Polonia: reţeta înlăturării unui guvern puternic şi incomod

Ministrul polonez de Interne, Mariusz Blaszczak, a acuzat opoziţia că urmăreşte să ”preia puterea prin mijloace ilegale”, după ce manifestanţii au blocat ieşirile din Parlament în seara zilei de vineri, iar liderii partidului aflat la guvernare, inclusiv premierul Beata Szidlo, au fost evacuaţi sub protecţia forţelor de ordine. ”Acum, accentul activităţii multor politicieni este pus doar pe încăierare”, a spus premierul Beata Szidlo.

Nemulţumirea opoziţiei ţine de întărirea controlului guvernului asupra Curţii Constituţionale şi de adoptarea unei legi care restricţionează accesul presei la dezbaterile Parlamentului – doar cinci televiziuni ar urma să aibă acces în Parlament, asta în condiţiile în care guvernul dominat de figura lui Jaroslaw Kaczynski a adoptat deja legi care întăresc controlul asupra instituţiilor publice de presă şi încearcă să limiteze influenţa presei finanţate din străinătate. A doua mare nemulţumire care a alimentat protestele a fost adoptatea, vineri, a bugetului pentru 2017 printr-un vot care nu a avut loc în sala de plen a Parlamentului, în absenţa parlamentarilor opoziţiei, care între timp organizaseră o acţiune de protest.

”Opoziţia va da jos guvernul totalitar”

Protestele care au izbucnit vineri au continuat în ziua următoare şi au fost reluate apoi duminică. ”Opoziţia va da jos guvernul totalitar”, a spus Mateusz Kijowski, liderul Comitetului pentru Apărarea Democraţiei. ”Dacă va continua această situaţie în care Partidul Lege şi Justiţie a pierdut încrederea poporului, atunci vor trebui să aibă loc aleger anticipatei”, a spus Ryszard Petru, liderul Partidului Modern.

Fostul premier liberal al Poloniei Donald Tusk este de partea protestatarilor: ”Fac apel la cei aflaţi la putere să respecte poporul, principiile constituţionale şi morale”, a declarat Tusk, acum preşedinte al Consiliului European. În plus, s-a auzit după multă vreme şi vocea lui Javier Solana, fost secretar general NATO şi şef al diplomaţiei UE, care a spus că protestele din Polonia sunt cele mai importante din ultimii ani şi o piatră de hotar în istoria recentă a ţării. A vorbit şi fostul preşedinte Lech Walesa, care a cerut Bruxelles-ului nici mai mult, nici mai puţin decât „să arunce Polonia din Uniune”, pentru că guvernul conservator nu ţine cont de acuzaţiile venite din partea UE.

Vor să facă din Polonia o „colonie”

Guvernul polonez este considerat unul ultraconservator, eurosceptic, un aliat de nădejede al regimului ”iliberal” promovat în Ungaria de Viktor Orban, un agitator în Europa Centrală, având în spate cea mai puternică economie a regiunii şi un număr mare de voturi în Consiliul UE. Jaroslaw Kaczyinski, preşedintele partidului de la guvernare, a spus despre protestatarii din Mişcarea Pentru Apărarea Democraţiei: „În spatele acestei mişcări este o coaliţie formată împotriva noastră, forţe care vor să menţină Polonia cât mai jos posibil, să îi servească pe alţii, să îi facă pe polonezi să muncească pentru alţii, să facă din Polonia un soi de colonie”.

Matematicienii şi bancherii din fruntea opoziţiei

Protagoniştii mişcării antiguvernamentale care vrea ”să dea jos guvernul totalitarist” ales prin vot democratiuc sunt Mişcarea Pentru Apărarea Democraţiei şi Partidul Modern. Ryszard Petru a înfiinţat Partidul Modern cu puţin înainte de alegerile din 2015 şi a obţinut 7,6% din voturi. Petru, discipol al „părintelui” reformei poloneze, Leszek Balcerowicz, a lucrat pentru Banca Mondială şi PricewaterhouseCoopers. Mult mai influentă în cadrul protestelor este Mişcarea Pentru Apărarea Democraţiei (KOD), o organizaţie civică creată în 2015, după tentativele noii puteri de a prelua controlul asupra Curţii Constituţionale. Liderul KOD este matematicianul Mateusz Kijowski, reciclat în blogger, care la vremea lansării mişcării sale avea restanţe la plata pensiei alimentare pentru doi copii.

Dacă situaţia de mai sus pare să semene cu cea din România, ar mai trebui adăugat că Partidul Lege şi Justiţie a câştigat în 2015 majoritatea în Senat şi se află la câteva voturi de majoritate în Sejm. În plus, preşedintele Andrzej Duda a fost candidatul susţinut de Kaczyinski. Situaţia din Polonia ne poate releva mecanismul înlăturării unui guvern cu o susţinere fără precedent, dar neascultător în faţa Bruxelles-ului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.