Preferinţele cititorilor de la Bookfest au mers către…               

Salonul Internaţional de Carte Bookfest s-a încheiat duminică la Romexpo, reprezentanţii editurilor caracterizând ediţia 2018 drept una mai bună decât cea de anul trecut, acest lucru reflectându-se în vânzări.

La Litera, într-un Top 5 al preferinţelor cititorilor prezenţi la Bookfest 2018, pe primul loc se situează Ordinea de zi de Eric Vuillard, traducere din limba franceză de Mona Apa, Premiul Goncourt 2017, apărut în colecţia Clasici Contemporani Litera.

Eric Vuillard, distins cu Premiul Goncourt 2017

A fost urmat de Drumul spre casă, de Yaa Gyasi; Testamentul lui Abraham de Igor Bergler; Cartea Anului; Omul suspendat de Saul Bellow, şi Marea Istorie Ilustrată a României şi a Republicii Moldova, volum coordonat de Ioan-Aurel Pop şi Ioan Bolovanţ.

Top 5 al preferinţelor cititorilor de la Litera mică: Poveşti de seară pentru fete rebele de Elena Favilli şi Francesca Cavallo; Omuleţii de sub casă de Mary Norton; Pippa Piperaş, o elevă nouă, de Charlotte Habersack; Seria Micul Zen- Starea de bine a celor mici şi Caietele Filliozat – Emoţiile, de Isabelle Filliozat şi Virginie Limousin;

Cu multe noutăți editoriale și aproximativ 800 de titluri cu reduceri între 15% și 30%, Grupul Editorial Trei a fost şi la această ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest una dintre destinațiile preferate ale cititorilor români.


Cele mai vândute volume de ficțiune au fost:

Fiul de Jo Nesbø (colecția Fiction Connection, Editura Trei)

Iubire amară de Elena Ferrante (colecția Literary Fiction, Editura Pandora M)

Ziua în care am învățat să trăiesc de Laurent Gounelle (colecția Fiction Connection, Editura Trei)

Ura cu care lovești de Angie Thomas (colecția Young Fiction Connection, Editura Trei)

Filiera de la miezul nopții de Lee Child (colecția Fiction Connection, Editura Trei)

Vedeta Grupului Editorial Trei a fost 12 reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru de Jordan B. Peterson, volum publicat în colecția Psihologie practică a Editurii Trei. Multe alte titluri din colecțiile de psihologie au fost, de asemenea, apreciate de vizitatorii târgului. Iată top 5 cele mai cumpărate cărți:

Cititorii fideli selecției de cărți de sănătate și stil de viață sănătos au preferat:

Anatomia stretchingului de Arnold G. Nelson & Jouko Kokkonen (Editura Lifestyle Publishing)

Tiroida și glandele suprarenale de Dr. Aviva Romm (colecția Citește sănătos, Editura Lifestyle Publishing)

Hygge. Arta daneză a fericirii de Marie Tourell Søderberg (Editura Lifestyle Publishing)

 

Topul vânzărilor Curtea Veche Publishing

O ediție bună și pentru Curtea Veche Publishing, care și-a întâmpinat cititorii cu peste 1.100 de titluri, o ofertă de 2+1 la aproape întreaga ofertă de carte, reduceri de 20% la pachete, dar și mari reduceri între 30% și 80% la o vastă selecție de titluri, și desigur evenimente pentru toți pasionații de lectură.

Cea mai bună ediție Bookfest din ultimii ani a fost de bun augur și pentru Curtea Veche Publishing, care a împlinit anul acesta 20 de ani de când invită la lectură sub dictonul „începi să afli”.

Top non-ficțiune

Pe primul loc în preferințele cititorilor de non-ficțiune s-a aflat cea mai nouă carte a psiho-sociologului francez Jacques Salomé, „Un strop de eternitate”. Creatorul metodei de terapie relațională ESPERE s-a aflat la această ediție alături publicul Salonului pentru o lansare de carte și sesiune de autografe, împreună cu Valeria Salomé, soția sa și traducătoarea volumului. Un volum cu savoir și cu saveur, o sinteză a principalelor teme și metode din cariera psihoterapeutului, ce trece prin autobiografie și se sfârșește într-o scriitură distilată, rarefiată, pură, cumva străină de timp și apropiată de o eternitate spre care ne întredeschidem împreună cu autorul.

Locul doi în topul vânzărilor din categoria non-ficțiune a fost ocupat de către proaspătul volum al nutriționistei Mihaela Bilic, „Am mâncat. O fi păcat?”.

Această nouă carte care demitizează alimentația s-a lansat în ultima zi a salonului și a devenit deja un succes la public. O colecție de sfaturi privind nutriţia, menită să aducă o perspectivă complexă asupra rolului hranei în viața noastră. Și o serie de răspunsuri clare și argumentate la întrebarea din titlu: „Nu dacă ne-a fost foame cu adevărat și ne-am oprit când ne-am săturat. Nu dacă am ținut cont de nevoile corpului, am savurat fiecare înghițitură și ne-am satisfăcut toate simțurile. Nu dacă ne-a plăcut și ne e bine, fără urmă de vinovăție și părere de rău. Nu dacă ne-a alinat sufletul și ne-a scăpat, poate doar pentru moment, de plictiseală, tristețe, nemulțumire…”.

Pe cel de-al treilea loc s-a aflat volumul „Mihai I al României. Regele nostru. Martori, experiențe, amintiri regale”, aflat sub coordonarea lui Alexandru Muraru. Lansat în avanpremieră la Bookfest, volumul conține texte cu și despre Regele Mihai I al României scrise de Emil Hurezeanu, Roger Griffin, Jonathan Eyal, Andrei Muraru, Dan Grigore, Ion M. Ioniță, Ana Blandiana, Ștefan Câlția și mulți alții.

 

Top ficțiune

La capitolul beletristică, pe primul loc la vânzări s-a aflat cel mai recent volum de la Curtea Veche Publishing, romanul „Trei cuvinte, trei minciuni” de Michel Stanovici. Lansată în prezența autorului francez de origine română, această poveste de dragoste bazată pe fapte reale se anunță deja a fi lectura preferată de vacanță. O lectură captivantă despre vulnerabilitate și puterea transformatoarea a suferinței emoționale.

„Omon Ra”, unul dintre romanele de căpătâi al unuia dintre cei mai apreciați scriitori ruși contemporani, Viktor Pelevin, s-a aflat pe cel de-al treilea loc în topul vânzărilor din categoria ficțiune. Autorul dedică acest roman tuturor visătorilor, dar în special celor ale căror speranţe au fost deturnate și distruse de un regim politic ipocrit. Povestea lui Omon Krivomazov, al cărui nume trimite la zeul egiptean Amon, este o pledoarie pentru dreptul oricărui copil de a visa, dar care este pus în fața prețului visului său – sacrificarea propriei vieți.

Pe locul al patrulea s-a aflat „Paltonul cu gaică” de Mihail Șișkin. Câștigătorul celor mai mari trei premii literare decernate în Rusia și probabil cel mai apreciat scriitor rus contemporan fascinează în continuare cititorii cu prozele și eseurile din acest volum, care are înfățișarea unui plonjeu realizat atât în adâncurile marii istorii, cât și în cele ale istoriei sale personale.

 

 

 

La Humanitas, în top 10 s-au situat în ordine: Două mături stau de vorbă. Scene româneşti de Radu Paraschivescu;

Ei mă consideră făcător de minuni. Viaţa lui Arsenie Boca de Tatiana Niculescu;

Cum am trecut prin comunism. Primul sfert de veac de Lucian Boia; Un om care scrie. Jurnal, 2011-2017 de Mircea Cărtărescu; România în 100 de ani. Bilanţul unui veac de istorie de Oliver Jens Schmitt; Nebiruita flacără a vieţii. Amintiri, 1867-1952 de Ana Kretzulescu-Lahovary; Creierul. Povestea noastră de David Eagleman; Iubeşte şi fii iubit(ă). (Aproape) totul despre relaţia de cuplu de Domnica Petrovai; Bărbatul care aduce fericirea de Cătălin Dorian Florescu şi Cartea Filocaliilor. Cele mai frumoase pagini, ediţia pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae.

La Humanitas Fiction, topul a inclus: Zuleiha deschide ochii de Guzel Iahina, Omul care vedea dincolo de chipuri de Eric-Emmanuel Schmitt, Şi deodată cineva bate la uşă de Etgar Keret, Pădurea întunecată de Nicole Krauss, Lincoln între vieţi de George Saunders; Dincolo de iarnă de Isabel Allende; Băiatul cel nou. Othello de William Shakespeare reimaginat de Tracy Chevalier; Viaţă de vânzare de Yukio Mishima; Wabi-Sabi de Francesc Miralles, şi Lebedele de pe Fifth Avenue de Melanie Benjamin.

La Polirom, pe primul loc, în Top cinci pe primul loc s-a situat Sapiens. Scurta istorie a omenirii de Yuval Noah Harari, urmată, pe locul al doilea, de Homo Deus.

Scurta istorie a viitorului, aparţinând aceluiaşi autor, pe locul trei – Istoria omenirii de G.M. Roberts, pe locul patru – Labirintul spiritelor de Carlos Ruiz Zafon şi pe locul cinci Uciderea Comandorului. Volumul I de Haruki Murakami.

La Corint, în topul vânzărilor de la această ediţie a Bookfest s-au numărat: Regele Mihai I. Loial tuturor, album cu ilustraţii din proiectul Fotografii pentru Rege; Jack Spintecătorul.

 

Crimele din Whitechapel – volumul 1 din seria Anchetele lui Audrey Rose de Kerri Maniscalco; Ultimul an din viaţa Elenei Ceauşescu. Agenda Tovaraşei în 1989 de Lavinia Betea; Regina Maria. Însemnări din ultima parte a vieţii (martie 1937-iulie 1938), volum editat de Sorin Cristescu; Lămâi, cărţi şi prieteni de Jo Cotterill; Pe cuvânt de şoricel de James Patterson şi Chris Grabenstein; Poveştile Peleşului, ediţia a doua de Carmen Sylva; volum îngrijit de Silvia Irina Zimmermann; Iadul dezlănţuit de Max Hastings; Ghid de vicii şi virtuţi pentru gentlemen de Mackenzie Lee; Tinerele elite de Marie Lu.

La Nemira, cele mai căutate cărţi au fost: Singura poveste, de Julian Barnes; Bărbatul care n-a mai sunat, de Rosie Walsh; Ready Player One, de Ernest Cline; Şarpele din Essex, de Sarah Perry; Jurnal necenzurat, de Vaslav Nijinski; Copiii timpului, de Adrian Tchaikovsky; Ani-lumină. Povestea extraordinară a fascinaţiei oamenilor pentru lumină, de Brian Clegg; Adunarea umbrelor, de V.E. Schwab; IT, de Stephen King; Prinţul spinilor, de Mark Lawrence, prima parte din seria Imperiul Fărâmiţat, colecţia Nautilus Fantasy.


Cititorii colecţiei Nemi pentru copii au preferat: Decebal şi un solomonar misterios, din seria Istoria României povestită copiilor, de Simona Antonescu, ilustraţii de Alexia Udrişte; Charles Darwin, o revoluţie, de Annabelle Kremer şi François Olislaeger; Matei, campion la fotbal, de Brigitte Weninger; Bella, iepuraşul, din seria Animăluţele fermecate din Pădurea Înrourată, de Lily Small; Gregor şi profeţia despre Năpastă de Suzanne Collins.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.