Polonia și Ucraina, pas spre pace: „Suntem uniţi”

Polonia este alături de Ucraina în „lupta sa titanică” împotriva invaziei ruse, a afirmat vineri noul ministru polonez de externe, Radoslaw Sikorski, în timpul primei sale vizite la Kiev, menită să calmeze tensiunile survenite între cele două ţări vecine după ce Polonia nu a mai acceptat accesul liber al cerealelor ucrainene pe piaţa sa şi transportatorii rutieri polonezi au blocat puncte de frontieră cu Ucraina, protestând faţă de concurenţa neloială făcută de transportatorii ucraineni.

„În această luptă titanică, domnule ministru, Polonia este alături de voi”, i-a spus Radoslaw Sikorski omologului său ucrainean Dmitro Kuleba, relatează France Presse. Mai mult, ministrul polonez a criticat o Rusie care „bombardează oraşe, distruge provincii întregi, deportează copii şi se pregăteşte să anihileze un vecin care nu a făcut nimic rău”.

Prin declanşarea „ultimului război colonial în Europa”, preşedintele rus Vladimir Putin vrea „să reconstruiască imperiul rus”, crede noul şef al diplomaţiei poloneze, care a ales Kievul pentru prima sa vizită externă după ce a fost numit în funcţia pe care a mai ocupat-o între 2007 şi 2014 în precedentele guverne conduse de actualul premier liberal Donald Tusk.

„Aceste sirene pe care le auziţi acum sunt motivul pentru care eu sunt aici”, a clamat ministrul polonez, după ce în timpul prezenţei sale la Kiev au fost declanşate sirenele de raid aerian.

„Rusia trebuie să piardă şi Ucraina trebuie să câştige! Iar în această chestiune, indiferent cine va fi la putere în Polonia, aşa cum puteţi vedea, noi suntem uniţi”, a asigurat Sikorski.

Polonia a fost unul din principalii susţinători militari şi politici ai Ucrainei şi sub precedentul guvern de la Varşovia condus de partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), dar relaţiile dintre cele două ţări s-au tensionat în ultimele luni pe fondul disputelor comerciale.

Radoslaw Sikorski a venit în Ucraina pentru a încerca să „găsească o soluţie pentru problema afluxului excesiv de produse agricole (ucrainene) în Uniunea Europeană, şi în mod special în Polonia”, a declarat ministrul polonez al agriculturii, Czeslaw Siekierski.

O altă dispută este provocată de blocarea punctelor de frontieră de către transportatorii rutieri polonezi, într-un protest care continuă de la începutul lunii noiembrie.

Referindu-se la acest blocaj, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, l-a calificat în discuţia sa cu Radoslaw Sikorski drept „inacceptabil şi prejudiciabil”. „Trebuie să găsim soluţii”, a indicat şeful diplomaţiei ucrainene.

Companiile de transport rutier poloneze cer în special restabilirea permiselor de intrare pentru transportatorii ucraineni, care au fost eliminate odată cu facilităţile economice acordate Ucrainei de către UE pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, cum a fost şi eliminarea restricţiilor la importul de cereale şi alte mărfuri.

Aceste permise erau eliberate pentru transporturile ce necesitau intrarea în Polonia sau tranzitarea acestei ţări, dar nu acordau dreptul de a efectua transporturi în interiorul ţării. Or, odată cu eliminarea lor, transportatorii ucraineni pot efectua liber astfel de operaţiuni în Polonia, afectând în consecinţă afacerile transportatorilor locali.

În ce priveşte cerealele, Polonia, alături de Slovacia şi Ungaria, a prelungit unilateral în luna septembrie o interdicţie asupra importului a patru produse agricole ucrainene, după ce Comisia Europeană a respins cererea statelor UE vecine Ucrainei de a prelungi această măsură ce fusese luată în aprilie în cadrul unui acord cu respectivele trei ţări membre, plus România şi Bulgaria

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

  1. Asta e acel Sikorski care,fiind cu prietenul său Rostovschiy la un „pahar de ceai”, se plângea că polonezii ,fiind tare prosti,fac mue hegemonului..Și tot el ia mulțumit lui Biden pentru distrugerea gazoductelor lui Putin…sere, să vedeți,acum Polonia numai va înainta..

  2. Șobolanii, când e vorba de “păpică” fac pace. De suferit au doar popoarele…

  3. „Suntem uniţi”. Adica incarligati. Cine-i fata si cine-i baiatul?

  4. suntem uniti dar frontiera e blocata de tirurile polonezilor, au interzis la piata agricola din UE… etc. intre timp noua dictatura din Poohlonia a inceput sa inchida presa si parca vad ca o sa si legalizeze casatoriile gay

  5. Ba Sikorsky vrei sa auzi sirene cat mai tare? Vino la Bucuresti sa vezi cum urla sirenele de 112 la 200 de decibeli zi si noapte. Mai ales ca noaptea fiind liber pe strazi trebuie sa trezeasca cetatenii sa fie in alerta la dastia ca tine politicieni de 2 zloti. Intrebari pentru fetele voastre de diplomati papagali prajiti ca hamburgerii americani:De xe trebuie sa castuge ucracanica si sa piarda Rusia? Vrei tu asa, poporul polonez, papagalii americani sau poporul ucrainean? Sau poporul colonizator american ca sa trăiască si el bine ca sa ni traiasca mai rau pe mai departe si se exprima prin gura ta care nu de polonez?

  6. Ce aspus ministru e vax. Transportatorii au spus ceva? Fermierii?

  7. @Elicopter „Ba Sikorsky vrei sa auzi sirene cat mai tare?”
    -Sikorsky are o problema cu alarma anti-aeriana…..

    da,
    sirenele lu smurdu
    sint modulate dupa un program de lagar de concentrare
    bine stabilit.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.