Tronsonul, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, are trei traverse și un baraj cu înălțimea de patru metri, urmând, la finalizare, să preia și să disipeze viiturile în bazinul Valea Rea.
Lucrările de corectare a torenților sunt construite de silvicultorii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în zonele montane, pentru a proteja comunitățile locale, așezările umane, căile de comunicație și rețelele de transport sau construcțiile hidrotehnice din aval.
Lucrările de corectare a torenților sunt construcții specifice, complexe, care includ baraje, praguri de scurgere, ziduri de sprijin și consolidări de mal și alte lucrări, la care se adaugă lucrări de împădurire pentru stabilizarea solului din jur.
Amenajările de corectare a torenților au rolul dea prelua undele de viitură care se formează în zonele de munte, de a reduce viteza scurgerii apelor în torenți, de a consuma energia cinetică prin trepte cu energie potențială, iar efectul barajelor se vede în special în perioadele cu ploi torențiale.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva derulează un amplu program, în valoare de 109,56 milioane de lei, fără TVA, pentru realizarea lucrărilor de corectare a torenților, în urma semnării unui contract cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.
Programul prevede refacerea a cel puțin șase structuri de reținere a aluviunilor, ridicarea a cel puțin 30 de noi construcții aluvionare, reîmpădurirea a patru hectare de teren, construirea de garduri de vegetație, prin aceste lucrări urmând a fi reabilitați peste 30 de kilometri de albii torențiale.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Comentariile sunt închise.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.
Păi, se pare că cineva a ascultata mai mult imnul și in sfîrșit s-a deșteptat, mai rara la romîni,.. și a priceput că apele pluvionale, torentele, trebuiesc reținute prin indiguiri, prin lacuri sau zone de inundație. Azi de nu le faci in schimbare climatică, in mod rapid devii deșert,..ceea ce la olteni deja se petrece, in ritm de manele.
Credeam că au terminat ocolitoarea comarnicului…
La primul puhoi de apa peste cel gandit de proiectanti toata gramada aia de beton se va duce la vale. Din pacate nu mai exista proiectantii de exceptie care erau in timpul lui Ceausescu. Tot ce se face acum este lucru de mantuiala facut de nepofesionisti, de la proiectanti la constructori.
Daca la mare, pe litoral, mor oameni pentru ca acesti cretini scobesc gropi noi aproape de locurile de scaldat, e lesne de imaginat ce catastrofa vor cauza si in acest caz, la munte.
Totul numai ca sa sifoneze banii din pix de la UE. Inventeaza tot felul de necesitati aberante, fac proiecte tembele gresite din start si hei-rup! la treaba. Oamenii locului sunt multumiti ca au de lucru, toata lumea are cascaval, dar mediul se distruge din cauza acestor lucrari cretine si ne-necesare!
Valea Rea e monument al naturii…cum sa te bagi cu buldozerele acolo si cu betoane…vor distruge tot ecosistemul.
Fi-v-ar banii din pix sa va fie!