Premieră mondială la EUROPALIA România

 Spectacolul TRACES, conceput de coregraful flamand Wim Vandekeybus, dansat de compania Ultima Vez şi curatoriat de Andreea Căpitănescu, a avut premiera mondială pe 8 decembrie 2019, în cadrul EUROPALIA România, la Concertgebouw Bruges.

Reprezentaţiile producţiei TRACES continuă în cadrul EUROPALIA România pe 10 decembrie 2019, de la ora 20.00,  la Cultuurcentrum din Hasselt, pe 14, 15, 17 şi 18 decembrie 2019, la KVS din Bruxelles, pe 14, 15 şi 16 ianuarie 2020 în La Rose des Vents din Lille, iar pe 29 şi 30 ianuarie 2020 – la 30CC din Leuven.

Zece balerini sunt conduşi de o coloană sonoră originală, realizată de Trixie Whitley, Marc Ribot, Shahzad Ismaily, Ben Perowsky şi Daniel Minsteris. Muzica este interpretată de Marc Ribot şi Trixie Whitley.

Turneul internaţional va demara cu o reprezentaţie unică la Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” Bucureşti, în data de 9 ianuarie 2020.

În noul său spectacol, TRACES, Wim Vandekeybus revine la corp, la reacţia instinctivă, la energia imediată care a dictat ritmul primelor sale spectacole. Ţinând cont de realitatea contemporană, complexă, haotică şi contingentă a corpurilor. TRACES nu este despre lumea exterioară, despre cultura dezvoltată de om, ci despre explorarea urmelor naturii pe care corpul a uitat-o.

„TRACES este o redescoperire a unei vitalități vulnerabile, într-o lume plină de amenințări tehnologice și ecologice. Wim Vandekeybus se uită înapoi la intuițiile de la începutul căutărilor sale coregrafice: la drama impulsurilor și a instinctelor; la jocul energiilor și intensităților. În natura copleșitoare a României, cu ultimele păduri virgine ale Europei, Vandekeybus caută urme mai vechi decât omul și memoria sa. TRACES este evocarea unei „poveşti interioare”, povestea care se desfășoară înainte sau dincolo de limbaj și nu poate fi spusă decât prin impulsurile dansului și muzicii. TRACES este o căutare a urmelor naturii pe care corpul le-a uitat sau le-a reprimat ”, a afirmat Andreea Căpitănescu.

 

Compania Ultima Vez a fost fondată în 1986 de coregraful, regizorul de scenă şi cineastul Wim Vandekeybus. De la înfiinţare, Ultima Vez şi-a dezvoltat activităţile în calitate de companie internaţională de dans contemporan cu sediul la Bruxelles şi în Flandra.

Wim Vandekeybus s-a născut la Herenthout, pe 30 iunie 1963. După studii liceale, Wim Vandekeybus a plecat la Louvain, pentru a studia psihologia.

În 1985, a obţinut o audiţie la celebrul coregraf Jan Fabre care i-a oferit un rol în „The Power of Theatrical Madness”. Un an mai târziu, Vandekeybus a fondat compania Ultima Vez. Primul său spectacol, „What the Body Does Not Remember”, a devenit un succes internaţional. În toate producţiile sale atât de diferite, Ultima Vez rămâne fidelă propriului limbaj de mişcare. Tensiune, conflict, corpul cu care se confruntă mintea, riscuri şi impulsuri. De fiecare dată, pasiunea, intuiţia şi instinctul vor lua o altă formă în spectacolele sale.

EUROPALIA

Festivalul Internaţional de Artă EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de Asociația EUROPALIA International, organizatorul tradițional al manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României.

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.