Pompierul SRI raportează: „Vă pot face o precizare suplimentară”

Președintele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, Adrian Țuțuianu, a declarat marți că, pe baza unei informări primite de la serviciu, poate să afirme că SRI nu a avut nicio implicare în gestionarea arhivei SIPA.

„Astăzi (marți — n.r.) am cerut o informare de la SRI legată de modul în care a fost gestionată arhiva deținută de Serviciul Independent pentru Protecție și Anticorupție — SIPA. Afirmația pe care o fac pe baza materialului transmis este aceea că SRI nu a avut nicio implicare în gestionarea arhivei acestei structuri. Restul sunt date publice pe care le cunoașteți legate de deciziile din Guvern care s-au luat pe acest subiect”, a spus Țuțuianu, la Parlament, citat de Agerpres.

El a adăugat că a solicitat oficial SRI să comunice comisiei care este legătura acestui serviciu cu arhiva SIPA.

„Vă pot face o precizare suplimentară. În anul 2005, societatea RASIROM a avut un contract de instalare a unui subsistem de control al accesului din cadrul sistemului de protecție fizică a informațiilor clasificate pentru spațiile ocupate de Direcția Generală de Protecție și Anticorupție, integrarea sistemului fiind finalizată în decembrie 2005. În luna februarie 2007, RASIROM a semnat un contract de mentenanță cu Administrația Națională a Penitenciarelor ce avea ca obiect mentenanța sistemului prin realizarea de revizii semestriale. Deoarece în primul semestru al anului 2007 nu a fost efectuată nicio inspecție, RASIROM a fost solicitat în luna septembrie pentru realizarea unei intervenții datorită unor defecțiuni constatate de beneficiari la sistem, însă fără a rezulta data la care acestea apăruseră. Este răspunsul din informarea dată nouă de către SRI”, a menționat Țuțuianu.

Țuțuianu a mai precizat că în anul 2012 Ministerul Justiției a solicitat SRI un spațiu pentru arhiva SIPA, iar Serviciul Român de Informații a comunicat că nu deține un spațiu corespunzător pentru a o prelua.

„În anul 2013, Ministerul Justiției a inițiat un proiect de hotărâre de Guvern privind constituirea unei comisii pentru inventarierea și predarea arhivei fostei Direcții Generale de Protecție și Anticorupție din subordinea Ministerului Justiției la Arhivele Naționale. Proiectul a intrat în faza de avizare, au fost făcute mai multe observații, din datele pe care le am eu astăzi, el nu a ajuns să fie dezbătut în cadrul Guvernului, deci nu există o hotărâre de Guvern pe acest subiect”, a spus parlamentarul PSD.

În opinia sa, ar trebui desecretizat raportul cu privire la arhivele SIPA.

„Trebuie să știm ce se găsește în acea arhivă și un răspuns mai larg, care e politic, dacă sunt persoane care au sustras documente, dacă sunt persoane care au copiat documente și le-au folosit în scopuri care sunt nelegitime, trebuie să răspundă și lucrul ăsta cred eu că e în interesul evoluției democratice a societății românești”, a precizat Țuțuianu.

Adrian Țuțuianu a mai spus marți că, datorită „cooperării eficiente” dintre instituții, a fost prevenită materializarea atacurilor cibernetice și identificate țintele vizate, spunând că este necesară implementarea unui cadru legislativ clar și pragmatic.

„Am solicitat SRI să ne comunice care este situația cu atacurile cibernetice din ultima perioadă. Printr-o hotărâre CSAT, SRI a fost desemnat autoritate națională în domeniul cyberintelligence. Există un centru național Cyberint, cu atribuții legate de cunoașterea, prevenirea, contracararea și înlăturarea vulnerabilităților factorilor de risc și amenințărilor la adresa securității naționale determinate de agresiuni cibernetice derulate de entități statale, criminale, extremiste și teroriste”, a afirmat Țuțuianu, după ședința comisiei.

El a spus că este cunoscut faptul că pe 12 mai a fost identificată o tentativă de atac cibernetic la adresa unei instituții guvernamentale din România, derulată cel mai probabil de actori asociați anterior cu alte incidente de acest tip.

„Datorită cooperării eficiente dintre instituții a fost prevenită materializarea atacului și producerea de pagube, fiind identificate țintele vizate, precum și metodologia de atac. Acțiunea SRI s-a derulat la sesizarea NATO și a SIE. Atacuri de acest tip au avut loc în mai multe state din Europa și în SUA”, a susținut Adrian Țuțuianu.

El a explicat că nu există o reglementare legală pe activitatea de cybering, ci doar hotărâri ale CSAT.

„Există aprecierea că nivelul tehnologic al acestor atacuri va înregistra o creștere semnificativă în perioada imediat următoare, ceea ce face necesară implementarea unui cadru legislativ care să fie clar și pragmatic, care să stabilească atribuții și responsabilități concrete la nivel național. E vorba nu doar de responsabilități în sarcina SRI, ci pentru toate instituțiile publice”, a adăugat Țuțuianu.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.