu fac apologia „lagărului” ( că asta a fost ) socialist…ajunge o alianţă militară solidă, dar în rest, am fost jupuiţi de piele şi de Est şi de Vest…mai bine ne furăm şi ne omorâm între noi, decât să plângem şi să ne uităm ca milogii, cum ne fură şi ne omoară liftele…

  4. jucaţi-vă cu focul că poate vă aranjează americanii şi scot fâşia polonia,romania, bulgaria dintre UE şi rusia

  5. Cele trei puteri trebuie sa poata sa se controleze intre ele .Puterea judecatareasca,fara limite, poate duce la un sistem mafiot, ermetic,asa cum i s-a dat voie o perioada in anii 50 sau cum s-a incercat in anii precedenti in Romania.Cred ca alegatorii prin sistemul legislativ ar trebui sa poata cenzura devierile.Anumite hotarari de acest fel ar trebui sa intruneasca un numar de voturi mai mare decat 50%

  6. Puterea judecatoreasca nu e D-zeu pe pamant,e formata din oameni care pot gresi,normal sa fie controlata si aplicate corectii din cand in cand.Aici UE cu recomandarile ei greseste,bine fac polonezii ca nu renunta la ale lor.Pacat ca la noi politicieni sunt cacati in pantaloni si viteji doar in media !

  7. Cu asemenea atitudine dictatorială , UE riscă să rămănă fără statele fost comuniste … ! Se conturează tot mai mult ideea că în ’89 , s-a făcut doar schimbul jupănului , năravurile fiind aceleași .

  8. Foarte bine face Polonia! Bravo lor! Birocratii de la bruxelles ciocu` mic, caci nu sunteti alesi de nimeni!Ar fi bine sa urmam si noi aceasta atitudine demna mai ales ca anul acesta implinim 100 de ani! Cat sa mai asteptam pana sa ne maturizam deplin si sa determinam pe cei care din gura clameaza statul de drept sa ne respecte!?

  9. interesant da stiut care s cumparatii nla polaci..io i stiam demni si iubitori da natie …no daaa so r schimbat multe n paradais..ca acu papa i d alta hinta..

  10. Au lucrat cu succes și pentru Polonia serviciile speciale ale unor țări UE. Cei 25 de judecători sunt cei racolați de UE să susțină interesele acelor țări. Reforma justiției care o propune partidul de la putere din Polonia este minunata reformă Macovei și românii văd cu zilnic cât a redus corupția și ce ocrotitoare a drepturilor cetățenilor în fața abuzurilor este. Dacă Polonezii aveau un președinte “patriot” ca dl. Băsescu și cel ce i-a urmat UE nu ziceau nimic. Supărarea este că președintele Poloniei și actualul guverm sint polonezi prin fapte și crez și tin cu polonezii și Polonia și atunci trebuie limitați la decizii prin cozile de topor infiltrate în puncte cheie ale statului de drept.

    • Si mai este ceva foarte grav care deranjeaza la ulcer Jermanika si pe merkelitza , intr-un cuvant toata Comisia Europeana : Polonia cere insistent Germaniei sa-i plateasca pentru daunele produse in WWII. Asa ceva nu se poate !!! Romania a platit URSS, de s-a spetit, iar Germania care a supt 3 ani resursele romanesti ,si mai ales petrolul romanesc , de platit a platit mai mult cu bani de hartie , pana s-a imbarzoiat Antonescu la ei !!! Ca urmare, Maresalul a fost impuscat de …Romani??? Nici macar datoriile antebelice catre Romania nu le mai recunoaste Jermanika si nici nu vrea sa le plateasca.Pai e si normal, daca sperietorile de ciori Isaurescu , Beshescu sau KIWI etnic nu au tangenta cu Romania ,si nici Noua Securitate nu mai mai apara interesele nationale, ci pe cele ale Stapanilor Inelelor, ei ne tin ocupati cu jaful propriu si cu anticoruptia. Invatati de la Polonia ! De trei ori le-au sfartecat Patria rusii, nemtii si tzapinarii din Tyrol , de trei ori polonezii si-au refacut-o. E vorba de calitatea umana, de caracter, de patriotism, de educatie crestina catolica , de Servicii Secrete Nationale si ,nu in ultimul rand , de sange in instalatie , nu de borsh strecurat , sau de whisky dres cu ghiata !

  11. Când vezi câtă importanţă le dau unii, unora ca Junker, Timermmans, nişte neica-nimeni ajunşi acolo, nu aleşi ( de parcă asta ar fi mare lucru astăzi când alegerile se fac tot prin… numiri, adică prin „ungeri” pe post ), ci numiţi de o clică ce a pus mâna pe jumătate de miliard de supuşi , te umflă râsul ! Cu ce drept îşi permit ăştia să decidă ei ce-i mai bine pentru un popor, pentru o colectivitate, până la urmă pentru o familie de polonezi, de cehi, de unguri, sau de români ?! Faptul că au mai mulţi bani ?! Să fie ! Dar n-au nimic a face cu sufletul, tradiţiile şi idealurile unora pe care ei nu-i înţeleg decât prin prisma afacerilor lor, pe care le vor tot timpul doar în favoarea lor ! Ei, uite că mai sunt popoare, nu doar populaţii prin Europa asta ce se vrea intrată sub control, ca să nu-i zic papuc, iudeo-masonic ! !

  12. britanicii au ieşit din troaca UE . şi austriecii vor ieşi . catalunii vor ieşi şi ei . şi alții vor ieşi .

    românii nu vor ieşi

    pentru că românilor le place să îi slugărească pe cei care îi batjocoresc şi-i jefuie neruşinat , colonialist . de-aceea ei sărută labele asupritorilor occidentali în loc să se răscoale-n contra lor . preferă ca să tragă pluguri de străini , să stea cu gâtul în juvăț . să-mpingă-n car turbat de bildărbergi şi iuzi

    în loc să-i bată-n cuie-n porți de ambasăzi .

  13. cortina care zace între țara românească şi occidenturile apucătoare şi prădace a fost acolo decând lumea . românii însă n-au văzut-o (în orbenia lor !) . aşa că merită cele ce le pățesc . dedimpreună cu jefuiala la care sunt supuşi . şi cu batjocurile care li se toarnă-n cap .

  14. britanicii au ieşit din troaca UE . şi austriecii vor ieşi . catalunii vor ieşi şi ei . şi alții vor ieşi .

    românii nu vor ieşi

    pentru că românilor le place să îi slugărească pe cei care îi batjocoresc şi-i jefuie neruşinat , colonialist . de-aceea ei sărută labele asupritorilor occidentali în loc să se răscoale-n contra lor . preferă ca să tragă pluguri de străini , să stea cu gâtul în juvăț . să-mpingă-n car turbat de bildărbergi şi iuzi . să facă temenele-n fața orătaniei şoroşe

    în loc să-i bată-n cuie-n porți de ambasăzi .

  15. POLONIA E O ȚARĂ . NU-I TROACA ROMÂNEASCĂ . DE-ACEEA POLONEZII SE ÎMPIŞĂ-N BRUXELS ŞI ÎN ÎNTREGUL OCCIDENT BORFAŞ , COLONIALIST . nu-i pupă-n puli precum românii . nici nu le-nghit kăcatul lor scârbos (ieşit din funduri lăbărțate , de homosexuali)

  16. britanicii au ieşit din troaca UE . catalunii vor ieşi şi ei .
    şi alții vor ieşi
    românii nu vor ieşi . pentru că românilor le place să îi slugărească pe cei care îi batjocoresc şi-i jefuie neruşinat , colonialist , sălbatic . de-aceea ei sărută labele asupritorilor occidentali în loc să se răscoale-n contra lor . preferă ca să tragă pluguri de străini , să stea-nhămați ca vitele . să zacă aplecați cu gâtul în juvăț , ca să împingă-n car turbat de iuzi , de şoroşi . de bildărbergi şi iuțigi iuzi .

    în loc să-i bată-n cuie-n porți de ambasăzi .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.