Ponta vrea CSAT în contextul crizei din Ucraina, Băsescu: „S-a discutat demult, dar nu și-a dat seama când”

Președintele Traian Băsescu a afirmat sâmbătă seara, cu referire la afirmațiile făcute de premierul Victor Ponta sâmbătă, că situația crizei din Ucraina a fost discutată demult în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

„S-a discutat demult, dar nu și-a dat seama când (Ponta – nr.)”, a spus Băsescu, întrebat despre declarația premierului Victor Ponta cu privire la discutarea situației din Ucraina în ședința CSAT.

„Premierul Victor Ponta a declarat că se va discuta despre situaţia Ucrainei în şedinţa CSAT. Aşa este?”, a fost întrebat, sâmbătă seara, Băsescu. „S-a discutat demult, dar nu şi-a dat seama când”, a răspuns Traian Băsescu.

Victor Ponta a anunțat sâmbătă că va propune ca în următoarea şedinţă a CSAT să existe „o analiză foarte clară” a instituţiilor statului, inclusiv a serviciilor de informaţii, legat de ceea ce va putea face România pentru a sprijini Republica Moldova în contextul conflictului din Ucraina.

„România nu este în niciun fel ameninţată, dar regiunea e un focar de pericol şi trebuie să facem tot ce ţine de noi pentru a asigura integritatea şi securitatea Republicii Moldova”, a declarat premierul, sâmbătă, la Târgu Jiu, citat de Mediafax.

El a spus, răspunzând unor întrebări ale jurnaliştilor legate de suplimentarea bugetului Armatei în contextul conflictului din Ucraina, că s-a decis deja ca Ministerul Apărării Naţionale să beneficieze de o alocare suplimentară de 700 de milioane de lei, pentru modernizare, retehnologizare şi întreţinere.

„Tocmai pentru că vreau să dau asigurări că niciun cetăţean român nu este şi nu va fi în pericol, luni, împreună cu ministrul Mircea Duşă, vom face o analiză şi vom pregăti pentru prima şedinţă a CSAT toate datele şi strategia pentru a da asigurări populaţiei Romaniei şi fratilor de pe peste Prut. Niciun român nu e în pericol, dar investiţii suplimentare şi o strategie sunt absolut necesare”, a spus Ponta.

El a precizat că şedinţa CSAT o stabileşte preşedintele, el urmând însă să propună, în calitate de vicepreşedinte al CSAT, să fie făcută o analiză în legătură cu ceea ce va putea face România pentru a sprijini guvernul Republicii Moldova.

„Preşedintele o stabileşte (şedinţa CSAT-n.r.), noi vom propune. În calitatea mea de vicepreşedinte al CSAT,voi propune ca obligatoriu să avem din partea tuturor instituţiilor statului, nu doar cele guvernamentale, ministere, ci şi din partea serviciilor de informaţii, o analiză foarte clară apropo de ceea ce putem şi trebuie să facem pentru a sprijini guvernul pro-european şi guvernul legitim al Republicii Moldova”, a declarat Ponta.

Victor Ponta a afirmat sâmbătă că situaţia din Ucraina reprezintă pentru România „cea mai mare provocare de securitate din ultimii 20 de ani”.

„Este o situaţie extrem de gravă ce se întâmplă acum în Ucraina. E din ce în ce mai rău în fiecare zi. Este cea mai mare provocare de securitate din ultimii 20 de ani pentru România. Acum vedem că decizia de a intra în NATO, pe care până acum nu am simţit-o ca fiind un beneficiu, de data aceasta se dovedeşte că va fi o decizie corectă, iar România are capacitatea militar şi strategic de a-şi îndeplini toate obligaţiile, în primul rând faţă de populaţie, cât şi către întreaga alianţă şi vine aici şi ca o extensie a responsabilităţii noastre faţă de românii de pe malul celălalt al Prutului”, a afirmat Ponta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.